SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bitcoin pod budnim očesom preiskovalcev

4

termometer

Ameriški državni in zvezni uradniki so začeli obširno preiskavo o pomanjkljivostih vedno bolj priljubljenih virtualnih valut, kot je zloglasni bitcoin.

Komisija ameriškega senata za državno varnost je nedavno na finančne regulatorje in organe kazenskega pregona naslovila pismo, v katerem jih je povprašala po grožnjah ter tveganjih, povezanih z virtualnimi valutami. Na isti dan pa je glavni newyorški finančni regulator Benjamin M. Lawsky odposlal sodne pozive dvaindvajsetim podjetjem, ki so imela kakršnekoli opravke z bitcoinom.

Nevidni denar, katerega priljubljenost je v zadnjih nekaj letih močno porasla, se vedno pogosteje uporablja pri spletnih transakcijah, za katere klasične finančne institucije nimajo pristojnosti nadzora in kot tak, tako pravi komisija, zahteva revizijo državnih organov.

Za več nadzora Preiskava, ki so jo sprožili ta teden, nikakor ni prva na tem področju. Podobni, sicer bolj izolirani poskusi zajezitve goljufanja z virtualnimi valutami so bili že v preteklosti, vendar še nikoli do zdaj v tako obsežni akciji. Če bodo prizadevanja ameriškim vladnim službam uspela, potem se obeta vzpostavitev bolj usklajenega ter podrobnega sistema nadzora nad brezobličnim in brezmejnim fenomenom, ki ga omenjene valute predstavljajo.

Bitcoin, trenutno najbolj opevano navidezno valuto, so leta 2009 lansirali neznani japonski računalniški nadebudneži z željo po ustvaritvi alternative že obstoječim svetovnim valutam. "Proizvodnja" bitcoina ja številčno omejena, cena posamezne enote, ki so v digitalni obliki shranjene na decentraliziranem računalniškem omrežju, pa je odvisna od pogostosti uporabe v spletni skupnosti. Današnja cena za posamezno enoto se vrti okoli dobrih 80 evrov oziroma nekaj več kot 110 ameriških dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin