Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

droni ZDA

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 11.44

8 let

Ameriške oblasti prizemljile brezpilotna letala s pivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ribiči na zaledenelem jezeru Mille Lacs v Minnesoti so ostali brez pijače. Zvezna uprava za zračni promet je namreč prizemljila brezpilotna letala pivovarne Lakemaid, ki so jim dostavljala pivo.

Lokalna pivovarna Lakemaid je v ameriški zvezni državi Minnesota preizkušala majhna brezpilotna letala, t. i. drone, s katerimi je dovažala hladno pivo strankam v lesenih ribiških hišicah na zaledenelem jezeru Mile Lacs. Ko je posnetek ene izmed takšnih dostav pretekli teden pristal na YouTubu, se je vmešala Zvezna uprava za zračni promet (FAA) in Lakemaidu prepovedala nadaljnje lete.

V ZDA so namreč prepovedani vsi leti brezpilotnih letal v komercialne namene in brezpilotni leti nad 400 čevlji (122 metri). FAA sicer pripravlja nov sveženj zakonov, ki bodo uredili to področje, a nova zakonodaja bo pripravljena šele prihodnje leto.

Komercialnih dronov tako na ameriškem nebu verjetno ne bo še vse do leta 2017, do takrat pa bodo morali žejni ribiči uporabiti staromodno, zamudnejšo in precej manj zabavno tehniko − preventivni obisk lokalne trgovine.

Bo pivo prepričalo tudi nasprotnike dronov? Velika prizemljitev piva leta 2014 bi lahko bilo vprašanje, ki bo Američane spremenilo v podpornike brezpilotnih letal. Na spletu je namreč že objavljena peticija, ki administracijo Baracka Obame poziva, naj Lakemaidu izda dovoljenje za nadaljnje polete.

Brezpilotno dostavo je podprl tudi senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki je že avgusta na Twitterju zapisal: "Morda pa nisem proti VSEM dronom," in delil povezavo na novico o brezpilotnih letalih, ki so razvažala pivo na nekem južnoafriškem glasbenem festivalu.

Testirata tudi Amazon in Domino's V ZDA lahko danes drone, ki ne smejo biti težji od 25 kilogramov, upravljajo le amaterji. Imajo jih lahko le za zabavo, ne za dobiček, spoštovati pa morajo tudi vse lokalne in zvezne zakone, na primer prepoved letov nad naselji. Nekatere skupine so sicer dobile posebne dovolilnice za testiranje dronov v raziskovalne namene, a pri FAA poudarjajo, da gre za izjeme.

Več velikih ameriških podjetij se sicer zadnja leta hvali s pripravami na brezpilotno dostavo blaga. Med njimi je verjetno najbolj znan spletni trgovec Amazon, ki vsa testiranja dronov opravlja v tujini, da se izogne ameriškim zakonskim omejitvam. Tudi slavna veriga picerij Domino's je lani sporočila, da razvijajo brezpilotno letalo, ki bo lahko nosilo po dve pici.

Licenca za lov na drone Okusne pošiljke, kot sta pivo in hitra hrana, bodo morda pomirile skrbi javnosti glede dronov. Brezpilotna letala so namreč v zadnjem desetletju dobila zlovešč sloves, saj jih zlasti ameriška vojska s pridom uporablja za napade na tarče v Afganistanu, Iraku in drugih državah.

Prebivalci mesteca Dear Trail v Koloradu so tako pred kratkim že poskušali sprejeti zakon, ki bi dovoljeval sestrelitev brezpilotnih letal. Z uradno licenco za lov na drone, jasno.

Ne spreglejte