Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 10. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Natisni članek

spletne prevare internet goljufija nasvet nasveti

Torek, 18. 10. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Do golega se je sleklo več kot sto Slovencev #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Golota, ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Privlačni neznanki s Facebooka so se pustili prepričati v spletni videopogovor brez oblačil, ki ga je ona snemala. Nato so dobili izsiljevalsko grožnjo – če ne plačajo, bodo posnetki njihovega golega telesa in početja pred kamero objavljeni na spletu.

Gre za tako imenovani sextortion, izsiljevanje z intimnimi posnetki, opozarja Nacionalni odzivni center SI-CERT. Ob finančni škodi žrtvam povzroča tudi velik psihični pritisk, zato večina ne poišče pomoči.

Kako vas poskušajo ujeti v zanko:

Uporabnika, morebitno žrtev, na Facebooku doda privlačna neznanka in se z njim takoj zaplete v pogovor. Nato predlaga, da se slišita prek programa Skype, ki omogoča, da sogovornika vidimo prek spletne kamere. 

Dekle je med videopogovorom skoraj golo, v to, da sleče oblačila, pa nato poskusi prepričati tudi uporabnika.

Sogovornica obljubi tudi, da bo gola videoseansa ostala skrivnost, a to je laž. | Foto: Thinkstock Sogovornica obljubi tudi, da bo gola videoseansa ostala skrivnost, a to je laž. Foto: Thinkstock

Kaj se zgodi tistim, ki odvržejo oblačila:

Prevaranti pogovor prek videokamere snemajo. Nič hudega sluteči uporabnik kmalu prejme grožnje, da bodo nazorni posnetki, na katerih je glavna zvezda on, objavljeni na spletu, če jim ne bo nakazal denarja. Zahtevani znesek znaša tudi več tisoč evrov.

Grožnje so v primeru neplačila pogosto tudi uresničene, videoposnetke prevaranti objavijo na YouTube ali Facebook. Dodaten pritisk na uporabnika izvajajo z grožnjami, da bodo posnetke poslali agenciji FBI, da bodo uporabnika zaradi širjenja pornografije prijavili policiji in tako naprej. Te grožnje so seveda prazne, a mnogo uporabnikov jim verjame. 

Primer grožnje in izsiljevanja. Konča se z "Vedite, da moje potrpljenje ni neskončno." Foto: SI-CERT | Foto: Primer grožnje in izsiljevanja. Konča se z "Vedite, da moje potrpljenje ni neskončno." Foto: SI-CERT

V ozadju prevare so organizirane kriminalne združbe, še opozarja SI-CERT. Nakazila uporabnikov, ki so jih izsiljevali, sprejemajo prek plačilnega sistema Western Union. Ta je priljubljeno orodje spletnih prevarantov, saj je nakazanemu denarju težko slediti. Toliko težje v Afriko, kamor se steka večina denarja, pridobljenega s sextortionom.

Nacionalni odzivni center SI-CERT je objavil podatek, da je izsiljevanju z golimi posnetki in fotografijami do zdaj podleglo že vsaj sto Slovencev. Primerov je najbrž še precej več, saj mnogo osramočenih žrtev ne upa priznati, da so bile naplahtane.

Kako se lahko zaščitimo:

Za zaščito lahko največ stori vsak uporabnik sam. Zlato pravilo je, da na Facebooku ne sprejemamo prošenj za prijateljstvo, ki nam jih pošiljajo popolni neznanci. Tudi če imamo z njimi kakšnega skupnega prijatelja, a jih nismo še nikoli spoznali, se prijateljstvu raje izognimo.

Kliknite na tole fotografijo in preberite naš ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku. | Foto: Reuters Kliknite na tole fotografijo in preberite naš ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku. Foto: Reuters

Neznancem na spletu tudi nikoli ne posredujemo osebnih podatkov ali se z njimi zapletamo v intimne dejavnosti, kot je virtualni seks. Kot nas uči sextortion, je to še posebej nespametno predvsem, če druga oseba o nas s pomočjo Facebooka ve dovolj, da nas lahko začne izsiljevati.

Oglejte si še videoposnetek, ki so ga na to temo pripravili na spletnem portalu Varni na internetu:

Ne spreglejte