Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Apple iPhone Kitajska

Torek, 18. 2. 2020, 10.20

4 leta, 2 meseca

Apple napoveduje: na iPhone bo treba čakati dlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

iPhone Apple | Apple svoje iPhone izdeluje v tovarnah na Kitajskem, ker pa so številne zaradi širjenja virusa zaprte, bo motena tudi dobava novih telefonov. | Foto Reuters

Apple svoje iPhone izdeluje v tovarnah na Kitajskem, ker pa so številne zaradi širjenja virusa zaprte, bo motena tudi dobava novih telefonov.

Foto: Reuters

Ameriški Apple, ki večino svojih naprav izdela na Kitajskem, se zaradi koronavirusa sooča z upadom prodaje svojih naprav, napovedujejo pa tudi manjše prihodke od načrtovanih. Zaradi omejitev pa bi lahko bila motena tudi dobava iPhonov po svetu.

Zaradi novega koronavirusa iz Kitajske, ki je do zdaj terjal že 1.869 življenj, več kot 72 tisoč ljudi pa je okuženih, imajo težave tudi nekatera tehnološka podjetja.

Prihodki bodo manjši, dostava telefonov pa motena

Ameriški Apple, ki večino svojih naprav proizvaja v obratih na Kitajskem, je sporočil, da bo zaradi omejitev in podaljšanja "prisilnega dopusta" v številnih kitajskih podjetjih njegov prihodek manjši od napovedi, motena pa bo tudi dostava iPhonov po svetu. Gre za prvo večje ameriško podjetje, ki je sporočilo, da bo imela epidemija virusa, ki povzroči bolezen Covid-19, vpliv na njihove finance. 

MWC, MWC 2017
Novice Hud udarec za Mobile World Congress: Kaj vse je odneslo letošnjo "Barcelono"?

Večina Applovih trgovin na Kitajskem je zaprtih

Apple je za letos napovedoval rekordne prihodke v višini 67 milijard dolarjev (62 milijard evrov), niso pa po pisanju BBC razkrili, kako bo zadnje dogajanje vplivalo na te načrte. Poleg motene proizvodnje pa je na Kitajskem zaprta ali pa obratujejo po skrajšanem delovnem času tudi večina Applovih prodajaln v državi, zaradi česar bodo tu prodali manj. 

Galaxy S10+ 5G
Novice Zaradi koronavirusa bodo police malo bolj prazne tudi pri nas

Kot smo že pisali, za Apple velik delež proizvodnje opravijo kitajski obrati sicer tajvanskega podjetja Foxconn. Eden od teh obratov je ravno v Wuhanu, kjer je žarišče tega virusa. Je pa podjetje Foxconn pred dnevi sporočilo, da bodo nekaj linij v svojih obratih namenili tudi proizvodnji zaščitnih mask, ki jih sicer na Kitajskem močno primanjkuje. 

Velik delež proizvodnje za ameriški Apple opravijo kitajski obrati tajvanskega podjetja Foxconn. | Foto: Reuters Velik delež proizvodnje za ameriški Apple opravijo kitajski obrati tajvanskega podjetja Foxconn. Foto: Reuters

Zaradi koronavirusa in vseh pripadajočih težav analitiki napovedujejo, da bi se lahko povpraševanje po pametnih telefonih na Kitajskem v prvem četrtletju zmanjšalo za polovico. To je pomembno, saj je Kitajska največji svetovni trg za pametne naprave.

Težave z dodatno opremo bi lahko imel tudi Samsung

S težavami zaradi dogajanja na Kitajskem pa se soočajo tudi pri Samsungu, saj bi lahko zaradi razmer zamujala dobava dodatne opreme za serijo novih telefonov S20. Kot smo že pisali, gre predvsem za ovitke, zaščito zaslona in druge dodatke, ki so specifični za posamezno napravo.

Prizadeta tudi avtomobilska industrija

Zadnje dogajanje pa je prizadelo tudi avtomobilsko industrijo. Britansko podjetje JCB, ki proizvaja gradbene stroje, je moralo zaradi pomanjkanja sestavnih delov zmanjšati proizvodnjo. Po ocenah mednarodnega denarnega sklada (IMF) bi lahko to upočasnilo svetovno gospodarsko rast za med 0,1 in 0,2 odstotne točke.

kitajski turisti
Novice Zaradi smrtonosnega virusa Kitajci odpovedujejo potovanja v Slovenijo

Strah v Nemčiji

Strah pred padcem povpraševanja na Kitajskem se čuti tudi v Evropi, saj bi lahko to upočasnilo nemško izvozno aktivnost. Kot je včeraj opozorila nemška centralna banka Bundesbank, je Kitajska ključen trg za izdelke iz Nemčije, hkrati pa tam proizvajajo tudi izdelke, ki jih uporabljajo podjetja v Evropi. 

Kitajska
Trendi Zaradi virusa se Kitajci bojijo potovati #video
Ne spreglejte