SiolNET. Digisvet Novice
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Popuščanje kitajskim oblastem ali dosledno izvajanje internih pravil

Apple zavrnil aplikacijo, ki je pomagala hongkonškim protestnikom

1,18

termometer

hongkong
Aplikacija HKmap Live med drugim razkriva lokacije, kjer je policija uporabila solzivec. Foto: Reuters

Aplikacija HKmap Live sproti spremlja gibanje protestnikov in policije v Hongkongu. Apple jo je zavrnil za svojo tržnice aplikacij, za uporabnike pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android pa je neovirano na voljo v tržnici Google Play.

Aplikacija HKmap Live prikazuje podatke o policijskih patruljah in krajih, kjer je hongkonška policija uporabila solzivec. Te podatke zbira iz prijav uporabnikov aplikacije za hipno sporočanje Telegram.

Hongkong Novice Med protesti v Hongkongu policija ustrelila študenta #video

Za nekatere je aplikacija HKmap Live (na voljo je tudi spletna različica) rešitev za protestnike in njihovo varnost, za druge pa način za izogibanje policiji.

Aplikacijo HKLive Map za operacijski sistem iOS je Apple odstranil iz svoje tržnice z aplikacijami, češ da spodbuja nezakonito dejanje, Google pa različice za operacijski sistem Android ni odstranil iz svoje tržnice Google Play. Aplikacijo HKLive Map za operacijski sistem iOS je Apple odstranil iz svoje tržnice z aplikacijami, češ da spodbuja nezakonito dejanje, Google pa različice za operacijski sistem Android ni odstranil iz svoje tržnice Google Play. Foto: zajem zaslona

Popuščanje kitajskim oblastem?

Očitno je Apple bolj naklonjen drugim, saj so v pojasnilu, zakaj v svojo tržnico z aplikacijami niso uvrstili HKmap Live, zapisali, da "lajša, omogoča ali spodbuja nezakonito dejanje" ter omogoča "izogibanje varuhom zakona".

Apple ni odgovoril na vprašanje, ali so se za zavrnitev aplikacije odločili na podlagi zahtev kitajskih oblasti.

hongkong Novice Spopadi med policijo in protestniki v Hongkongu trajali vso noč #video

"Informiranje, ne spodbujanje nezakonitih aktivnosti"

Google pa različico za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android medtem neovirano ponuja prek svoje aplikacijske tržnice Google Play.

Hongkong Novice Kaos na ulicah Hongkonga: več ranjenih v spopadih s policijo #vŽivo

Razvijalci aplikacije so v objavi na svojem profilu družbenega omrežja Twitter izrazili prepričanje, da ne gre za cenzuro, temveč za birokratsko napako. "V napačnih rokah se lahko vse uporabi za nezakonite namene. Naša aplikacija je namenjena informiranju, ne spodbujanju nezakonitih aktivnosti."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin