Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
28. 4. 2016,
20.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

3

Natisni članek

nasveti

Četrtek, 28. 4. 2016, 20.36

6 let, 6 mesecev

Predstavljamo brezplačne programe, ki jih preprosto morate namestiti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

3

To so praktični brezplačni programi ter orodja, ki nam omogočajo hitrejše in učinkovitejše delo z računalnikom, nekateri pa nas sproti še česa naučijo. 

Spodnji mednaslovi so povezave do spletnih strani in namestitvenih datotek opisanih brezplačnih programov. | Foto: Spodnji mednaslovi so povezave do spletnih strani in namestitvenih datotek opisanih brezplačnih programov.

Clover

Deteljica (slovenski prevod besede Clover) je priročen dodatek za operacijske sisteme Windows, ki pri pregledovanju vsebine map v Raziskovalcu omogoči odpiranje zavihkov, podobno kot v spletnem brskalniku. Uporabniku tako ni treba odpreti več oken hkrati, temveč lahko ima vse želene mape odprte samo v enem oknu. Kako je to videti, preverite na zgornjem robu spodnjega posnetka zaslona:

 | Foto:

Razvijalci orodja Clover opozarjajo, da ima lahko težave s protivirusnim programom Avira, čeprav je povsem varno. Če uporabljate Aviro, preverite programček QTTabBar, ki opravlja enako poslanstvo kot Clover.

Everything

Preprost Everything je iskalnik datotek v operacijskem sistemu Windows. Priporočamo ga zato, ker je učinkovitejši in hitrejši od privzetega Microsoftovega. Kako ga uporabljamo? V polje pod opravilno vrstico vpišemo želene ključne besede (ime datoteke, dokumenta) in takoj bo postregel z rezultati.

 | Foto:

Bitdefender

Bitdefender Antivirus Free je eden najboljših brezplačnih protivirusnih programov. Primeren je za uporabnike, ki se jim s protivirusnim programom ne ljubi ukvarjati pogosto, temveč mu prepustijo varovanje računalnika iz ozadja. Bitdefender je zelo diskreten, uporabnika ne bo nadlegoval z nenehnimi obvestili o dogajanju ali s ponudbami za nakup plačljive različice.

KeePass

Gre za brezplačno orodje, ki si namesto uporabnika zapomni vsa gesla za družbena omrežja, e-pošto in druge spletne račune ter ga vanje tudi samodejno prijavi. Uporabnik KeePassu zaupa vsa svoja gesla, sam pa si mora zapomniti le enega, ki mu omogoči dostop do KeePassove baze gesel. Ta je zaščitena z zelo kompleksno šifro, kar pomeni, da do gesel brez poznavanja glavnega gesla ne more dostopati nihče.

Uporabniku lahko programu KeePass tudi prepusti izmišljanje novih gesel.  | Foto: Uporabniku lahko programu KeePass tudi prepusti izmišljanje novih gesel.

Dodatke za spletne brskalnike, s katerimi vas bo KeePass v uporabniške račune prijavil samodejno, najdete tukaj (razdelek Integration & Transfer).

WinDirStat

Kadar nam na disku začne zmanjkovati prostora, a ne vemo, katera datoteka (ali datoteke) ga požira največ, lahko uporabimo WinDirStat. To orodje zasedenost diska ponazori z različno velikimi pravokotniki, ki predstavljajo posamezne datoteke. Večji ko je pravokotnik, večja je datoteka.

 | Foto:

Z desnim klikom na pravokotnik in izbiro možnosti Explorer here odpremo mapo, v kateri je datoteka. Tam jo lahko nato izbrišemo ali prestavimo drugam. Pazimo seveda, da ne gre za datoteko, ki je potrebna za delovanje katerega programa ali igre.

PC Decrapifier

PC Decrapifier je priporočljivo uporabiti, kadar kupimo nov osebni ali še posebej prenosni računalnik, na katerem je že nameščen operacijski sistem. Med programsko opremo takšnega računalnika pogosto najdemo tudi celo vrsto programov z logotipom proizvajalca, ki jih nikoli ne uporablja nihče. Pravimo jim tudi bloatware. PC Decrapifier uporabniku pomaga, da se, kot pove že njegovo ime, vsega tega "sranja" znebi hitro in učinkovito.  

Greenshot

S programom Greenshot lahko zelo preprosto ustvarjamo posnetke zaslona. Ne le to, Greenshot uporabniku ponuja tudi ogromno prilagodljivosti - ustvari lahko posnetek celotnega zaslona, samo enega okna, izbranega izrezka zaslona, celotne spletne strani od vrha do dna.

 | Foto:

Sliko nam program nato lahko shrani v izbrano mapo, pošlje v tisk, v odložišče (da jo nato prilepimo drugam) ali v program za urejanje slik, pripne elektronski pošti ali celo naloži na enega od servisov za deljenje fotografij, kot sta Flickr ali Picassa.

Alternativa: ShareX - podobno zmogljiv in podobno preprost za uporabo kot Greenshot.

Unchecky

Unchecky opravlja samo eno delo - ob namestitvah drugih brezplačnih programov s spleta odstranjuje kljukice ob vprašanjih, ali želimo ob izbranem programu namestiti še tega ali onega, ki ga sicer ne potrebujemo.

AutoHotkey

Da se naučimo uporabljati AutoHotkey, si moramo vzeti čas, a je vredno - orodje nam omogoča ustvarjanje makrov, s katerimi lahko poenostavimo in predvsem pospešimo delo z računalnikom.

Primer: če želimo hitro odpreti nov dokument v Microsoft Wordu, s programom AutoHotkey določimo, naj se to zgodi ob hkratnem stisku kombinacije tipk Ctrl, Alt in D.

S programom AutoHotkey lahko tipkovnica postane zelo mogočno in zmogljivo orodje. | Foto: S programom AutoHotkey lahko tipkovnica postane zelo mogočno in zmogljivo orodje.

Če v Wordu nato večkrat omenimo Slovar slovenskega knjižnega jezika, a se nam celotne besedne zveze ne ljubi pisati tolikokrat, programu AutoHotkey povemo, naj celoten naslov izpiše vsakokrat, ko natipkamo SSKJ.

Še več programov, ki jih priporočamo vsakomur

Preverite še naš izbor uporabnih programov, brez katerih si dela na računalniku ne predstavljamo več. Podrobno smo jih opisali v tem prispevku, ampak na kratko o najboljših:

f.lux - s spreminjanjem ravnovesja barv na zaslonu ščiti naše oči.

Paint.NET - brezplačen program za hitro, a kompleksno urejanje grafike.

CCleaner - orodje za čiščenje smeti (neuporabnih datotek, praznih vnosov v register, spletne zgodovine), ki se nabirajo ob redni uporabi računalnika.

7-zip - hitro in zanesljivo orodje za ustvarjanje arhivov datotek.

VLC Player - zmogljiv predvajalnik in urejevalnik večpredstavnostnih vsebin.

Malwarebytes Anti-Exploit - program, ki ščiti naš spletni brskalnik.

Ne spreglejte