Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
10. 6. 2018,
19.47

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

1

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov UEFA Aleksander Čeferin FIFA

Nedelja, 10. 6. 2018, 19.47

5 let, 10 mesecev

Čeferin sklenil dogovor, ki bo razveselil mnogo ljubiteljev nogometa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

1

Fifa 19 | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Navdušenci nad Fifo, najbolje prodajano serijo nogometnih videoiger, bodo v letošnji izdaji Fifa 19, ki izide konec septembra, lahko uživali v veliki novi pridobitvi. Sploh prvič v skoraj 25-letni zgodovini serije Fifa bo namreč mogoče zaigrati tudi v najbolj prestižnem evropskem klubskem tekmovanju, v nogometni ligi prvakov. 

Založnik in razvijalec računalniških iger EA Sports, ki izdaja serijo nogometnih simulacij Fifa, je sredi prejšnjega desetletja že imel zakupljeno licenco lige prvakov, a evropskega klubskega nogometnega tekmovanja na presenečenje številnih ni vključil v nobeno od takrat aktualnih iger Fifa, temveč je na njej osnoval dve samostojni igri (Uefa Champions League 2004-2005 in 2006-2007). 

Evropska krovna nogometna organizacija Uefa, ki ji predseduje Aleksander Čeferin, je leta 2008 ekskluzivne pravice do uporabe licence za razvoj iger, ki poustvarjajo atmosfero lige prvakov, za deset let nato prodala japonskemu razvijalcu Konami. Ta je ligo prvakov vključil v svojo serijo iger Pro Evolution Soccer.

Liga prvakov je bila močan adut serije PES v tekmovanju za kupce s serijo Fifa, saj Konami sicer nima pravice do uporabe polne licence FIFPro. To pomeni, da mnogo nogometašev in klubov v igri nima pravih imen in dresov. Ta prizor je iz igre Pro Evolution Soccer 2017.  | Foto: Liga prvakov je bila močan adut serije PES v tekmovanju za kupce s serijo Fifa, saj Konami sicer nima pravice do uporabe polne licence FIFPro. To pomeni, da mnogo nogometašev in klubov v igri nima pravih imen in dresov. Ta prizor je iz igre Pro Evolution Soccer 2017.

Licenčni dogovor Uefe in Konamija se je iztekel 26. maja letos, na dan finala letošnje sezone lige prvakov. Uefa je vest o prekinitvi partnerstva s Konamijem sicer sporočila že mesec dni prej. Takrat so se začele tudi govorice, da bo licenco za ligo prvakov skoraj zagotovo (znova) kupil EA Sports.

Novice Odkar je predsednik Aleksander Čeferin, Uefa še ni sprejela te odločitve

To se je tudi zgodilo. Uradni YouTubov kanal serije Fifa je v soboto objavil prvi napovednik prihajajoče Fife 19, ki bo prva, v kateri bomo slišali tudi znamenito himno lige prvakov:

Obraz igre Fifa 19 bo tako kot pri lanski različici zvezdnik madridskega Reala in petkratni zmagovalec lige prvakov Cristiano Ronaldo.

Izid je napovedan za 28. september letos, cena standardne izdaje (na voljo bosta tudi dražji različici Champions in Ultimate) pa bo 60 evrov za različico za osebni računalnik in konzolo Xbox One ter 70 evrov za različico za konzolo Playstation 4.

Fifa 19 bo na krilih lige prvakov najverjetneje sledila predhodnicam in postala velika prodajna uspešnica. Fifa 18 je na primer s skoraj 15 milijoni prodanih izvodov (podatek: vgchartz.com) ena prodajno najuspešnejših videoiger med vsemi, ki so izšle v zadnjem letu.  | Foto: YouTube Fifa 19 bo na krilih lige prvakov najverjetneje sledila predhodnicam in postala velika prodajna uspešnica. Fifa 18 je na primer s skoraj 15 milijoni prodanih izvodov (podatek: vgchartz.com) ena prodajno najuspešnejših videoiger med vsemi, ki so izšle v zadnjem letu.  Foto: YouTube

Preberite tudi:

Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenija napredovala na 56. mesto na lestvici Fifa
Ne spreglejte