Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2019,
8.56

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

7

Natisni članek

Hongkong nasilje protest

Sreda, 2. 10. 2019, 8.56

4 leta, 6 mesecev

Med protesti v Hongkongu policija ustrelila študenta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

7

V Hongkongu so po torkovem incidentu, v katerem je policija ustrelila mladega protestnika, ki je napadel policiste, danes izbruhnili spontani protesti. Več tisoč protestnikov, med katerimi so bili tudi pisarniški delavci, se je zbralo v parku, nato pa so se podali po trgovskem predelu mesta, pri čemer so vzklikali gesla proti vladi in policiji.

Protesti Hongkong
Novice Policija v Hongkongu zaradi napovedanih protestov okrepila varnost v mestu

Na ulicah Hongkonga se je ob včerajšnji 70. obletnici ustanovitve Ljudske republike Kitajske, kljub prepovedi tamkajšnjih oblasti, znova zbrala množica več deset tisoč protestnikov, ki že več mesecev demonstrirajo proti centralnim oblastem v Pekingu. Med protestniki in policijo je znova izbruhnilo nasilje. Ranjenih je bilo 104 ljudi in 25 policistov, poroča BBC. 

Nekateri izmed večinoma zamaskiranih demonstrantov so zablokirali več ulic v Hongkongu, metali tlakovce in molotovke ter prižigali ogenj. Pri tem je bilo po navedbah policije prijetih 269 ljudi. Policija je tudi izstrelila 900 gumijastih nabojev, 230 penastih in 1400 pločevink s solzivcem, pa tudi šest nabojev pravega streliva, je danes potrdila policija. Namestnik načelnika policije v mestu Rang Ping-keung je ob tem zatrdil, da je bila uporaba teh sredstev "nedvomno v skladu z zakonom".

Policija ustrelila študenta

Policija je ustrelila 18-letnega študenta Tsang Chi-Kina, ki je bil ranjen v prsi, potem ko je policist vanj od blizu streljal s pravimi naboji. Iz policije so nato sporočili, da je policist streljal na mladega protestnika, ker se je bal za svoje življenje. "V tem kratkem času se je odločil in ustrelil napadalca," je pojasnil šef policije Stephen Lo. Protestniki se s to razlago ne strinjajo in trdijo, da je policist streljal v množico. Ob tem obsojajo vse pogostejšo uporabo pravega streliva.

hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Incident je ujela tudi kamera, video pa se je hitro razširil po svetovnem spletu. Javno mnenje se je glede streljanja razdelilo po ideološki liniji - aktivisti so obsodili ravnanje policije, provladna struja pa ga je označila za upravičeno uporabo sile. Zdravstveno stanje ustreljenega študenta naj bi bilo po navedbah tamkajšnje vlade stabilno.

Parada je bila posvečena 70. obletnici ustanovitve Ljudske republike Kitajske, ki jo je tedanji voditelj kitajske komunistične partije Mao Cetung razglasil po zmagi v državljanski vojni nad nacionalističnim Kuomintangom pod vodstvom generala Čangkajška. Ta se je potem umaknil v Tajvan.

hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mao je sicer ustanovitev komunistične Kitajske razglasil 21. septembra 1949, ustanovitev pa so nato množično praznovali na pekinškem trgu Tiananmen 1. oktobra, kar je potem postal nacionalni praznik.

Hong Kong protesti Kitajska
Novice V Hongkongu znova spopadi na protestih
Ne spreglejte