Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 9. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

digisvet zanimivosti fotografija fotograf

Torek, 20. 9. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Najpogumnejši fotograf v zgodovini: za dober posnetek je umrl

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Ko je ameriški fotograf Robert Landburg 18. maja 1980 uvidel, da mu ne bo uspelo uiti eksploziji ognjenika Sveta Helena, je veličastno katastrofo fotografiral do zadnjega trenutka, se nato ulegel na film in ga s svojim telesom zaščitil za prihodnje generacije.

Izbruh ognjenika Sveta Helena. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Izbruh ognjenika Sveta Helena. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons
Marca 1980 so se začela tresti tla v bližini ognjenika Sveta Helena (Mount St. Helens) v ameriški zvezni državi Washington. Ko se je Helena konec meseca začela narahlo odpirati ter bruhati paro in prah, je začel območje ob seizmologih in vulkanologih v upanju na dober posnetek obiskovati tudi 48-letni fotograf Robert Landburg.

V aprilu in prvi polovici maja je območje ognjenika obiskal več desetkrat. Zadnjič se je v bližino gore, ki je bila takrat malce višja od Triglava (2.950 metrov), podal 18. maja 1980.

Helena eksplodira: Oblak pepela se je dvignil 24 kilometrov visoko

Malce čez pol deveto zjutraj po lokalnem času, ko se je Landburg že pripravil na fotografiranje, je vrh ognjenika Sveta Helena zaradi potresa zdrsnil vstran in ustvaril največji zemeljski plaz v zgodovini.

Sveta Helena se na najvišji točki danes dviga 2.549 metrov nad gladino morja, kar pomeni, da je 400 metrov nižja kot pred izbruhom 18. maja 1980.  | Foto: Getty Images Sveta Helena se na najvišji točki danes dviga 2.549 metrov nad gladino morja, kar pomeni, da je 400 metrov nižja kot pred izbruhom 18. maja 1980.  Foto: Getty Images

Mešanica delno staljene kamnine, plinov in vodne pare v ognjeniku je bila po plazu kar naenkrat izpostavljena nižjemu tlaku. Eksplodirala je ter oblak pepela in kamenja poslala na vse strani.

Ko je videl proti njemu se hitro valečo gmoto materiala, je Robert Landburg uvidel, da je preblizu in da mu beg ne bo rešil življenja. Namesto tega je prizor pred sabo fotografiral do zadnjega trenutka, nato pa fotoaparat pospravil v nahrbtnik in se ulegel nanj. 

Kolaž Landburgovih fotografij. Posnel jih je tik pred smrtjo. Na njih je dobro viden hitro približujoči se val pepela in kamenja.  | Foto: National Geographic Kolaž Landburgovih fotografij. Posnel jih je tik pred smrtjo. Na njih je dobro viden hitro približujoči se val pepela in kamenja.  Foto: National Geographic

Robert Landburg je v plazu pepela izgubil življenje, fotografski film, ki so ga reševalci izpod njegovega trupla potegnili šele sedemnajst dni pozneje, pa je preživel. Na Landburgovih fotografijah izbruha Svete Helene so najbližji prizori najbolj silovitega geološkega dogodka v moderni zgodovini ZDA. 

Drugi fotograf se je v zgodovino zapisal samo kot žrtev

Landburg je bil ena od 57 oseb, katerih smrt je bila neposredna posledica izbruha ognjenika Sveta Helena. Med njimi je bil tudi Reid Blackburn, znan fotograf, ki je ob delu za lokalne časopise svoje posnetke prodajal tudi reviji National Geographic. 

Blackburnovo truplo so reševalci našli v njegovem avtomobilu štiri dni po katastrofi, njegov fotoaparat pa tri dni pozneje. Film je bil zaradi vročine popolnoma uničen, fotografij ni bilo mogoče rešiti. | Foto: Getty Images Blackburnovo truplo so reševalci našli v njegovem avtomobilu štiri dni po katastrofi, njegov fotoaparat pa tri dni pozneje. Film je bil zaradi vročine popolnoma uničen, fotografij ni bilo mogoče rešiti. Foto: Getty Images

Ne spreglejte