Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
30. 7. 2013,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Amazon spletno nakupovanje

Torek, 30. 7. 2013, 15.15

8 let

Amazon krepi prodajo sadja in zelenjave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predvsem v ta namen bo Amazon odprli sedem tisoč novih delovnih mest v različnih krajih v ZDA za delo v distribucijskih skladiščih in stike s strankami.

Spletni trgovec Amazon je le dan pred današnjim obiskom predsednika Obame v enem od njihovih glavnih distribucijskih središč napovedal, da bodo v kratkem najeli kar sedem tisoč novih sodelavcev. Čas za to napoved gotovo ni bil izbran naključno, saj se Obama odpravlja v zvezno državo Tennessee predvsem na pogovore o odpiranju novih delovnih mest za prebivalce iz srednjega razreda. V distribuciji za četrtino več kolegov Pet tisoč novih delovnih mest bo v sedemnajstih Amazonovih distribucijskih skladiščih v ZDA, saj bodo okrepili svoje poslovanje s svežo hrano, sadjem in zelenjavo v okviru programa AmazonFresh. Ta je za zdaj na voljo le v nekaterih mestih po ZDA, seznam pokritosti pa želijo že v kratkem povečati, poroča The Washington Post. V Amazonovih distribucijskih središčih je trenutno zaposlenih okoli 20 tisoč ljudi, ki – vsaj za zdaj – pakirajo in razpošiljajo skoraj izključno neživilske izdelke.

Dodatnih dva tisoč delovnih mest bo na področju odnosov s strankami, in sicer za celoten obseg Amazonovega poslovanja in na več lokacijah v ZDA. Kje so domača delovna mesta? Amazon se je tako pridružil prizadevanjem za odpiranje novih delovnih mest v svoji domovini. Visokotehnološka podjetja iz ZDA so neredko tarče nezadovoljstva javnosti zaradi tega, ker večino, če ne kar vso proizvodnjo opravijo na Daljnem vzhodu, medtem ko si prizadevajo za lajšanje vizumskega režima, kar bi omogočilo lažje in večje zaposlovanje tujih strokovnjakov v njihovih ameriških laboratorijih in pisarnah. Ravno zaradi teh kritik se je med drugim tudi Apple odločil, da bo sicer majhni del proizvodnje, predvsem računalnikov Mac, prenesel nazaj v ZDA. Preizkus, ki traja že šest let Amazon je storitev prodaje živil prek spleta AmazonFresh pred šestimi leti uvedel najprej v Seattlu z okolico, zdaj jo ponujajo tudi na nekaterih območjih Los Angelesa (a le za premijske uporabnike in proti nadgrajeni naročnini po preteku 90-dnevnega preizkusnega obdobja). Gre za spletna naročila živil, ki jih dostavijo isti dan. O uspešnosti novega poslovnega področja ne govorijo, omenijo le, da imajo širitvene načrte in da se bodo njihova prizadevanja obrestovala v dolgoročni rasti. "Všeč nam je, kar vidimo, a je še zgodaj. […] Investiramo v velike priložnosti, ki so pred nami," je povedal glavni Amazonov finančnik Tom Szkutak. Izdatne naložbe potisnile rezultate v rdeče Sedanjost pa eksperimentom ni naklonjena, saj četrtletni rezultati niso prikazali pričakovanega rahlega dolarskega dobička, temveč sedemmilijonsko izgubo (5,38 milijona evrov). Nekaj te gre gotovo na račun operativnih stroškov, ki so se glede na četrtletje prej povečali za 23 odstotkov zaradi vzpostavljanja prodaje digitalnih medijskih vsebin, predvsem elektronskih knjig, glasbenih datotek in videovsebin za Amazonove bralnike Kindle.

Izguba je zdaj verjetna tudi v prihodnjem četrtletju, a glavni izvršni direktor Jeff Bezos ne dvomi, da bodo naložbe v računalništvo v oblaku in zajetno logistično infrastrukturo omogočile dostavo kjerkoli v državi v dveh delovnih dneh, s tem pa tudi stabilen dotok prihodkov. Prav na področju tehnologije in vsebin se je Amazonova poraba povečala za 47 odstotkov, več kot v katerikoli drugi kategoriji.

Ne spreglejte