Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
31. 7. 2015,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google Francija zasebnost

Petek, 31. 7. 2015, 15.07

8 let

Google ugovarja francoskim zahtevam za varovanje zasebnosti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google nasprotuje francoski odločitvi, da bi "pravica biti pozabljen" morala veljati za ves svet in ne samo za Evropo.

Francoske oblasti so prejšnji mesec od Googla zahtevale, da mora razširiti uporabniško pravico do izbrisa zadetkov zaradi varovanja zasebnosti na vsa njihova spletna mesta po svetu in ne samo na evropska. Google temu, kot so zapisali, "z vsem dolžnim spoštovanjem" nasprotuje, zaradi česar mu v Franciji in Evropi grozijo globe. Kako daleč pravzaprav sega evropska pravica do izbrisa? "Pravica biti pozabljen" ali pravica do izbrisa pomeni, da lahko evropski državljani od Googla in drugih podobnih ponudnikov zahtevajo izbris določenih zadetkov s seznamov zadetkov, če menijo, da gre za zastarele, nepomembne ali žaljive vsebine, ki niso v javnem interesu, a obenem utegnejo škoditi njihovi zasebnosti. Odkar je sodba evropskega sodišča lani začela veljati, je Google obdelal več kot milijon tovrstnih zahtevkov, a po pregledu vsakega posameznega zavrne tiste, ki jih ima za neutemeljene.

Toda tudi tiste, ki jih oceni kot utemeljene, upošteva le na svojih evropskih spletnih mestih, kot sta google.si ali google.de, ne pa na osrednjem ameriškem spletnem mestu google.com. Svoje ravnanje utemeljuje s tem, da več kot 95 odstotkov Googlovih iskanj v Evropi uporabniki opravijo prav na enem od evropskih Googlovih spletnih mest. Kdo koga izigrava? Medtem ko francoski regulatorji menijo, da je neupoštevanje te pravice na Googlovih spletnih mestih zunaj Evrope izigravanje evropskih predpisov, pri Googlu vztrajajo, da so francoske zahteve nesorazmerne, nepotrebne in "skrb vzbujajoče dogajanje, ki tvega resne in grozljive posledice za splet". Na svojem blogu so še zapisali, da je nedopustno, da Francija postavlja pravila, ki bi veljala za ves svet. "Prepričani smo, da niti ena država ne bi smela imeti oblast za nadzorovanje, do katerih vsebin lahko nekdo dostopa v drugi državi."

Francoski regulator Googlove očitke, da evropski zakoni ne predvidevajo globalne veljave, neuradno ocenjuje za politično motivirane, uradno pa bo nanje odgovoril v dveh mesecih.

Ne spreglejte