Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2019,
12.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

10

Natisni članek

protest Hongkong

Torek, 1. 10. 2019, 12.05

4 leta, 6 mesecev

Kaos na ulicah Hongkonga: več ranjenih v spopadih s policijo #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

10

Na ulicah v Hongkonga se je ob današnji 70. obletnici ustanovitve Ljudske republike Kitajske kljub prepovedi zbrala množica več deset tisoč protestnikov, ki že mesece demonstrirajo proti centralnim oblastem v Pekingu, današnji dan pa označujejo za dan žalosti. Pri tem so v več delih mesta izbruhnili spopadi s policijo. Ranjenih je najmanj 31 ljudi.

Nekateri izmed večinoma zamaskiranih demonstrantov so zablokirali več ulic v Hongkongu, metali tlakovce in molotovke ter prižigali ogenj. Policisti so proti njim posredovali z gumijevkami, gumijastimi naboji, solzivcem in vodnimi topovi. Po poročanju hongkonških medijev so policisti izstrelili tudi opozorilne strele, prvič pa je bil kak protestnik ranjen s streli s pravimi naboji.

Po podatkih bolnišnic je bilo v nasilju ranjenih najmanj 31 ljudi, med katerimi sta dve osebi v kritičnem stanju.

Po poročanju lokalnih medijev je eden od njih študent, ki je bil ranjen v prsi, ko je policist vanj od blizu streljal s pravimi naboji. Lokalni mediji so objavili videoposnetek, v katerem je mogoče videti, kako policist strelja na protestnika, ko se mu ta približuje. Gre za prvi tovrstni incident s pravimi naboji med večmesečnimi protivladnimi protesti, saj so bili doslej protestniki poškodovani le z gumijastimi naboji. To nakazuje na stopnjevanje nasilja. Po pričakovanju opazovalcev se bodo protesti do večera še zaostrili.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

EU poziva strani k zadržanosti

Evropska unija je pozvala strani k zadržanosti. "V luči nadaljevanja nemirov in nasilja v Hongkongu EU še naprej poudarja, da so dialog, zmanjšanje napetosti in zadržanost edina pot naprej," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica EU Maja Kocijančič. EU je pozvala tudi k dodatnim prizadevanjem za obnovo zaupanja.

"Svoboda za Hongkong"

Množice mirnih protestnikov, večinoma oblečenih v črno, so se medtem ob vzklikih "Svoboda za Hongkong" sprehodile po različnih predelih sedemmilijonskega mesta. Oblasti v Hongkongu so proteste prepovedale, a so v njihovem pričakovanju že zjutraj zaprle določene ulice in postaje podzemne železnice v središču mesta. Tam je danes ostalo zaprtih tudi več nakupovalnih središč in manjših trgovin. V pripravljenosti naj bi bilo najmanj šest tisoč policistov.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

V mestu so sicer danes za izbrance priredili tudi slovesnost ob obletnici ustanovitve Ljudske republike Kitajske. Dogodka v zaprtih prostorih mestnega sejemskega središča so se, ločeno od preostale javnosti, udeležili le povabljeni gostje. Nad hongkonškim pristaniščem pa sta medtem poletela dva helikopterja z veliko kitajsko in manjšo hongkonško zastavo.

Protesti že od junija

V Hongkongu že od junija trajajo množični protesti, ti so izbruhnili zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski. Predlog je voditeljica Hongkonga Carrie Lam v začetku septembra dokončno umaknila, kar pa ni pomirilo protestnikov. Njihove osrednje zahteve so zdaj svobodne volitve, neodvisna preiskava policijskega nasilja na dosedanjih demonstracijah in amnestija za več kot tisoč aretiranih. V množici je mogoče redno slišati tudi pozive k neodvisnosti Hongkonga.

Tudi minuli konec tedna so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti. Izgredniki so v mestu povzročili precej gmotne škode, policija pa je proti njim uporabila solzivec in gumijaste naboje.

Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, o čemer pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska z veliko vojaško parado proslavila 70. obletnico

V Pekingu so danes z veliko vojaško parado obeležili 70. obletnico razglasitve komunistične Ljudske republike Kitajske. Predsednik Xi Jinping je ob tem zatrdil, da ne more nobena sila ustaviti Kitajske. 

"Nobena sila ne more zamajati temeljev tega velikega naroda," je dejal Xi, ki je govor podal z mesta na trgu Tiananmen, od koder je pred 70 leti tedanji voditelj kitajske komunistične partije Mao Zedong razglasil ustanovitev komunistične Kitajske. "Nobena sila ne more ustaviti kitajskega naroda in kitajske države pri napredovanju," je dodal, preden se je popeljal med enotami vojske.

Kitajski mediji so tokratno parado označili za največjo doslej. Na paradi po osrednji aveniji Chang'An je sodelovalo okoli 15.000 vojakov in več kot 580 različnih vozil in druge vojaške opreme. Poleg tega je mesto preletelo 160 vojaških letal. Helikopterji so oblikovali formacijo v obliki številke 70.

Predstavili so tudi nova brezpilotna letala, ki so sposobna leteti z nadzvočno hitrostjo, pa tudi najnovejše dele kitajske vojaške opreme, vključno z medcelinsko raketo DF-41, ki je sposobna nositi tako konvencionalne kot jedrske bojne konice, doseže pa lahko lahko tudi ZDA.

Prikazu vojaške moči je sledila predstavitev največjih dosežkov Kitajske, v kateri je sodelovalo okrog 100.000 ljudi. Na koncu so v zrak spustili 70.000 golobov in 70.000 balonov. Slovesnost je potekala ob zelo strogih varnostnih ukrepih.

Ne spreglejte