SiolNET. Digisvet Novice
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali bi vlomilce lahko pregnal pametni zvočnik?

0,49

termometer

Vlomilec
Vlomilci prepoznajo še tako majhno znamenje, da ni nikogar doma. Ali jih pametni zvočnik lahko prepriča o nasprotnem? Foto: Bor Slana

Funkcija odsotnosti na Amazonovih pametnih zvočnikih obljublja ustvarjanje vtisa zasedenosti stanovanja ali hiše, tudi ko tam ni nikogar. Toda preverite, zakaj pri nas to morda le (še) ne bi učinkovalo.

Čeprav vlomilci danes v stanovanja in hiše vdirajo tudi takrat, ko so v njih ljudje, veliko raje vidijo, da je njihova tarča nezasedena. Zato tudi dobro prepoznajo vsako, še tako majhno znamenje, da v bivalnem prostoru ni nikogar, ki bi jih lahko zmotil pri njihovem nečednem početju.

Največkrat jim pri tem pomagajo prav neprevidni stanovalci, ki dajo to jasno vedeti, več dni tišine v prostoru, brez premikov in zvokov pa je zanesljivo znamenje, da stanovalcev ni doma.

Naključni pogovori

Amazonovi pametni zvočniki Echo so opremljeni z glasovno asistentko Alexa, kar razvijalcem in uporabnikom omogoča razvoj različnih veščin. Ena od teh veščin je "odsotnostni" način delovanja (Away mode), ki ga je razvila zavarovalnica Hippo Insurance v prepričanju, da bodo tako stanovalcem vsaj malo pomagali pri odganjanju plenilskih nepridipravov (in sebi zmanjšali izplačane zavarovalnine).

Pametni zvočnik Amazon Echo ima vgrajeno glasovno asistentko Alexa. Pametni zvočnik Amazon Echo ima vgrajeno glasovno asistentko Alexa. Foto: Amazon

V tem načinu bodo zvočniki namreč naključno začeli predvajati pogovore in zvoke, značilne za obdobja, ko so v prostoru ljudje. Razvijalci so, kot zatrjujejo, izbirali resnične situacije, pogovore pa so pisali pisci več ameriških humorističnih nanizank.

Ne želite si, da vidijo vaš poln poštni nabiralnik

Vsak korak, ki ustvarja vtis življenja v bivalnem prostoru, pozitivno vpliva na zmanjšanje verjetnosti za vlom – zato je dobro poskrbeti za to, da med vašo odsotnostjo kdo prazni poštni nabiralnik, morda prižge radio ali televizor, premakne rolete …

Ti pametni zvočniki se tako zdijo odličen pripomoček za počitniške dni, a le na območjih, kjer govorijo (ameriško) angleščino, ker je to edini podprt jezik za Away Mode.

Tujci v stanovanju?

Najbrž bi redkokdo verjel, da ste se v svojem slovenskem domu odločili govoriti samo (ameriško) angleščino, morda pa bi celo kakšen nevoščljiv sosed poklical davčne inšpektorje, ker bi mislil, da stanovanje na črno oddajate turistom prek platforme AirBnB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin