SiolNET. Digisvet Novice
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Draga lekcija za slovensko podjetje: goljufu so plačali 24 tisoč evrov

3,38

termometer

Heker
Možnost, da podjetje, ki je nasedlo tako imenovani direktorski goljufiji, nakazani denar dobi nazaj, je po mnenju policije izredno majhna. Foto: Thinkstock

Podjetje na območju Šmarja pri Jelšah je v sredo prejelo elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal njihov direktor. V sporočilu je bila zahteva za nakazilo 23.700 evrov na račun v tujini. Računovodstvo podjetja je nakazilo tudi izvedlo, nato pa se je izkazalo, da so v resnici podlegli tako imenovani direktorski goljufiji. To je na Celjskem že drugi tak primer v nekaj mesecih

položnica Digisvet Vse več spletnih prevar v Sloveniji: ko pošto pošlje "direktor"

Podjetje je v četrtek nato prejelo še eno zelo podobno sporočilo, katerega pošiljatelj je znova zahteval nakazilo denarja, a so zaposleni posumili, da je nekaj narobe, in poklicali policijo.

Včeraj so goljufivo sporočilo s prošnjo za kar 42.700 evrov - nakazilo naj bi odobrila direktorica - dobili tudi v podjetju v Celju, a so pravočasno ugotovili, da gre za prevaro, in to prijavili državnim organom, so danes sporočili s Policijske uprave Celje. 

Oktobra lani so v podjetju, ki prav tako deluje na Celjskem, na račun tuje banke po prejetju ponarejene direktorjeve e-pošte nakazali kar 50 tisoč evrov. 

S 23.700 evri, kolikor je podjetje iz Šmarja pri Jelšah nakazalo tujim goljufom, lahko v Sloveniji kupimo že kar dobro opremljenega novega volkswagen golfa. S 23.700 evri, kolikor je podjetje iz Šmarja pri Jelšah nakazalo tujim goljufom, lahko v Sloveniji kupimo že kar dobro opremljenega novega volkswagen golfa. Foto: Gregor Pavšič

Bolgarija Digisvet To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

Policija opozarja na izredno previdnost in pozornost na podrobnosti, ki izdajo goljufe

Pri slovenski policiji opozarjajo, da so osebe v ozadju goljufij, kot je opisana, izredno iznajdljive. V večini primerov e-pošto pošiljajo v imenu direktorjev oziroma oseb, ki v podjetjih opravljajo poslovodne zadolžitve. Obravnavali so tudi že primere, ko so goljufi e-pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev podjetij. 

Posameznike, ki so pooblaščeni za poslovanje z bančnimi računi gospodarskih družb oziroma pravnih oseb, pri policiji opozarjajo, naj bodo v prihodnje še posebej pozorni na e-poštne naslove pošiljateljev tovrstnih zahtevkov za nakazila. Naslovi so na prvi pogled zelo podobni resničnim, a jih od njih pogosto loči ena sama črka. 

Policija morebitne žrtve direktorske prevare opozarja tudi, da tovrstne sumljive dogodke takoj prijavijo policiji. Možnost, da denar dobijo nazaj, je namreč večja v primeru takojšnjega ukrepanja. 

Preberite tudi:

Gorenjska banka prevara Digisvet Napad na stranke slovenskih bank: nikar ne izpolnite tega obrazca #video Črni seznam Digisvet Slovenski bančni velikan razčistil polemike o obstoju "črnega seznama" Hashim Thaci, Kosovo Digisvet Predsednik Kosova širnemu svetu nehote pokazal, česa se ne dela ženska računalnik perilo prazniki Novice Slovenke in Slovenci nasedajo ljubezenskim prevaram in pošiljajo denar v Turčijo #video Jurij Digisvet Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin