Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada zasebnost

Torek, 21. 10. 2014, 12.21

8 let

Google na pohodu v vrh ameriške politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google ni le podjetje s 46 milijardami evrov prihodkov. Kadrovske okrepitve v Beli hiši kažejo, da je tudi vse pomembnejši sooblikovalec politike. Ali Google dejansko že vlada svetu?

Google v vrhove ameriške vlade Nedavni prispevek v ameriškem časniku Washington Post je po svoje zanimiv, po svoje pa razlog za skrb. Povzema namreč le najvidnejše kadrovske selitve iz Googla neposredno v Obamovo vladajočo strukturo, medtem ko je vseh bistveno več. Skrb vzbujajoče ni zgolj število, temveč predvsem to, da ne gre za neke nepomembne položaje v ogromnem državnem aparatu.

Pomembne informacijske funkcije Googlova odvetnica, odgovorna za patente, Michele Lee bo postala nova direktorica ameriškega patentnega urada. Megan Smith, ki je pred kratkim postala ameriška "vodja tehnologije" (CTO), se je pred tem v Googlu kalila slabih 12 let. Tudi njen namestnik Alex Macgillivray je svoj življenjepis bogatil v Googlu, in sicer kot odvetnik med letoma 2003 in 2009. Zdaj za Belo hišo upravlja internetno politiko. Njegov predhodnik Andrew McLaughlin je pred tem položajem v Googlu vodil področje za globalno javno politiko in vladne zadeve.

Veliko podatkov, veliko dela za nekdanje googlovce Tudi vmesno obdobje je prvi tehnološki stolček zasedala bivša googlovka Nicole Wong, ki je skrbela za zadeve, povezane z zasebnostjo in veliko količino podatkov, znano tudi pod trendovskim izrazom "big data". To ji je pisano na kožo zaradi njenih izkušenj pri Googlu, kjer je bila namestnica glavnega pravnika. "Big data" je pomembno področje, zato ni presenetljivo, da ga je upravljal nekdo z zgodovino pri Googlu. Leta 2013 je z namenom upravljanja velikih sistemov baz podatkov (kot je tudi HealthCare.gov) iz Googla v ameriško vlado prestopil Mikey Dickerson. Danes vodi organ, imenovan U.S. Digital Service, odgovoren za širjenje tehnologij skozi zapleteno strukturo zvezne vlade.

Vrh z vrhom Tudi najpomembnejši Googlovi možje so že stopali vštric z ameriškim vodstvom. Vint Cerf, eden od "očetov interneta" in Googlov glavni internetni evangelist zadnjih desetih let, sedi v vladnem odboru za napredne tehnologije. Googlov predsednik Eric Schmidt je leta 2012 svetoval Obami pri ponovni izvolitvi, po pisanju Washington Posta pa je "zagovarjal moč dobro organiziranih podatkov". Pa še to – Financial Times poroča, da je Google lani po obsegu političnih prispevkov prehitel Goldman Sachs. Vse jasno.

Ne spreglejte