Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
14.06

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vtisi Vtisi Andrej Pirnat

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 14.06

2 meseca

Android M: revolucija je lahko na prvi pogled nevidna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šesta različica operacijskega sistema Android, imenovana M(arshmallow), ne prinaša revolucije, s subtilnimi spremembami pa vseeno poskrbi za opazno prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

Operacijski sistem Android je v zadnjih letih zelo dozorel. V svetu ga uporablja že 1,4 milijarde naprav, njegova najpopularnejša aplikacija, Googlova spletna trgovina Play, pa ima več kot milijardo aktivnih uporabnikov. Po ocenah raziskovalno-analitičnega podjetja IDC Android (vse različice) globalno domuje na več kot 80 odstotkih pametnih telefonov. Najnovejša inkarnacija naj bi ta položaj še utrdila oziroma številke še dvignila.

Kot je to že v navadi, so pri pretakanju šeste različice Androida znova v prednosti uporabniki Googlove serije naprav Nexus. Med prvimi srečnimi prejemniki je bil tudi naš telefon Nexus 5, zato smo se odločili, da se podamo v drobovje in pogledamo, kakšne novosti prinaša omenjeni operacijski sistem.

Prenovljen osrednji meni omogoča iskanje po aplikacijah Prva in morda najbolj opazna novost se razkrije, ko skočimo v meni z aplikacijami. Po seznamu vseh nameščenih programov se nič več ne sprehajamo s potegi levo in desno, temveč samo še z drsenjem po vertikali. Ker nameščeni programi pri večini uporabnikih pomenijo dolgo abecedno listo, so pri Googlu iskanje olajšali.

Na desni strani je namreč drsnik, ki nam ob pritisku pove, pri kateri črki smo, še lažje pa je želeno aplikacijo poiskati v namenskem iskalniku na vrhu zaslona. Tja samo vpišemo prvih nekaj črk in že jo imamo pri roki. Zelo uporabna funkcija predvsem za tiste, ki imajo nameščeno vso knjižnico Google Playa.

Najljubše aplikacije vedno pri roki Takoj pod iskalnikom najdemo še eno uporabno funkcijo, in sicer dinamičen razdelek z najljubšimi oziroma najbolj pogosto uporabljenimi aplikacijami. Prostora daje štirim ikonam, ki se spreminjajo glede na pogostost uporabe in tako še olajšajo rokovanje ter hitro dostopanje do iskanih informacij.

Uporabniki sicer v osrednjem meniju še vedno pogrešamo ustvarjanje novih map in združevanje aplikacij po tematiki, kar še vedno ostaja zgolj domena domačih zaslonov oziroma namizja.

Omenjene vizualne novosti so sicer na voljo tudi uporabnikom nekaterih starejših različic Androida (v. 4.4 in novejši), ki bodo prav tako lahko izkoristili izjemno uporaben pametni iskalnik po aplikacijah.

Z nadzorovanjem pomnilnika do hitrejšega delovanja Eden od večjih očitkov prejšnji različici Androida, Lollipopu, je bil, da je njegova pomnilniška požrešnost slabše opremljenim (beri: z manj RAM) telefonom povzročila nemalo zmogljivostnih težav.

To je zdaj deloma odpravljeno, saj so namestili tako imenovani upravljalnik pomnilnika, ki omogoča soliden pregled nad pomnilniško uporabo pri posameznih aplikacijah in s tem odkrivanje čezmernih porabnikov. Uporabo pomnilnika lahko pregledate za posamezne časovne intervale, in sicer za zadnjih tri, šest, 12 in 24 ur.

Žal upravljalnik ne omogoča tudi resničnega upravljanja, s katerim bi aplikacijam lahko natančno določili dovoljeno uporabo RAM.

Optimizirajte baterijo, da bo zdržala dlje Čistokrvni "tovarniški" Android, torej tisti, ki ga najdemo na napravah Nexus, navadno ni posvečal veliko pozornosti varčevanju z baterijo. Pa čeprav je bila baterija prav pri teh telefonih eden od najšibkejših členov. To se je spremenilo s prihodom različice Lollipop, na novo raven pa varčevalni način dviguje prav novi M.

