Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
22. 9. 2017,
4.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Hubble NASA asteroid vesolje

Petek, 22. 9. 2017, 4.10

6 let, 6 mesecev

Čudno odkritje: česa takega znanstveniki še niso videli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Naveza nemških in ameriških astronomov je s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble odkrila par asteroidov, velikih vesoljskih skal, ki neločljivo krožita druga okrog druge, a imata hkrati tudi lastnosti, zaradi katerih se uvrščata med komete. Odkritje astronome najmanj bega, saj česa takega niso našli še nikoli, obenem pa še ni jasno, kako je tako edinstvena simbioza asteroidov sploh nastala. 

Kaj točno so odkrili znanstveniki?

Novo odkritje je tako imenovani binarni asteroid, par asteroidov, ki ju privlači medsebojna gravitacija in zato krožita drug okrog drugega. Obenem se na njunem površju dogaja tudi sublimacija ledu, to je takojšnje pretvarjanje trdne snovi v plin, zaradi česar med potovanjem po Osončju za sabo kot komet vlečeta dolgo sled.

2006 VW139/288P, kot je ime dvojcu ogromnih vesoljskih skal, je zanimiv zato, ker je postal prvo vesoljsko telo, ki ga je hkrati mogoče uvrstiti med asteroide in komete, astronomi pojasnjujejo v najnovejši študiji v znanstveni publikaciji Nature

Zgodba o odkrivanju nenavadnega vesoljskega pojava se je začela že leta 2006, ko so ameriški študenti odkrili asteroid, ki je kasneje dobil ime 2006 VW139. Druga skupina astronomov je leta 2011 nato opazila, da ima asteroid določene lastnosti kometov, v prvi vrsti je bil obdan z meglico prahu in jo tudi vlekel za sabo, zato je dobil še označbo 288P. Skupina nemških in ameriških astronavtov je lani jeseni s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble še enkrat pogledala v smer asteroida in po dolgotrajnem preučevanju posnetkov zdaj dognala, da ne gre za en sam asteroid, temveč za binarni sistem asteroidov. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Thinkstock Zgodba o odkrivanju nenavadnega vesoljskega pojava se je začela že leta 2006, ko so ameriški študenti odkrili asteroid, ki je kasneje dobil ime 2006 VW139. Druga skupina astronomov je leta 2011 nato opazila, da ima asteroid določene lastnosti kometov, v prvi vrsti je bil obdan z meglico prahu in jo tudi vlekel za sabo, zato je dobil še označbo 288P. Skupina nemških in ameriških astronavtov je lani jeseni s pomočjo vesoljskega teleskopa Hubble še enkrat pogledala v smer asteroida in po dolgotrajnem preučevanju posnetkov zdaj dognala, da ne gre za en sam asteroid, temveč za binarni sistem asteroidov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Thinkstock

Binarni sistem 2006 VW139/288P je poseben tudi zato, ker sta si asteroida v njem nenavadno podobna, saj imata skoraj enake mere in maso, drug okrog drugega pa krožita tudi na nenavadno veliki razdalji (skoraj sto kilometrov), še navaja znanstvena študija. Astronomi so binarne asteroide sicer že odkrili, a še nikoli takega. 

Binarni sistem asteroidov 2006 VW139/288P med svojim potovanjem okrog Sonca v pasu asteroidov, katerega glavnina je med Marsom in Jupitrom, zelo spominja na komet, na primer tale ISON, ki ga je ameriška vesoljska agencija Nasa fotografirala leta 2013.  | Foto: Reuters Binarni sistem asteroidov 2006 VW139/288P med svojim potovanjem okrog Sonca v pasu asteroidov, katerega glavnina je med Marsom in Jupitrom, zelo spominja na komet, na primer tale ISON, ki ga je ameriška vesoljska agencija Nasa fotografirala leta 2013. Foto: Reuters

Zakaj je to odkritje pomembno?

Najprej zato, ker dodatno briše mejo med asteroidi in kometi oziroma odpira novo kategorijo, v kateri so vesoljski kamni lahko oboje.

A še pomembnejše je dejstvo, da nam bo vsako tovrstno odkritje pomagalo pri boljšem razumevanju kometov, ki imajo v srcih ogromno znanstvenikov in astronomov prav posebno mesto. Kometi so namreč morda ključ do odgovora na vprašanje, kako je na Zemlji nastalo življenje.

Znana teorija pravi, da so vodo na Zemljo morda prinesli prav kometi, ki so v naš planet trčili pred milijardami let. Voda pa je, kot vemo, predpogoj za razvoj in obstoj življenja, kot ga (za zdaj) poznamo. 

Ne spreglejte