SiolNET. Digisvet Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Raziskava Masterindex, zima 2017

Če v denarnici nimate treh plačilnih kartic, ste pod slovenskim povprečjem

0,23

termometer

brezstično plačevanje NFC kartica
Foto: Thinkstock

Najnovejša raziskava Masterindex družbe Mastercard ugotavlja, da v Sloveniji s plačilnimi karticami opravimo že polovico nakupov in da vsak peti redno nakupuje prek spleta.

Kar četrtina vprašanih v Sloveniji je odgovorila, da se jim je finančno stanje v gospodinjstvu v zadnjem letu popravilo, skoraj polovici pa uspe vsak mesec nekaj tudi prihraniti.

Spletno nakupovanje je že nekaj povsem običajnega, saj je več kot 90 odstotkov vprašanih v Sloveniji že kdaj nakupovalo prek spleta, od tega dobra polovica nazadnje v zadnjem mesecu. Približno enak delež je tistih, ki so redni spletni kupci.

Večina, kar 80 odstotkov vprašanih, v Sloveniji, uporablja plačilno kartico s takojšnjim plačilom (debetno kartico), 43 odstotkov uporablja plačilno kartico z odloženim plačilom (enkrat mesečno), dobrih 20 odstotkov pa uporablja predplačniško plačilno kartico. Slabih deset odstotkov uporablja kreditne kartice, torej tiste, ko se strošek poravnava v obrokih. Seštevek je čez sto odstotkov, ker lahko imajo uporabniki več vrst kartic, tu pa je še dobrih šest odstotkov, ki ne uporablja nobene plačilne kartice.

Kartice za bližnjo, mobilni telefoni za dolgoročno prihodnost

Skoraj dve petini vprašanih v Sloveniji sta kdaj že plačali z mobilnim telefonom, krepi pa se delež tistih, ki so prepričani, da bo v prihodnosti mobilni telefon najbolj zaželen način plačevanja.

Do takrat pa tudi pri nas vedno več plačujemo s karticami, ugotavlja raziskava – tudi zneske, ki smo jih nekoč plačevali samo s kovanci. Več kot polovica Slovenk in Slovencev kartico uporabi vsaj trikrat tedensko, 61 odstotkov pa jih s kartico opravi vsaj polovico nakupov. V roku prihodnjih pet let bodo plačilne kartice po mnenju dobrih dveh tretjin vprašanih najbolj priljubljen način plačevanja, so še pokazali rezultati.

Masterindex zima 2017 Foto: Masterindex

K temu prispeva tudi vedno večja priljubljenost brezstičnega plačevanja, ki bi verjetno rasla še hitreje, če bi banke uporabnikom zamenjale njihove plačilne kartice prej, kot jim potečejo zdajšnje veljavne, ki te funkcionalnosti še nimajo.

V slovenskem delu raziskave Masterindex je sodelovalo več kot tisoč posameznikov, ki so odgovarjali prek spletne ankete, in po zagotovilih izvajalca raziskave v Sloveniji predstavljajo reprezentativen vzorec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin