Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 3. 2021,
22.01

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

Koronavirus pandemija COVID-19 Instagram

Torek, 9. 3. 2021, 22.01

3 leta, 1 mesec

Alarm zaradi laži, ki ogrožajo konec epidemije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Covid-19 | Teorije zarot o pandemiji bolezni covid-19 so se pred enim letom začele širiti kot vihar. Številni so želeli verjeti, da bolezni ne povzroča virus, ki je skoraj zagotovo nastal po naravni poti, temveč da gre za del velikega načrta, da ljudje za boleznijo covid-19 obolevajo tam, kjer je aktivno omrežje 5G, da bolezen vozijo v takšnih železniških cisternah, da je za vse kriv Bill Gates. 

Teorije zarot o pandemiji bolezni covid-19 so se pred enim letom začele širiti kot vihar. Številni so želeli verjeti, da bolezni ne povzroča virus, ki je skoraj zagotovo nastal po naravni poti, temveč da gre za del velikega načrta, da ljudje za boleznijo covid-19 obolevajo tam, kjer je aktivno omrežje 5G, da bolezen vozijo v takšnih železniških cisternah, da je za vse kriv Bill Gates. 

Instagram, ki je z več kot milijardo uporabnikov eno od največjih družbenih omrežij na svetu, svojim članom preveč pogosto predlaga vsebine, ki zanikajo nevarnost bolezni covid-19 oziroma vsebujejo lažne informacije o pandemiji, razkriva nova študija.

Novice Kdo laže o fantu, ki je umrl zaradi koronavirusa?

Ne testirajte se, ne cepite se, mask ni treba nositi, pandemija je izmišljena. To so informacije v objavah, ki jih od avgusta 2020 uporabnikom, predvsem novim, pogosto predlaga družbeno omrežje Instagram, v študiji z naslovom Malgorithm (besedna igra na algoritem) opozarja neprofitna organizacija CCDH (Center za boj proti digitalnemu sovraštvu). 

Objave | Foto: CCDH Foto: CCDH

Instagram, v študiji pojasnjuje CCDH, je avgusta lani uvedel novost, in sicer Predlagane objave, ki uporabnikom, ki so si ogledali že vse vsebine oseb, ki jim sledijo, prikaže objave, za katere na podlagi odločitev računalniških algoritmov sklepa, da ga bodo zanimale.

Težava je, da se med predlaganimi objavami prevečkrat znajdejo take, ki širijo neresnice in lažne informacije o bolezni covid-19, pa tudi sovražni govor, predvsem tak s pridihom antisemitizma, in teorije zarot, kot je QAnon. 

Teorija zarote QAnon je vetra v jadra dobila predvsem v letu 2020. Na kratko: verujoči v teorijo QAnon so prepričani, da Donald Trump sodeluje z neznano združbo Q, s pomočjo katere se bo Trump v ZDA znova zavihtel na oblast. Sproti bo počistil s skoruptirano elito, vpletene pa so še satanistične kabale, omrežja pedofilov in dvojniki slavnih oseb. Podporniki teorije QAnon so v zadnjih mesecih napovedali že več datumov, kdaj naj bi se vse skupaj odvilo, a še vedno čakamo. | Foto: Reuters Teorija zarote QAnon je vetra v jadra dobila predvsem v letu 2020. Na kratko: verujoči v teorijo QAnon so prepričani, da Donald Trump sodeluje z neznano združbo Q, s pomočjo katere se bo Trump v ZDA znova zavihtel na oblast. Sproti bo počistil s skoruptirano elito, vpletene pa so še satanistične kabale, omrežja pedofilov in dvojniki slavnih oseb. Podporniki teorije QAnon so v zadnjih mesecih napovedali že več datumov, kdaj naj bi se vse skupaj odvilo, a še vedno čakamo. Foto: Reuters

Novice Ko virus odnese šalo, na cestah Ljubljane pristaja vojska ZDA

Objave, ki na mednarodna prizadevanja za končanje pandemije ne vplivajo blagodejno, Instagram predlaga predvsem uporabnikom, ki že sledijo določenim profilom, ki so nagnjeni k objavljanju pozivov proti cepljenju ali nošnji mask oziroma trditev, da bolezen covid-19 ne obstaja. 

CCDH v študiji Instagram in posredno tudi njegovega lastnika Facebook močno kritizira, češ da na prvo mesto postavlja denar –  več prikazanih predlaganih vsebin pomeni več prihodkov od oglasov – in ne dobrobiti človeštva.

Ne nosite mask. Pandemije ni. Ne cepite se. To so objave, ki jih vsak dan vidi na milijone uporabnikov Instagrama, opozarja CCDH. | Foto: CCDH Ne nosite mask. Pandemije ni. Ne cepite se. To so objave, ki jih vsak dan vidi na milijone uporabnikov Instagrama, opozarja CCDH. Foto: CCDH

Pri Facebooku so se na kritike odzvali s pojasnilom, da so v zadnjih mesecih odstranili 12 milijonov zavajajočih objav o pandemiji bolezni covid-19 in cepivih, obenem pa so CCDH obtožili uporabe napačne metodologije in zastarelih podatkov. Raziskava po mnenju Facebooka ni relevantna že vsaj pet mesecev.

CCDH se je na Facebookov odgovor v torek odzval z množico objav z Instagrama, ki jim jih je družbeno omrežje predlagalo po tem, ko je Facebook CCDH obtožil, da je njihova raziskava zastarela:

Preberite tudi:

Maska
Novice V zaščitnih maskah so antene 5G (če verjamete)
Novice Zaradi te slike trdijo, da ni treba nositi mask. Kaj je res?
Tanja
Novice Nov zdrs Tanje Ribič: je res težko prepoznati to traparijo?
David Icke
Novice Zadnji udarec za človeka, ki "resnico" prodaja tudi Slovencem?

Ne spreglejte