Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
9. 7. 2016,
22.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

11

Natisni članek

električna energija nasveti računalnik

Sobota, 9. 7. 2016, 22.00

6 let, 7 mesecev

Koliko privarčujemo v enem letu, če računalnik ponoči ugasnemo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

11

Naš delovni računalnik skoraj brez izjeme vsak dan vklopimo ob 7. uri zjutraj in izklopimo ob 23. uri zvečer. Zanima nas, za koliko bi se zvišala naša položnica za elektriko, če bi računalnik vsako noč pustili prižgan. Izmerili smo njegovo porabo električne energije in izračunali, koliko približno vsako leto prihranimo z rednim večernim izklapljanjem računalnika. Za elektriko vsak mesec v povprečju plačamo 1,25 evra manj, v enem letu pa privarčujemo okrog 15 evrov.

Kako smo merili:

Za merjenje porabe električne energije našega delovnega osebnega računalnika smo uporabili merilnik Voltcraft SBC-500. Odlikuje ga precejšnja občutljivost, saj zazna že porabo 0,05 W (vatov). Za merjenje energetske požrešnosti osebnega računalnika bo sicer dovolj dober tudi generični merilnik z najnižjo občutljivostjo 5 W, ki ga lahko kupimo v vsakem bolje založenem supermarketu. Cena znaša okrog deset evrov.

Merilnik porabe električne energije smo priklopili med električno vtičnico in napajalni kabel osebnega računalnika. To je kabel s priključkom s tremi podolgovatimi luknjami, ki ga priklopimo v napajalnik osebnega računalnika. 

Napajalnik je bodisi na vrhu bodisi na dnu zadnje strani ohišja osebnega računalnika. | Foto: Napajalnik je bodisi na vrhu bodisi na dnu zadnje strani ohišja osebnega računalnika.

Strojna oprema našega delovnega osebnega računalnika:

Procesor AMD Phenom II X6 1055T, najvišja poraba v praksi okrog 110 W

Grafična kartica Nvidia GeForce GTX 960 OC 2GB, najvišja poraba v praksi okrog 100 W

Matična plošča Gigabyte GA-870A

Pomnilnik Kingston HyperX-Fury 1600 MHz 2x4 GB

Diska SSD Samsung 850 EVO 250 GB in Intel X25-M 80 GB, trdi disk Western Digital Black 500 GB

Napajalnik Corsair 650W

Zaslon Dell Ultrasharp U2414H 24'', maksimalna poraba energije 16 W

Operacijski sistem Windows 10 64-bit

 | Foto:

Energetska poraba tega osebnega računalnika je ob nizki obremenitvi (splet, urejevalnik besedila, YouTube) med 75 in 80 W. Če poženemo strojno zelo zahtevno igro, kot je Grand Theft Auto V, poraba poskoči prek 230 W. V mirovanju (računalnik pustimo pri miru) je poraba okrog 70 W.

 | Foto:

Poraba v mirovanju nas zanima najbolj. V kontekstu tega prispevka namreč predpostavljamo, da računalnik v tem stanju brni vso noč in porablja elektriko ter posledično tudi naš denar, medtem ko spimo. 70 W je zato številka, ki jo bomo uporabili za ponazoritev prihranka pri električni energiji z rednim nočnim ugašanjem naprave.

Izračun prihranka bo informativen in ne končna vrednost, na katero lahko računa vsak bralec. Računalniške navade drugih uporabnikov so verjetno drugačne od naših, prav tako številni zagotovo uporabljajo računalnike, ki porabijo več oziroma manj električne energije.

Preberite, koliko več zapravimo vsako leto, če ne izklapljamo polnilca za pametni telefon

Kako izračunamo letni strošek elektrike in koliko prihranimo mi?

Uvodoma smo zapisali, da naš delovni osebni računalnik vsak dan deluje približno 16 ur (od 7. zjutraj do 23. zvečer), osem ur, ponoči, pa je izklopljen. Če to pomnožimo s številom vseh dni v letu in odštejemo 15 dni, ko smo na dopustu oziroma službenih poteh (350 dni krat 24 ur, torej), računalnik deluje 5.600 ur, izklopljen pa je 2.800 ur. Zdaj predpostavimo, da računalnika eno leto ne bi ugašali, temveč bi ga ponoči puščali prižganega v stanju mirovanja.

V tem primeru bi morali porabi prišteti dodatnih 2.800 ur delovanja. Kot smo omenili prej, je poraba našega računalnika v mirovanju 70 vatov. To v enem letu znese 196 kilovatnih ur (kWh) – enot porabe električne energije, ki jih vsak mesec plačamo s položnico oziroma odtegljajem s tekočega računa.

Tarifa – cena ene kilovatne ure – pri našem ponudniku električne energije je 0,0493 evra na kilovatno uro z vključenim DDV. To je manjša dnevna tarifa (MT), ki se obračunava v nočnem času in ob koncih tedna.

Višja tarifa oziroma cene ene kilovatne ure velja čez dan (od 6. do 22. oziroma od 7. do 23.) med delovnim tednom, manjša ali nižja tarifa pa ponoči in ob koncu tedna. | Foto: Višja tarifa oziroma cene ene kilovatne ure velja čez dan (od 6. do 22. oziroma od 7. do 23.) med delovnim tednom, manjša ali nižja tarifa pa ponoči in ob koncu tedna.

Če število kilovatnih ur, ki bi jih porabili z nočno (ne)uporabo osebnega računalnika, pomnožimo s tarifo, dobimo 8,6 evra. Toliko v enem letu prihranimo brez upoštevanja drugih postavk na položnici za električno energijo – fiksnih stroškov prispevkov za obračunsko moč, omrežnino in obnovljive vire (OVE + SPTE) ter energetsko učinkovitost (URE), pa tudi trošarine.

A ker so določeni prispevki – omrežnina, URE in trošarina – vezani na število porabljenih kilovatnih ur, je naš realni letni prihranek zaradi nočnega izklapljanja računalnika višji, nekje okrog 15 evrov. To pomeni, da je položnica za elektriko vsak mesec nižja za 1,25 evra.

Preberite tudi naše druge uporabne nasvete:

Polnjenje mobilnega telefona vso noč morda le ni (več) najboljša ideja

Je že pametno kupiti pametno uro?

Pet najboljših poceni pametnih telefonov

Ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku

Boste dopustovali na Hrvaškem? Morda vas bo zanimalo tole.

Uporabniki telefonov z Androidom, poznate te uporabne bližnjice?

Kaj storiti, če računalnik polijemo z vodo?

Predstavljamo brezplačne programe, ki jih preprosto morate namestiti

Kako kupiti prenosni računalnik?

Od procesorja do grafične kartice: Kako kupiti osebni računalnik

Ne spreglejte