Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 12. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,22

1

Natisni članek

QuadrigaCX kriptovaluta

Ponedeljek, 16. 12. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Filmski zaplet smrti kriptošefa, ki leži z milijoni: ga bodo izkopali?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,22

1

Gerald Cotten, QuadrigaCX | Okrog smrti Geralda Cottna, ki je umrl pred natanko enim letom in enim tednom, se je spletla prava filmska zgodba. | Foto Gerry Cotten Memorial / Facebook

Okrog smrti Geralda Cottna, ki je umrl pred natanko enim letom in enim tednom, se je spletla prava filmska zgodba.

Foto: Gerry Cotten Memorial / Facebook

Pravniki, ki zastopajo več deset tisoč oškodovanih uporabnikov propadle kanadske borze s kriptovalutami QuadrigaCX, katere lani umrli direktor Gerald Cotten je s seboj v grob odnesel ključ do več kot 200 milijonov evrov v kriptovalutah, od kanadskih oblasti zahtevajo izkop njegovega trupla in ponovno obdukcijo. Želijo namreč preveriti, ali je človek v grobu res Cotten. Okoliščine njegove smrti so bile namreč najmanj nenavadne, če ne že kar odkrito sumljive. 

Ugledna kanadska pravna pisarna Miller Thomson, ki je kanadskim oblastem v imenu oškodovanih vlagateljev v kriptovalute poslala zahtevo za izkop trupla Geralda Cottna, to utemeljuje z argumentom, da so okoliščine smrti ustanovitelja propadle borze s kriptovalutami QuadrigaCX "vprašljive". 

"Namen tega pisma je v imenu prizadetih uporabnikov od kanadske policije zahtevati, naj opravi izkop in posmrtno obdukcijo trupla Geralda Cottna in s tem potrdi tako njegovo smrt kot vzrok smrti. Razlog za takšno zahtevo so vprašljive okoliščine, ki obdajajo smrt gospoda Cottna, in izgube, ki so jih utrpeli prizadeti uporabniki.

Pismu je priložen podroben seznam javno dostopnih informacij o zgodovini borze Quadriga, Geraldu Cottnu in drugih, ki po našem mnenju dodatno utemeljujejo potrebo po odgovoru na vprašanje, ali je gospod Cotten res mrtev." | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona "Namen tega pisma je v imenu prizadetih uporabnikov od kanadske policije zahtevati, naj opravi izkop in posmrtno obdukcijo trupla Geralda Cottna in s tem potrdi tako njegovo smrt kot vzrok smrti. Razlog za takšno zahtevo so vprašljive okoliščine, ki obdajajo smrt gospoda Cottna, in izgube, ki so jih utrpeli prizadeti uporabniki. Pismu je priložen podroben seznam javno dostopnih informacij o zgodovini borze Quadriga, Geraldu Cottnu in drugih, ki po našem mnenju dodatno utemeljujejo potrebo po odgovoru na vprašanje, ali je gospod Cotten res mrtev." Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Spomnimo: 30-letni Gerald Cotten je 9. decembra lani nenadoma umrl med obiskom Indije. Uradno je bil edini človek s ključem za dostop do kriptovalut, ki jih zdaj že propadla borza QuadrigaCX, včasih je bila največja v Kanadi, dolguje več deset tisoč uporabnikom. Tega denarja je za več kot 200 milijonov evrov v različnih kriptovalutah. 

Tobiasz Niemiro
Novice V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?

Zakaj se poraja vprašanje, ali je Cotten v resnici sploh mrtev

Po smrti Geralda Cottna - v Indiji je umrl zaradi nenadnega poslabšanja Crohnove bolezni, ki načeloma ne velja za smrtonosno - so različni preiskovalci izbrskali celo vrsto informacij, zaradi katerih bi kdo lahko sklepal, da Cotten ni bil človek, za katerega se je izdajal.

Jennifer Robertson, žena Geralda Cottna, trdi, da je njen mož umrl zaradi poslabšanja Crohnove bolezni, zdravnik, ki je v Indiji opravil obdukcijo njegovega trupla, pa je po poročanju medija CoinDesk dejal, da je bil vzrok njegove smrti neznan. | Foto: YouTube Jennifer Robertson, žena Geralda Cottna, trdi, da je njen mož umrl zaradi poslabšanja Crohnove bolezni, zdravnik, ki je v Indiji opravil obdukcijo njegovega trupla, pa je po poročanju medija CoinDesk dejal, da je bil vzrok njegove smrti neznan. Foto: YouTube

Revizorji, ki so pod drobnogled vzeli delovanje QuadrigeCX v mesecih pred Cottnovo smrtjo, so tako odkrili, da si je Cotten že lani spomladi na različne tuje račune prenesel precej sredstev z borze in jih nato še nekajkrat premaknil. 

Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"

Preiskava njegove preteklosti je medtem razkrila, da je Cotten že v najstniških letih postal eden od glavnih akterjev v več različnih piramidnih shemah, ki so vlagateljem obljubljale konstantne visoke donose na njihov prvotni vložek.

Pri tem je Cotten na začetku sodeloval s kasnejšim soustanoviteljem borze QuadrigaCX Michaelom Patrynom, za katerega se je kasneje izkazalo, da je v resnici Omar Dhanani, ki je v prejšnjem desetletju v ameriškem zveznem zaporu odsedel leto in pol zaradi tatvine, obtožen je bil tudi goljufije. 

Na spletu se je po Cottnovi smrti in propadu borze QuadrigaCX pojavilo precej zagovornikov teorije, da je 30-letni Kanadčan morda uprizoril lastno smrt in pobegnil z denarjem. Nekateri medtem menijo, da je res mrtev, a da je njegova smrt razkrila, da je bila borza QuadrigaCX v resnici zgolj velika piramidna shema, kar glede na Cottnovo preteklost ne bi bilo najbolj nenavadno. |  Foto: Gerald Cotten / Facebook | Foto: Na spletu se je po Cottnovi smrti in propadu borze QuadrigaCX pojavilo precej zagovornikov teorije, da je 30-letni Kanadčan morda uprizoril lastno smrt in pobegnil z denarjem. Nekateri medtem menijo, da je res mrtev, a da je njegova smrt razkrila, da je bila borza QuadrigaCX v resnici zgolj velika piramidna shema, kar glede na Cottnovo preteklost ne bi bilo najbolj nenavadno. | Foto: Gerald Cotten / Facebook

O tem, da je Cotten zrežiral svojo smrt in pobegnil z denarjem, je marsikoga prepričalo tudi dejstvo, da je Cotten svojo oporoko napisal le dvanajst dni pred smrtjo.

Večino premoženja je zapustil dekletu Jennifer Robertson in svojima čivavama. Robertsonova po poročanju kanadskih medijev seveda javno nasprotuje izkopu Cottnovega trupla, češ da bodo zgolj ugotovili, da je v grobu res njen mož, njej pa "še enkrat zlomili srce".

Preberite tudi:

Gerald Cotten
Novice Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo
pretep nasilje ženska
Novice Norvežani v šoku. Zgodil se je zločin, ki je pri njih zelo redek.
Slovenija kripto
Novice Hvalnica Sloveniji: To je država, po kateri se je treba zgledovati
Rusal, Tovarna, Talilnica, Kovinarna
Novice V zaprti tovarni nastaja megalomanska kovnica bitcoinov
NiceHash
Novice Slovensko podjetje preživelo katastrofo, ki bi pokopala marsikoga
Deutsche Bank
Novice Kako dolgo še evro? Nemci že napovedujejo drugo možnost.
Ne spreglejte