SiolNET. Digisvet Nasveti
3,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne nasedite: to je ena letošnjih najbolj zvitih internetnih prevar

3,88

termometer

Večina uporabnikov, ki so na računalniku že kdaj urejali videoposnetek, si je pri tem pomagala s programom Windows Movie Maker. Microsoft je program v Windows 10 letos nadomestil z drugim, a ga mnogi uporabniki na spletu še vedno iščejo in nameščajo, pri tem pa naredijo usodno napako: izberejo tistega, ki jih poskusi prevarati, opozarjajo strokovnjaki za računalniško varnost. Za to je kriv Google. 

Takole je bilo videti orodje Windows Movie Maker v operacijskem sistemu Windows 7. Takole je bilo videti orodje Windows Movie Maker v operacijskem sistemu Windows 7.

Program za osnovno urejanje videoposnetkov Windows Movie Maker se je v operacijskih sistemih Windows prvič pojavil leta 2000 z izidom različice Windows ME, nato pa preživel več operacijskih sistemov in se dokončno poslovil v času Windows 10 januarja letos, ko je Microsoft oznanil, da se je orodju iztekel čas. 

Čeprav programa na Microsoftovih spletnih mestih ni več mogoče dobiti, ga uporabniki, ki pomagalo potrebujejo za hitro obdelavo videoposnetkov, še vedno prenašajo s spleta. Najdejo ga na spletni strani windows-movie-maker.org, ki se, ko v Google vpišemo "movie maker" ali "windows movie maker", znajde na prvem mestu rezultatov iskanja. 

Spletna stran www.windows-movie-maker.org (obkroženo z rdečo) na prvi pogled ni videti preveč sumljivo. Spletna stran www.windows-movie-maker.org (obkroženo z rdečo) na prvi pogled ni videti preveč sumljivo. Foto: ESET

Strokovnjaki podjetja ESET, ki razvija priznani protivirusni program Nod32, opozarjajo, da so Google že večkrat pozvali, naj spletno stran windows-movie-maker.org umakne iz rezultatov iskanja. Program Windows Movie Maker, ki ga s te spletne strani prenesejo uporabniki, je namreč predelan tako, da jih potegne za nos. 

Ko uporabnik v lažnem Windows Movie Makerju poskusi shraniti svoj projekt, ga program obvesti, da je shranjevanje "premijska" funkcija, za katero bo treba plačati. Odklepanje polne različice programa stane 25 evrov oziroma 30 ameriških dolarjev.

Takole je videti poziv za nakup "polne" različice Windows Movie Makerja. Če uporabnik klikne na gumb Buy Now, ga program preusmeri na spletno stran, kjer vnese podatke za plačilo in izvrši transakcijo. Treba je poudariti, da Microsoft za Windows Movie Maker nikoli ni zahteval niti centa, namestitev je bila vselej brezplačna ali pa je bil program že prisoten ob prvem zagonu operacijskega sistema Windows.  Takole je videti poziv za nakup "polne" različice Windows Movie Makerja. Če uporabnik klikne na gumb Buy Now, ga program preusmeri na spletno stran, kjer vnese podatke za plačilo in izvrši transakcijo. Treba je poudariti, da Microsoft za Windows Movie Maker nikoli ni zahteval niti centa, namestitev je bila vselej brezplačna ali pa je bil program že prisoten ob prvem zagonu operacijskega sistema Windows.  Foto: ESET

Če uporabnik plača, se ne zgodi nič, le nepridipravi v žep pospravijo njegov denar. Mnogi tudi res plačajo, opozarjajo pri ESET - prevara z lažnim Windows Movie Makerjem je po njihovih podatkih letos tretja največkrat prijavljena in zaznana internetna grožnja. 

Tiste uporabnike, ki so z omenjene spletne strani prenesli in namestili Windows Movie Maker, v podjetju ESET pozivajo, naj ga izbrišejo in računalnik nato še pregledajo s protivirusnim programom, saj ni izključena možnost, da ob programu niso namestili še kakšnega zlonamernega bombončka.

Uporabnikom v podjetju ESET svetujejo, naj bodo vselej pozorni, ko od njih kakršnokoli plačilo zahteva program, ki je sicer znan kot povsem brezplačen.  Uporabnikom v podjetju ESET svetujejo, naj bodo vselej pozorni, ko od njih kakršnokoli plačilo zahteva program, ki je sicer znan kot povsem brezplačen.  Foto: Thinkstock

Če potrebujete preverjeno orodje za urejanje videoposnetkov, lahko poskusite z naslednjimi: Lightworks (brezplačno), Shotcut (brezplačno), VSDC (brezplačno), VivaVideo (aplikacija za pametne telefone - brezplačno)  Adobe Premiere Pro CC (profesionalno orodje - potrebno plačilo naročnine, ki znaša 25 evrov mesečno).

Preberite tudi:

Naredila je strašno napako. Jo je sploh mogoče popraviti?

Ali vedno ugasnete računalnik? Preberite, kaj lahko storite namesto tega.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin