Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
17. 11. 2019,
9.59

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

6

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna

Nedelja, 17. 11. 2019, 9.59

4 leta, 5 mesecev

Slovenija zna!

"Vsi so frajerji, dokler ne pride on": 24-letni Luka vozi kot le malokdo na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

6

Luka Zavišič | Luka Zavišič je živi dokaz, da si lahko v nečem zelo dober, celo vrhunski, če le vadiš dovolj dolgo in če se zadeve lotiš s strastjo. | Foto Luka Zavišič

Luka Zavišič je živi dokaz, da si lahko v nečem zelo dober, celo vrhunski, če le vadiš dovolj dolgo in če se zadeve lotiš s strastjo.

Foto: Luka Zavišič

Ko se mladi Izolan Luka Zavišič s študija ali poučevanja glasbe oziroma vaje ali nastopa z eno od svojih glasbenih skupin vrne domov, sede za volan in se prelevi v enega najboljših voznikov na svetu. Njegov priimek ima v zelo priljubljeni dirkaški videoigri Gran Turismo Sport posebno težo - če ga opazijo na seznamu igralcev, njegovi sotekmovalci takoj vedo, da se bodo najverjetneje borili le za drugo mesto. 

V torek je Steve Alvarez Brown ali Super GT, s skoraj 300 tisoč naročniki eden najbolj prepoznavnih svetovnih ustvarjalcev vsebin s področja dirkalnih videoiger na YouTubu, objavil videoposnetek z naslovom Poskus dohitevanja vrhunskega igralca.

V videoposnetku, ki je zbral že skoraj sto tisoč ogledov, Alvarez Brown v zelo priljubljeni dirkalni videoigri Gran Turismo Sport na legendarnem nemškem dirkališču Nordschleife sedemnajst minut neuspešno lovi igralca z vzdevkom Zavisic_, ki novo toyoto supro vozi pod slovensko zastavo. 

Zavisic | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Foto: YouTube / Posnetek zaslona
"Zavisic. To je eden najhitrejših, če ne celo najhitrejši dirkač v tem delu sveta. Na dnevnih dirkah je skoraj vedno med desetimi najboljšimi, zelo težko ga je dohitevati. Mislim, da ga nisem premagal še nikoli," v začetku videoposnetka pove Alvarez Brown, ki je tudi sam odličen virtualni dirkač. Dva kroga trajajočo dirko je končal na drugem mestu z ogromnimi 18 sekundami zaostanka za Zavisicem. 

Komentarji pod videoposnetkom odražajo videno, slavospevom njegovi vožnji ni konca. "Vsi so frajerji, dokler na dirko ne pride Zavisic. " "Zavisic je tako hiter, da sam sebi dela zavetrje." "Včeraj sem vozil proti njemu! Mislim, da ni treba posebej poudarjati, da ga nisem videl vso dirko."

Mordhau
Novice Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video

Kdo je neulovljivi Slovenec?

Zavisic_ je vzdevek 24-letnega Luke Zavišiča, ki dirkaško serijo videoiger Gran Turismo, ta je z več kot 80 milijoni prodanih izvodov tudi najbolje prodajana serija iger za konzolo Playstation in nasploh ena najuspešnejših vseh časov, strastno igra že dve desetletji. 

Luka Zavišič serijo Gran Turismo dobesedno obožuje. "Gre za neko posebno strast, romantiko. Tega ne najdete v nobeni drugi dirkaški igri ali simulaciji." | Foto: Luka Zavišič Luka Zavišič serijo Gran Turismo dobesedno obožuje. "Gre za neko posebno strast, romantiko. Tega ne najdete v nobeni drugi dirkaški igri ali simulaciji." Foto: Luka Zavišič

Kako se je rodila ljubezen do te serije? "Leta 1999 je oče domov prinesel CD s preizkusnimi različicami iger za konzolo Playstation 1, na katerem je bila tudi kratka proga iz prvega dela Gran Turismo. Obema z očetom je ta igra kmalu postala najljubša. Nakup in stoodstotno dokončanje vsakega novega dela v seriji Gran Turismo sta postala neke vrste najina tradicija. To so bili zgodbe in izzivi, ki se jih rad spominjam," je povedal Zavišič. 

Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Da si lahko eden najboljših na svetu, preprosto moraš veliko voziti

Ne le, da je njegovo "neulovljivost" ta teden pohvalil eden najbolj prepoznavnih virtualnih voznikov na svetu, statistika Luke Zavišiča v igri Gran Turismo Sport, ki jo je do zdaj igralo že osem milijonov ljudi, je elitna v svetovnem merilu. Od oktobra 2017, ko je igro kupil, je prek spleta proti drugim igralcem iz mesa in krvi odvozil 1.627 dirk in zmagal na več kot polovici. 

"Če hočeš imeti vsaj možnost voziti na takšni ravni, moraš imeti strast in malo talenta, predvsem pa moraš redno vaditi," pravi Luka, ki v povprečju dirka tri ure dnevno in vsaj šest dni v tednu. 

Luka za vožnjo uporablja volan Thrustmaster T-GT. Gre za vrhunski kos opreme, ki ga uporabljajo tudi na uradnih mednarodnih tekmovanjih v Gran Turismu Sport, cena se giblje okrog 600 evrov. Kakšna je razlika med tem volanom in volani, ki so dvakrat, trikrat, tudi šestkrat cenejši? "Natančnost, moč povratnega odziva (tresenje ob vožnji po neravni podlagi, drsenju ali močnem zaviranju) in pregrevanje. Drugi volani se začnejo ob dolgotrajnejši vožnji pregrevati, zaradi česar postanejo mehkejši, povratni odziv oslabi. T-GT lahko priganjaš zelo dolgo, pa se ne bo niti malo segrel. Meni osebno je sicer najbolj pomagal pri ocenjevanju oprijema - v zavoju s tem volanom vedno začutiš, kdaj gume izgubijo oprijem. To ti lahko pomaga določiti optimalno hitrost, s katero greš lahko v ovinek, in tudi pri varčevanju s profilom pnevmatik. S takšnim volanom le lažje voziti bolj prefinjeno in varčno, kar je na daljših dirkah zelo pomembno in kritičen del strategije," je bil izčrpen Zavišič. | Foto: Luka Zavišič Luka za vožnjo uporablja volan Thrustmaster T-GT. Gre za vrhunski kos opreme, ki ga uporabljajo tudi na uradnih mednarodnih tekmovanjih v Gran Turismu Sport, cena se giblje okrog 600 evrov. Kakšna je razlika med tem volanom in volani, ki so dvakrat, trikrat, tudi šestkrat cenejši? "Natančnost, moč povratnega odziva (tresenje ob vožnji po neravni podlagi, drsenju ali močnem zaviranju) in pregrevanje. Drugi volani se začnejo ob dolgotrajnejši vožnji pregrevati, zaradi česar postanejo mehkejši, povratni odziv oslabi. T-GT lahko priganjaš zelo dolgo, pa se ne bo niti malo segrel. Meni osebno je sicer najbolj pomagal pri ocenjevanju oprijema - v zavoju s tem volanom vedno začutiš, kdaj gume izgubijo oprijem. To ti lahko pomaga določiti optimalno hitrost, s katero greš lahko v ovinek, in tudi pri varčevanju s profilom pnevmatik. S takšnim volanom le lažje voziti bolj prefinjeno in varčno, kar je na daljših dirkah zelo pomembno in kritičen del strategije," je bil izčrpen Zavišič. Foto: Luka Zavišič

Poudaril je sicer, da njegov cilj nikoli ni bil biti tako dober, dirkanje v Gran Turismu je namreč zanj predvsem hobi. Dobre uvrstitve so posledica strasti, s katero se loteva svojega hobija: "Če se z nečim ukvarjaš na tak način kot jaz, menim, da se nikoli ne nehaš izboljševati."

Luka ruši klasični stereotip o mladih in videoigrah

Nekateri ob videoigrah morda res preživijo toliko časa, da postanejo njihova identiteta, a pri Luki Zavišiču nič ne bi moglo biti dlje od resnice, saj je izjemno produktiven tudi na drugem področju. Ob Gran Turismu je njegova druga velika ljubezen glasba, posvetil ji je namreč ogromen del svojega življenja. 

Je pianist in kitarist, bliža se koncu študija jazz klavirja na univerzi v avstrijskem Celovcu. Nastopa kar v petih glasbenih skupinah (Pizza Connection, Tempera Band, Luka Zavisic Trio, 3Big Band in Lapsus Trio), obenem pa glasbo tudi poučuje. 

Luka osvajanje ovinkov v videoigri Gran Turismu primerja z glasbo, pri kateri, če želiš biti dober, prav tako potrebuješ strast, nadarjenost in veliko vadbe. "Na vožnjo nikoli ne gledam s tekmovalnega vidika, temveč jo vidim kot umetnost. To je zame lepota." | Foto: Luka Zavišič Luka osvajanje ovinkov v videoigri Gran Turismu primerja z glasbo, pri kateri, če želiš biti dober, prav tako potrebuješ strast, nadarjenost in veliko vadbe. "Na vožnjo nikoli ne gledam s tekmovalnega vidika, temveč jo vidim kot umetnost. To je zame lepota." Foto: Luka Zavišič
Vse skupaj je zanj sicer trenutno morda malo predivje, pravi. "Ko končam študij, bi rad zmanjšal število nastopov in več učil, ker imam rad mirnejše življenje."

Če ne bi bilo birokratskih ovir, bi lahko na mednarodno sceno virtualnega dirkanja stopil veliko bolj konkretno

V videoigri Gran Turismo Sport so organizirana številna mednarodna tekmovanja, najelitnejša pa potekajo neposredno pod okriljem razvijalca igre, japonskega podjetja Polyphony Digital, in krovne zveze svetovnega avtomotošporta FIA. 

Lemur Legal
Novice Prvi v Sloveniji so skočili v posel, ki ustvarja zvezdnike prihodnosti

Luka si želi nastopiti na enem od tovrstnih tekmovanj, a kot Slovenec za zdaj nima možnosti. "Slovenija trenutno še nima licence, da bi lahko Polyphony Digital katerega od slovenskih dirkačev povabil na mednarodno tekmovanje, ki poteka v živo." Pojasnil je, da je lahko v kvalifikacijah za mednarodni turnir najboljši, a bodo nanj raje povabili nekoga, ki ima manj točk, a prihaja iz države z licenco.

Mednarodni turnirji v Gran Turismu so že nekaj časa lahko tudi odskočna deska za udeležbo na resničnih dirkaških tekmovanjih, kot sta razred GT3, v katerem bo prihodnje leto z aston martinom dirkal 22-letni Britanec James Baldwin, ali prvenstvo 24 ur Le Mansa, v katerem je vozilo že nekaj nekdanjih najboljših virtualnih dirkačev. 

Sony, proizvajalec igralne konzole Playstation, Nissan, japonski proizvajalec avtomobilov, in Polyphony Digital, razvijalec serije Gran Turismo, so pred leti organizirali tako imenovano Gran Turismo akademijo, v kateri so najboljše virtualne voznike kalili v prave dirkače. Na fotografiji je Britanec Jann Mardenborough, do zdaj verjetno najuspešnejši dirkač, ki je do sedeža pravega bolida prišel tako, da je blestel v videoigri Gran Turismo.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Sony, proizvajalec igralne konzole Playstation, Nissan, japonski proizvajalec avtomobilov, in Polyphony Digital, razvijalec serije Gran Turismo, so pred leti organizirali tako imenovano Gran Turismo akademijo, v kateri so najboljše virtualne voznike kalili v prave dirkače. Na fotografiji je Britanec Jann Mardenborough, do zdaj verjetno najuspešnejši dirkač, ki je do sedeža pravega bolida prišel tako, da je blestel v videoigri Gran Turismo.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Želi si za volan pravega dirkalnika, ki pa mora imeti vsaj 400 "konjev"

"Z Gran Turismom sem zelo zadovoljen - ko imaš doma vrhunski volan, je zadeva odlična, če jo znaš uporabiti. Prednost simulacije, kot je Gran Turismo, je, da je preprosto imeti dobre dirke, vse skupaj je pravično in pa seveda relativno poceni. A vsaj enkrat bi želel nekaj krogov odvoziti s pravim dirkalnikom," je razkril Luka Zavišič. 

"Če bom kdaj res pristal na progi, bi rad vozil močnejši dirkalnik z vsaj 400 'konji'. Vse, kar je manj, se mi ne zdi dovolj posebno za tak življenjski dogodek," je dodal. 

Kaj pa sanjski avtomobil? Nova toyota supra, pravi Luka. Prav tista, ki jo je vozil v videoposnetku, zaradi katerega se je znašel na našem radarju. 

Še en velik dosežek - Lukov videoposnetek, posvečen seriji Gran Turismo, je opazil in se mu zanj na Twitterju zahvalil sam Kazunori Yamauchi, oče serije Gran Turismo:

V rubriki Slovenija zna! predstavljamo zgodbe uspešnih, perspektivnih in nadarjenih Slovenk in Slovencev. Če poznate koga, ki si zaradi uspeha doma ali v tujini, izvirne poslovne ideje ali pa zgolj velike delovne vneme zasluži izpostavitev v našem mediju, nam predlog pošljite na e-poštni naslov matic.tomsic@tsmedia.si ali pa na urednik@tsmedia.si

Preberite tudi:

PanOrganix rastlinjaki Ljutomer solata Živa
Novice Na začetku so se jim vsi smejali, zdaj želijo z rastlinjaki osvojiti svet #video
Elon Musk
Novice Neobičajen spopad za prestiž svetovnih bogatašev
Hasbro, monopoli, monopoly
Novice Hrvaško-slovenski Drinkopoly zmagal v boju proti multinacionalki
Novice "Slovenski Amazon" po treh mesecih delovanja: "Povpraševanje je izjemno"
Ne spreglejte