SiolNET. Digisvet Nasveti
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uporabniki telefonov z Androidom, poznate te uporabne bližnjice?

1,58

termometer

Telefon
Foto: Pixabay

Predstavljamo nekaj zelo uporabnih trikov in bližnjic, s katerimi si lahko olajšate uporabo vašega pametnega telefona ali tablice z operacijskim sistemom Android.

Pametna ključavnica

Funkcija Smart Lock omogoča, da pametni telefon z Androidom ostane odklenjen (se ne zaklene s kodo PIN ali vzorcem), ko so izpolnjeni določeni pogoji.  To so lahko:

- Bližina zaupanja vredne naprave: telefon se z njo poveže prek Bluetootha ali NFC (avtomobilski nosilci, osebni računalnik, pametna ura);

- Zaupanja vredna mesta (foto spodaj): Ko bo telefon na tej lokaciji, se ne bo zaklenil, za uporabo te možnosti pa mora biti vklopljena antena GPS;

Android Foto: Matic Tomšič

- Zaupanja vreden glas: Naprava se odklene, ko sliši glas uporabnika;

- Zaznavanje telesa: Naprava bo s pomočjo meritev, ki jih opravljajo njeni senzorji, ostala odklenjena, dokler jo uporabnik nosi s sabo, ko jo odloži, pa se bo zaklenila.

Do funkcije Smart Lock dostopamo po tej poti: Nastavitve/Zaklep. zaslona in varnost/Nastavitve varnega zaklepanja/Smart Lock. Poiščemo jo lahko tudi z iskalnikom v Nastavitvah.

Android Foto: Matic Tomšič

Hitro odpiranje fotoaparata

Da ne bi nikoli več zamudili priložnosti za odlično fotografijo ali videoposnetek, začnite uporabljati bližnjico za hiter dostop do kamere neposredno z zaklenjenega zaslona. To storite tako, da ikono kamere v spodnjem desnem kotu zaslona povlečete navzgor.

Android Foto: Matic Tomšič

Alternativa opisanemu postopku je dvakraten pritisk na gumb za preklop na domači zaslon, a deluje le na napravah z nameščenim Androidom 6.0 Marshmallow. Če ga imate tudi vi, preverite v nastavitvah (Nastavitve/O napravi ali Settings/About).

Hitro iskanje aplikacij

V glavnem meniju operacijskega sistema Android nam aplikacij in orodij ni treba iskati le po ikonah, temveč lahko v iskalnik na vrhu zaslona vpišemo njihovo ime.

Android Foto: Matic Tomšič

To je še posebej uporabno, če imamo nameščenih toliko aplikacij, da nam iskanje želene vzame celo večnost.

Android Foto: Matic Tomšič

Izklop nadležnih obvestil

Če ste siti aplikacije, ki vam venomer pošilja obvestila, naslednjič s prstom pritisnite na sveže prejeto obvestilo in odprl se bo vmesnik, kjer lahko izklopite prejemanje obvestil te aplikacije.

Android Foto: Matic Tomšič

Obvestila lahko izklopite tudi za druge aplikacije – pojdite na Nastavitve/Obvestila in drsnike ob aplikacijah, ki jih želite začasno utišati, premaknite v levo.

Android Foto: Matic Tomšič

Zavrnitev klica s sporočilom

Ko prejmete telefonski klic, na katerega se v tistem trenutku ne morete oglasiti, ga lahko zavrnete tako, da se nanj odzovete s sporočilom SMS. Za dostop do te možnosti ob prejetju klica s prstom podrsajte od spodnjega roba zaslona proti zgornjemu.

Android Foto: Matic Tomšič

Zdaj lahko izberete eno od prednastavljenih sporočil ali napišete svoje. Če vam najbolj ustreza zadnja možnost, bo klic prekinjen, vi pa preusmerjeni v aplikacijo za pisanje sporočil SMS.

Android Foto: Matic Tomšič

V centrali za sporočila SMS lahko seznamu že sestavljenih sporočil za odlaganje slušalke dodate svoja (meni Hitri odzivi).

Android Foto: Matic Tomšič

Dostop do vseh hitrih nastavitev hkrati

Z dvema prstoma potegnite od zgornjega roba zaslona proti spodnjemu in odprl se bo meni z vsemi hitrimi nastavitvami (GPS, brezžične povezave, način letenja in varčevanja, svetilka …).

Android Foto: Matic Tomšič

Miška na telefonu?

Android uporabniku omogoča, da prek posebnega kabla na pametni telefon ali tablico priklopi računalniško miško. Kabel se imenuje USB OTG (OTG je akronim za On-The-Go) in je poceni, mi smo našega na spletni strani Ebay kupili za en evro. Funkcija je uporabna, ko in če nam na napravi poči zaslon na dotik.

Kabel USB UTG. V veliko luknjo vstavimo USB priključek miške, ožji del pa vklopimo v pametni telefon ali tablico. Kabel USB UTG. V veliko luknjo vstavimo USB priključek miške, ožji del pa vklopimo v pametni telefon ali tablico. Foto: Matic Tomšič

Več o tem, kako miško povezati s pametnim telefonom, preberite v tem prispevku.

Kako povečati vse

Odprite Nastavitve in poiščite meni Dostopnost. Nato pritisnite na Okvara vida in izberite možnost Poteze za povečevanje. Premaknite drsnik v zgornjem desnem kotu zaslona.

Android Foto: Matic Tomšič

Omogočili ste način za povečevanje vsebine zaslona – če kdaj česa ne boste videli dobro, trikrat pritisnite na zaslon in Android bo slabo vidno stvar povečal.

Android Foto: Matic Tomšič

Trojni pritisk deluje povsod, le med uporabo tipkovnice ne.

Skrita igra

Globoko v nastavitvah se skriva igra, ki je zelo podobna pretekli mobilni uspešnici Flappy Bird. Odprite Nastavitve in nato še meni O napravi ter poiščite in pritisnite na Pod. o. pr. opr. (Podatki o programski opremi). S prstom večkrat pritisnite na razdelek Različica sistema Android, dokler se ne pokaže logotip Androida. Pridržite ga in odprla se bo igra, v kateri morate Androidovega vesoljčka s pritiskanjem na zaslon spraviti mimo ovir.

Android Foto: Matic Tomšič

Pri predstavitvi uporabnih funkcij smo uporabili pametni telefon Samsung Galaxy S6 z operacijskim sistemom Android 6.0.1 Marshmallow.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin