SiolNET. Digisvet Nasveti
7,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trajektna revolucija za Slovence, ki gredo na hrvaške otoke

7,20

termometer

Podjetje Stailer iz Vojnika je razvilo klepetalnega robota Trajekto, ki lahko slovenskim turistom poenostavi pot na hrvaško morje. Prek Facebooka jim zna povedati, kdaj na hrvaške otoke in z njih vozijo trajekti ter koliko jih bo plovba stala. Razpravljanje z digitalnim sogovornikom Trajekto je zelo preprosto in od uporabnika ne zahteva naprednega poznavanja tehnologije.

V podjetju Stailer, ki je razvilo klepetalnega robota Trajekto, že razmišljajo o širitvi ponudbe na prikazovanje informacij o prevozih s katamarani, v načrtu pa imajo tudi sodelovanje s podjetji, ki ponujajo trajektne prevoze. Uporabnikom želijo namreč ponuditi še bolj natančno prikazovanje informacij o prihodih in odhodih trajektov - trenutno namreč temeljijo na ustaljenih voznih redih. V podjetju Stailer, ki je razvilo klepetalnega robota Trajekto, že razmišljajo o širitvi ponudbe na prikazovanje informacij o prevozih s katamarani, v načrtu pa imajo tudi sodelovanje s podjetji, ki ponujajo trajektne prevoze. Uporabnikom želijo namreč ponuditi še bolj natančno prikazovanje informacij o prihodih in odhodih trajektov - trenutno namreč temeljijo na ustaljenih voznih redih. Foto: Trajekto Facebook

Pogoj za uporabo klepetalnega robota Trajekto je, da je uporabnik član družbenega omrežja Facebook. S Trajektom se lahko nato poveže ali prek spletnega brskalnika na osebnem računalniku (s klikom na to povezavo, ki na Facebooku odpre pogovorno okno) ali pa v aplikaciji za pametne telefone Facebook Messenger tako, da Trajekta najde z vgrajenim iskalnikom oseb:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

Pogovor s Trajektom začnemo s klikom na gumb Začni oziroma Get Started (spodaj), če uporabljamo angleško različico Facebooka.

Trajekto app Foto: Blaž Kovač / Stailer

Trajekto uporabnika nato vpraša, kam želi iti (kasneje do izbire destinacije pridemo s klikom na Vozni red) in mu ponudi izbor hrvaških otokov:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

Ob kliku na enega od otokov mora nato uporabnik izbrati še relacijo - kraj odhoda in prihoda, na primer Makarska - Sumartin ob poti na otok Brač. Trajekto uporabniku nato postreže z informacijami o voznem redu trajektov za to relacijo:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

Klik na Povratni vozni red prikaže prav tega, klik na Zemljevid uporabnika odpelje do Googlove navigacije, kjer je prikazana pot plovbe s trajektom za izbrano relacijo:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

S klikom na Cenik se prikaže še seznam cen za trajektni prevoz za izbrano relacijo:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

Cene so privzeto napisane v hrvaški valuti (kunah), a uporabnik lahko izbere možnost Pretvori v EUR in pridobi informacije o cenah trajektnega prevoza v evrih:

Trajekto App Foto: Matic Tomšič

Kot pravi Blaž Kovač iz podjetja Stailer, je prednost klepetalnega robota Trajekto v primerjavi s klasičnimi spletnimi iskalniki veliko hitrejši in bolj neposreden dostop do informacij o trajektnih prevozih na hrvaške otoke. 

Kovač je za Siol.net še povedal, da je bil Trajekto pri slovenskih uporabnikih sprejet dobro, do zdaj pa ga je uporabilo že več kot 2.000 ljudi. Za zdaj je Trajekto sicer na voljo le v slovenskem jeziku, ga pa v podjetju Stailer kmalu želijo nadgraditi tako, da bo zanimiv tudi za tuje turiste. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 282
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin