Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
26. 1. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

bitcoin Digitalni denar nasvet

Četrtek, 26. 1. 2017, 12.44

6 let, 7 mesecev

ZPS opozarja: Slovenci, ne nasedajte obljubam o hitrem zaslužku!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

denar evri | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zveza potrošnikov Slovenije je izdala opozorilo pred naložbami v nove virtualne valute, kot sta onecoin in swisscoin, ki vlagateljem obljubljajo hiter in preprost zaslužek. Pri tem se opirajo na uspeh in visoko ceno bitcoina, vodilne virtualne valute, s katero pa nimajo veliko skupnega.

Te virtualne valute, ZPS kot glavni primer navaja onecoin, so centralizirane, kar ni značilnost pravih virtualnih valut, ki jih ne upravlja nobena matična ustanova. Obenem nimajo realne vrednosti, ker se z njimi ne trguje na odprtem trgu, pojasnjuje Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Valuto, kot je onecoin, je mogoče pridobiti z nakupom izobraževalnega paketa, ki jih prodajajo prek mrežnega marketinga. Pogoj za nakup je praviloma vabilo obstoječega člana ali sponzorja.

V primeru onecoina kupec do dejanskih kovancev pride tako, da kupi izobraževalni paket. Zraven dobi določeno število žetonov, ki jih lahko pošlje v rudarjenje, prek katerega se pridobivajo onecoini. Težavnostna stopnja rudarjenja določa, koliko žetonov bo moral zapraviti, da bo iz rudarjenja dobil en kovanec. | Foto: V primeru onecoina kupec do dejanskih kovancev pride tako, da kupi izobraževalni paket. Zraven dobi določeno število žetonov, ki jih lahko pošlje v rudarjenje, prek katerega se pridobivajo onecoini. Težavnostna stopnja rudarjenja določa, koliko žetonov bo moral zapraviti, da bo iz rudarjenja dobil en kovanec.

"Ponudbe, ki temeljijo na sistemu 'povabi prijatelje in družino', zelo spominjajo na piramidne sheme. Najvišje donose imajo le tisti na vrhu hierarhije, praviloma na račun drugih udeležencev," opozarjajo pri ZPS.

Obljube o velikih stvareh, ki se bodo zgodile v prihodnosti, so ena od značilnosti piramidnih shem

Z onecoini in swisscoini, ki jih omenja opozorilo Zveze potrošnikov Slovenije, trenutno ni mogoče kupiti ničesar. Podjetje OneLife, ki upravlja valuto onecoin, je pred kratkim sicer odprlo platformo za trgovce, kjer pa se ne prodaja še nič.

Ob tem je zaprlo trgovanje na svoji notranji borzi, kar pomeni, da vlagatelji svojih onecoinov ne morejo več prodati za pravi denar, lahko pa jih zamenjajo za pravice za nakup delnic. Podjetje OneLife za leto 2018 obljublja IPO (odhod na borzo).

Onecoin: prevara ali vir zaslužka?

Zveza potrošnikov Slovenije zato odsvetuje naložbo v obliki nakupa katere od omenjenih virtualnih valut, saj obstaja nevarnost, da kupec izgubi celoten vloženi znesek.

Vir: ZPS

Ne spreglejte