Pri Googlu so v ta namen med nastavitve dodali optimizacijski razdelek, ki skrbi za čim nižjo porabo akumulatorske energije med neaktivnostjo aplikacij. Tako torej lahko ročno uravnavate izvajanje nepotrebnih procesov v ozadju in si s tem kupite marsikakšno dodatno minuto delovanja.

Baterija počiva tudi, kadar je telefon v spanju in neuporabljen počiva na mizi. V tem primeru namreč procesi, ki se izvajajo v ozadju, preidejo v hibernacijski način in s tem privarčujejo dragoceno energijo.

Aplikacijam preprečite vdor v zasebnost Prišli smo do ene od najpomembnejših novosti. Še toliko bolj, če spadate med paranoike in teoretike zarot. Do zdaj je veljalo, da ste morali aplikacijam dovoliti dostop do drugih aplikacij, če ste jih želeli namestiti na svoj aparat. Tako je na primer Facebook zahteval dostop do vašega imenika, Googlovega driva, fotoaparata in podobno.

Zdaj se je to spremenilo. Vsaki nameščeni aplikaciji namreč lahko natanko določite, do katerih preostalih aplikacij oziroma podatkov sme dostopati in do katerih ne. Prav tako vas aplikacije pred namestitvijo same vprašajo, kako daleč smejo. S stališča varovanja podatkov vsekakor dobrodošla lastnost.

Obogateno ''guglanje'' postreže z uporabnimi informacijami Za zelo uporabno funkcijo se izkaže tudi tako imenovani Now on Tap. Gre za sistem umetne inteligence, ki zna ''prebrati'' vašo trenutno vsebino zaslona in vam s pomočjo Googlovih iskalnih algoritmov na spletu poiskati navezujoče informacije. Primer: brskate po YouTubu in predvajate pesem svojega priljubljenega izvajalca. Z držanjem tipke za domači zaslon nato sprožite Now on Tap in že vam bo iskalnik postregel z dodatnimi informacijami o videospotu, nastopajočih in drugem. Obogaten iskalnik se v praksi izkaže kot soliden analitik, saj zna prebirati vsebine v instantnih sporočilih, na spletnih straneh, družbenih omrežjih in v aplikacijah ter jih smiselno povezati z relevantnimi informacijami. Včasih sicer tudi odpove na celi črti in vas zgolj vrže v Googlov iskalnik, češ ''pomagaj si sam'', a ti primeri, vsaj pri iskanju po angleških vsebinah, niso pogosti.

Če ste bolj komunikativne narave, pa se z Googlovo umetno inteligenco lahko tudi pogovarjate. Namesto da pritisnete omenjeno tipko, preprosto vprašajte, kar želite vedeti. Googlov asistent je zdaj (lahko) dosegljiv ves čas, ne glede na to, na katerem zaslonu oziroma podmeniju ste. Slovenščine zadeva (pričakovano) ne podpira.

Operacijski sistem, ki si zapomni namesto vas Pametni telefoni resnično postajajo pametnejši od ljudi. Zahvala gre seveda razvijajočim se operacijskim sistemom, ki vedno bolj skrbijo za naše opravke.

Tako tudi novi Android namesto lastnika beleži vstopna gesla in nastavitve aplikacij v svoj virtualni spomin v oblaku in jih po potrebi (ob obnovitvi sistema, ponovne namestitve programov) prikliče v uporabo.

Android je odrasel Čeprav ne igra na prvo žogo in ne prinaša prelomnih sprememb, si Android M vsekakor zasluži pohvalo, saj prav z minimalnimi popravki in dodatki poskrbi za vizualno prijetno in še bolj brezšivno uporabniško izkušnjo. Prestiž tako ni več samo Applova domena, saj se utemeljeno lahko postavi ob bok svojemu največjemu tekmecu iOS 9.

Ne spreglejte