SiolNET. Digisvet Nasveti
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

25 velikih napak, ki jih nikoli ne naredite na internetu

3,58

termometer

Računalniško podjetje SplashData zadnja leta tradicionalno izdaja seznam 25 najpogostejših gesel, ki jih za zaščito osebnih podatkov uporabljamo na spletu. Tudi letos se je ponovila enaka zgodba kot lani, predlani in še nekaj let prej - najpogostejša gesla so grozljivo šibka, neizvirna in ponavljajoča se, kar pomeni, da sta vdiranje v spletne profile in kraja podatkov številnih uporabnikov mala malica. 

Podjetje SplashData lestvico najpogosteje uporabljanih računalniških gesel sestavlja na podlagi zbirk osebnih podatkov, ki jih vsako leto večkrat ukradejo in javno objavljajo hekerji. Letošnji seznam najpogostejših gesel je nastal s pomočjo vzorca podatkov o več kot petih milijonih spletnih profilov, ki so bili večinoma last uporabnikov v Evropi in ZDA.  | Foto: Thinkstock Podjetje SplashData lestvico najpogosteje uporabljanih računalniških gesel sestavlja na podlagi zbirk osebnih podatkov, ki jih vsako leto večkrat ukradejo in javno objavljajo hekerji. Letošnji seznam najpogostejših gesel je nastal s pomočjo vzorca podatkov o več kot petih milijonih spletnih profilov, ki so bili večinoma last uporabnikov v Evropi in ZDA.  Foto: Thinkstock

Kot lani in predlani so glede na pogostost pojavljanja tudi letos v samem vrhu praktično enaka gesla - 123456 in Password, kar je angleška beseda za geslo (na lestvici je sicer tudi password z malo začetnico), 12345678 in qwerty.

Skočite na seznam 25 največkrat uporabljenih gesel v letu 2017

V podjetju SplashData opozarjajo, da se je v letu 2017 zelo pogosto pojavljalo tudi geslo starwars, kar je angleško ime filmske serije Vojna zvezd.

"Izbiranje popkulturnih izrazov, na primer naslovov filmov ali imen športnih ekip, je zelo tvegano, kadar si izmišljamo novo geslo, saj hekerji vedo, da so priljubljena izbira uporabnikov. Preprosto si jih je namreč zapomniti," so v objavi za javnost zapisali v podjetju SplashData.

Kako izbrati močno, zanesljivo računalniško geslo?

Geslo, varnost, računalnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Najboljši način za izbiro neprebojnega gesla za zaščito osebnih podatkov je izmišljanje dolgih, nesmiselnih in naključnih zaporedij znakov ali besed, svetujejo računalniški strokovnjaki.

Takšno geslo, na primer šraufštokmačekmarela, ima več prednosti.

Uporabnik si ga zaradi nenavadnosti lažje zapomni in vanj ne vključi podatkov, ki bi jih bilo mogoče uganiti (leto rojstva, ime sorodnika ali živali, najljubši športnik), heker pa ga bo tudi z uporabo surove sile (računalniškim preizkušanjem vseh mogočih kombinacij črk in številk) strl veliko težje kot na videz zapleteno geslo 1xzutM3e.

To geslo bi z napadom s surovo silo uganili v nekaj dneh, našega pa morda po več sto letih.  

25 največkrat uporabljenih gesel v letu 2017:

1. 123456

2. Password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. letmein

8. 1234567

9. football

10. iloveyou

11. admin

12. welcome

13. monkey

14. login

15. abc123

16. starwars

17. 123123

18. dragon

19. password

20. master

21. hello

22. freedom

23. whatever

24. qazwsx

25. trustno1

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin