Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 8. 2018,
17.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

Natisni članek

Samsung phablet pametni telefon Samsung Galaxy Note9

Četrtek, 9. 8. 2018, 17.35

5 let, 8 mesecev

Samsung predstavil Galaxy Note 9

Ali so to spremembe pametnih telefonov, ki smo jih dolgo čakali? #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16
Samsung Galaxy Note 9 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Tokrat smo začutili, da je bolj kot na funkcijah, ki jih še nismo imeli, poudarek zmogljivega novinca na odpravljanju vsakodnevnih nevšečnosti, ki jih imamo (zlasti med intenzivno uporabo pametnih telefonov).

Najnovejši Samsungov phablet prihaja na trg v zelo zapletenem tržnem trenutku. Njegova manjša rojaka iz družine S9, ki sta sicer nesporno odlična telefona, sta med najbolj prodajanimi telefoni najvišjega razreda na svetu, a vendarle ne prinašata toliko prihodka in dobička, kot so Južni Korejci želeli in pričakovali.

Samsung Galaxy Note 9 | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Samsung, predstavitev
Novice Kako je Samsung redefiniral kamero pametnega telefona?

Najverjetnejši razlog: kljub zanimivim novostim ter številnim nadgradnjam in izboljšavam devetke glede na predhodnika ali dva razlike v primerjavi z osmico (ali celo sedmico) uporabnikom niso bile dovolj prepričljive, da bi se odločili za nadgradnjo. Ne nazadnje lahko cena telefonov najvišjega razreda odločitev za nadgradnjo samo še upočasni.

Samsung Galaxy Note 8
Novice Samsung Galaxy Note 8: kljub vedno bližjim tekmecem znova razred zase

Ko si nekoč ločeni seriji pametnih telefonov postaneta vedno bolj podobni

Pri Samsungu si gotovo ne želijo, da bi se jim z Note 9 zgodilo podobno. Poleg tega so razlike med telefoni serije S in sicer nekoliko večjimi phableti serije Note vedno manjše, kar je Samsungu dalo misliti, da bi morda opustili vzdrževanje dveh ločenih serij in svojo elito pametnih telefonov poenotili v eno serijo (verjetno kar S) z zasloni različnih velikosti.

Samsung Galaxy Note 9 | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Samsung, S-Pen
Novice S čim nas bo želel prepričati deveti Samsungov phablet?

Morda sta dva paradna konja v enem letu (Samsung serijo S praviloma predstavlja konec februarja, Note pa avgusta) vendarle postala prevelik izziv za kupce. Vsaj tako misli ameriški tekmec Apple, ki svoje novince predstavlja samo enkrat letno – septembra.

Odpravljanje vsakodnevnih frustracij

V takem spletu okoliščin, ko bo zvezda današnjega dneva morda zadnji član družine Note (kar ne pomeni, da v primeru uresničitve združitvenega scenarija naslednikov ne bo, le drugače bi se imenovali), predstavlja Samsung na razkošnem predstavitvenem dogodku v New Yorku svoj nov phablet (nekaj let star pojem, ki je takrat poudarjal, da gre za napravo, večjo od telefona in manjšo od tablice) Samsung Galaxy Note 9.

Kot so nakazovali že nekaj dni pred uradno svetovno premiero, se tokrat pri izpostavljanju najpomembnejših prednosti "novorojenčka" niso oprli na njegove nove funkcije, temveč predvsem na odpravljanje uporabniških frustracij, ki nas z zdajšnjimi pametnimi telefoni vsakodnevno pestijo – zlasti takrat, ko mora biti nekaj z njimi narejeno takoj in zdaj.

In kaj nas največkrat razočara, ko uporabljamo pametni telefon? To, da zmanjka energije iz akumulatorja, da moramo na hitro pobrisati nekaj, ker je zmanjkalo shrambnega prostora, da pametni telefon zmrzne in/ali mu zmanjka omrežja …

Vsega več

Pogovor z Milanom Vujovićem, direktorjem marketinga jadranske podružnice Samsunga, kamor sodi tudi Slovenija.


Vsem tem razočaranjem naj bi Samsungov Galaxy Note 9 naredil konec. Akumulator premore zmogljivejših štiri tisoč miliamperskih ur, kar bi moralo zadoščati za en poln dan celo ob najbolj intenzivni in dolgotrajni rabi.

Okrepljene so tudi konfiguracije pomnilnika in shrambnega prostora, kar pomeni, da prostora in delovnega pomnilnika ne bo zmanjkalo kar tako (a se kljub temu spodobi skrbeti za to, kaj vse je na telefonu, da takrat, če in ko se vendarle nabere aplikacij in programov za vse te gigabajte, čiščenje ne bo še toliko težje in zahtevnejše).

Note 9 bo namreč prvi pametni telefon, ki bo v svoji najzmogljivejši različici omogočal kar en terabajt, to je 1.024 gigabajtov, shrambnega prostora. Polovica tega bo v samem telefonu (minus to, kar bo porabljenega za vse, kar je na telefonu prednameščeno), drugo polovico pa bo lahko prinesla pomnilniška kartica microSD. Note 9 bo lahko sprejel in v celoti prepoznal tudi tisto s 512 gigabajti prostora.

Za večino bo že osnovni model s 128 gigabajti shrambnega prostora veliko več, kot zdaj ponuja marsikateri tekmec celo v svojih zmogljivejših konfiguracijah.

Svet je barvit (in zlat)

Serija phabletov Note je, vsaj sprva, želela nagovarjati predvsem poslovne uporabnike, zato je bil nabor barv naprav dokaj zadržan. Zdaj ne bo več tako, ker prihaja Note 9 tudi v zelo živahnih, mladostnih, poskočnih barvah, ki niso samo črna, temnomodra ali rjava. Prav je tako, Note je zanimiv za zelo širok krog uporabnikov, ne samo za poslovneže v oblekah in kravatah.

S stilsko preobrazbo se je poigralo tudi pisalo S Pen, zaščitni znak Samsungovih phabletov Note, ki v omejenem naboru barvnih kombinacij samega telefona prihaja v zlati izvedbi. Toda ni samo barva tisto, kar je novo na tem pisalu - nova funkcionalnost je, metaforično rečeno, pokazala, da se starega psa vendarle da naučiti novih trikov.

Varnostna razdalja čitalnika prstnih odtisov

Če odmislimo barvno evolucijo, ohranja Note 9 zelo podobno oblikovno zasnovo, kot jo je imel Note 8. Praktično nespremenjeno, bi dejali tisti, za katere je kozarec vedno na pol prazen, a tisti, ki ob enaki količini tekočine kozarec vidijo na pol poln, bodo rekli, da pač nima smisla menjati zasnove, ki je dobra in uporabnikom všeč.

Nekaj sprememb vendarle je - čitalnik prstnih odtisov, ki je še vedno na hrbtni strani naprave, je zdaj nekoliko nižje in bolj oddaljen od dvojne kamere, ki je praktično enaka kot pri Samsungovem pametnem telefonu Galaxy S9+. To je dobro predvsem za nove uporabnike, ki bodo v iskanju čitalnika prstnega odtisa manjkrat s svojimi prsti zašli na lečo fotoaparata in jo tako umazali.

Poglejmo še nekaj novosti, ki jih prinaša Samsung Galaxy Note 9, in utrinkov z dogodka, kjer so ga uradno prvič pokazali javnosti.

Samsung Galaxy Note 9 predstavitev | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović  

 

 

Ne spreglejte