Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tehnologija tablice Matic Tomšič

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 15.25

6 let, 6 mesecev

10 najboljših (in ne predragih) tehnoloških daril za božič 2014

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V začetku decembra marsikdo že začne razmišljati o nakupovanju božičnih daril. Želite nekomu podariti tablico, videokamero ali slušalke, pa ne veste, katero napravo izbrati? Berite dalje.

"Gadgeti" že desetletja veljajo za odlična in praktična praznična darila, saj je na policah (spletnih) trgovin z zabavno elektroniko mogoče najti nekaj primernega za oba spola in vse demografske skupine. Ker je lahko tovrstno nakupovanje zahtevno, zamudno in predvsem drago, smo se v naših priporočilih omejili predvsem na naprave, ki omejenemu proračunu ponujajo največ. Pa poglejmo.

Pametni telefon OnePlus One je zelo verjetno pametni telefon, o katerem se je letos govorilo največ. Naprava novega, neznanega kitajskega podjetja OnePlus je z mogočnimi zmogljivostmi, izredno prilagodljivostjo in zelo skromno ceno dosegla, da so nanjo presedlali številni uporabniki Samsungov, Sonyjev in tudi Applov. Telefon One je na uradni spletni strani mogoče kupiti s povabilom enega od predhodnih kupcev – 16-gigabajtna različica stane 240, 64-gigabajtna pa 280 evrov.

Tablični računalnik Google Nexus 9 – najnovejšo tablico z blagoslovom velikega Googla je izdelal tajvanski HTC. Poganja jo zmogljivi procesorski skupek Nvidia Tegra K1, ponaša pa se z odličnim zaslonom, zelo spodobno baterijo in operacijskim sistemom Android 5.0 Lollipop. S 400-dolarsko (ob prihodu na naš trg bo najbrž stala okroglih 400 evrov) cenovno nalepko brez težav konkurira precej dražjim Apple iPad Air 2 in Samsung Galaxy Tab S.

Digitalni fotoaparat Kompaktni fotoaparat: Canon PowerShot SX280 – zaradi 20-kratne optične povečave, hitrejšega procesorja, zmanjšanega šuma pri višjih vrednostih ISO in povezave Wi-Fi, ki omogoča takojšnje deljenje fotografij, gre za enega najboljših spremljevalcev popotniškega fotografa. Poskrbite le, da s sabo vzamete dovolj baterij, saj jih konzumira kot piškote. Cena: 250 evrov.

Zrcalnorefleksni fotoaparat: Nikon D5200 velja za eno najboljših letošnjih vstopnic v svet napredne digitalne fotografije. Fotografije in videoposnetki so odlični, za dobrih 500 evrov pa je fotoaparat mogoče dobiti v kompletu z večnamenskim objektivom, ki začetniku takoj odpre številne možnosti učenja fotografiranja.

Igralna konzola Sony Playstation 4 – mi bi se odločili za Sonyjevo konzolo, kdo drug morda za Microsoftov Xbox One ali Nintendov Wii U. Zakaj? Playstation 4 po našem mnenju v prihodnosti čakajo boljše ekskluzivne igre (nadaljevanja dirkaške serije Gran Turismo, No Man's Sky, Uncharted 4, Bloodborne), ima boljši plošček (Dualshock 4) in zmogljivejši grafični procesor, konzola pa je tudi fizično manjša od Microsoftove tekmice. PS4 je na večini trgov tudi 20 odstotkov cenejši od Xbox One. Pri nas stane slabih 400 evrov.

Pametna ura Motorola Moto 360 – 200-evrska pametna ura velja za enega najlepših in najbolj zmogljivih primerkov svoje vrste. Ker jo poganja operacijski sistem Android Wear, jo je mogoče sinhronizirati s katerimkoli pametnim telefonom ali tablico iz Androidovega ekosistema. Morda bo komu prevelika, a njen okrogel dizajn je na zapestju videti precej bolje od kvadrataste konkurence.

Športna zapestnica Fitbitove naprave – modeli One, Charge, Flex in Zip so zmogljivi spremljevalci na športnih aktivnostih z razumnimi cenovnimi nalepkami (najdražji Charge stane slabih 130 evrov). Uporabnik lahko z njimi šteje korake in porabljene kalorije, spremlja potek in trajanje vadbe ter kakovost spanca. Napravice se lahko prelevijo v štoparice in klasične kazalke trenutnega časa, mogoče pa jih je povezati tudi z aplikacijami za osebne računalnike in mobilne naprave, ki omogočajo analiziranje in deljenje podatkov s prijatelji.

Slušalke Naglavne: AKG K77 – čeprav so videti ceneno, so slušalke AKG K77 tako zelo udobne, da po nekaj urah uporabe pozabiš, da jih imaš na glavi oziroma na ušesih. Kakovost zvoka je ob 30-evrski cenovni nalepki zelo solidna – toliko bolj, ko ga primerjamo z igranjem nekaj deset evrov dražjih Sennheiserjevih ali Bösejevih modelov.

Prenosne: Soundmagic E10S – slušalke, ki jih vtakneš v ušesa, so bile lani (starejša različica) in letos na spletu večkrat nagrajene z nazivom najboljših slušalk v kategoriji do 50 dolarjev (evrov/funtov). Zvok in dizajn sta fenomenalna, s posebnim stikalom pa omogočajo preklapljanje med načinoma poslušanja glasbe in telefonskega pogovora. Dodatek za pametni telefon Microsoftova tipkovnica za mobilne naprave (Universal Mobile Keyboard) – popolna prenosna tipkovnica QWERTY je združljiva z vsemi sodobnimi pametnimi telefoni in tablicami z zasloni na dotik. Z njimi se poveže prek brezžičnega vmesnika Bluetooth, podpira pa operacijske sisteme iOS, Android, Windows Phone, Mac OS in namizni platformi Windows 8 in RT. Njena baterija ob maksimalni napolnjenosti zdrži kar do šest mesecev uporabe. Cena: 80 dolarjev oziroma slabih 65 evrov. Častna omemba: Mophie Space Pack, razširitev, ki podvoji kapaciteti pomnilnika in baterije na Applovih pametnih telefonih iPhone 5 in 5S.

Tehnološka igrača Štirikopter ali dron – zračna plovilca, ki lahko nosijo kamero ali celo lažji tovor, so zagotovo prihodnost igranja z vozili na daljinsko upravljanje. Sodobni primerki letijo višje, hitreje in bolj stabilno kot katerikoli helikopter igrača, a so tudi ustrezno dražji. Za spodoben štirikopter, ki se ne bo polomil že na testnem letu, je treba odšteti vsaj nekaj sto evrov, medtem ko se resna zabava začne šele, ko cenovne nalepke presežejo tisočak.

Akcijska kamera iSAW A2 – akcijska kamera A2, ki jo je mogoče pritrditi na čelade, smuči in kolesa, si lasti 140-stopinjski širokokotni objektiv in zajema videoposnetke v ločljivosti Full HD s 60 ali 120 slikami na sekundo, za nameček pa se lahko potopi do globine 50 metrov in je odporna proti udarcem. Skratka, zmore praktično vse, kar zmore tudi najbolj znan predstavnik tržne niše, GoPro Hero 4, a za več kot polovico nižjo ceno. Ta znaša slabih 200 evrov.

Ne spreglejte