Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kitajska Facebook prepoved

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 9.15

8 let

Drugi poizkus Facebooka na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse več je namigovanj, da bo prepovedi najbolj priljubljenega socialnega omrežja Facebook na Kitajskem, ki se je začela julija leta 2009, konec.

Sporočilo, ki je povzročilo v javnosti ugibanja, ali bo konec prepovedi Facebooka, se glasi: "Facebook bo vstopil na Kitajsko, dogovor je sklenjen." Mark Zuckerberg je dejal, da čeprav "je naloga Facebooka povezati ljudi po svetu, se to ne more zgoditi, če se izpusti 1,6 milijarde ljudi, kot jih ima Kitajska".

Facebook na Kitajskem bi lahko prinesel nov rekord Glede na število prebivalstva na Kitajskem bi dovoljena uporaba Facebooka v tej državi pomenila morebiten nov rekord za Facebook. Sploh če upoštevamo dejstvo, da je Kitajska država z največjo internetno populacijo na svetu. Šteje kar 450 milijonov. Facebook je na Kitajskem prepovedan že od leta 2009, pa vendar ima 700.000 kitajskih prebivalcev profil na tem priljubljenem socialnem omrežju, še januarja letos je imel Facebook 295.000 uporabnikov. Mnogi povezujejo ta skok z obiskom Zuckerberga na Kitajskem.

Kitajci imajo radi socialna omrežja Na Kitajskem so zelo priljubljena socialna omrežja, in sicer si konkurenco predstavljajo RenRen, Kaixin001, Qzone in 51.com. V povprečju ima kitajski internetni uporabnik profil na 2,8 socialnega omrežja.

Qzone ima največ uporabnikov oziroma profilov, in sicer 481 milijonov. Uporabljajo ga večinoma najstniki. 51.com, ki je po številu profilov na drugem mestu, ima 178 milijonov registriranih uporabnikov, sledita RenRen s 170 milijoni in Kaixin001 s 95 milijoni.

Če bi bil Facebook država, bi bil ... Glede nato, kako priljubljena so postala socialna omrežja na Kitajskem, se Facebooku v primeru dovoljene uporabe obeta velik priliv novih uporabnikov. Glede na zasidranost drugih socialnih omrežij, mu najverjetneje prav hitro ne bo uspelo postati številka ena na Kitajskem.

Samo v Aziji je 147 milijonov uporabnikov Facebooka. Če bi bil Facebook država, bi bil peta največja država v Aziji, če pa bi bil celina, bi bila tretja največja za Severno Ameriko in Evropo. In seveda ima Zuckerberg dobro priložnost približati Kitajsko ter povečati Azijo na Facebookovem zemljevidu.

Ne spreglejte