Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
25. 3. 2023,
16.54

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Gaming in zabava Gaming in zabava ešport videoigra Fortnite

Sobota, 25. 3. 2023, 16.54

2 meseca, 1 teden

Eden najmlajših milijonarjev v Sloveniji ima službo, ki je za mnoge sanjska

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Ešport, videoiger | Največ denarnih nagrad, za več kot 310 milijonov dolarjev, je bilo do zdaj izplačanih na turnirjih v videoigri Dota 2. Sledijo Fortnite, Counter Strike: Global Offensive in League of Legends. Esports Earnings navaja, da je bilo v nagradnih skladih v vseh e-športnih tekmovanjih do zdaj že skoraj 1,5 milijarde ameriških dolarjev.  | Foto Shutterstock

Največ denarnih nagrad, za več kot 310 milijonov dolarjev, je bilo do zdaj izplačanih na turnirjih v videoigri Dota 2. Sledijo Fortnite, Counter Strike: Global Offensive in League of Legends. Esports Earnings navaja, da je bilo v nagradnih skladih v vseh e-športnih tekmovanjih do zdaj že skoraj 1,5 milijarde ameriških dolarjev. 

Foto: Shutterstock

Po podatkih spletne strani Esports Earnings, ki sledi zaslužkom profesionalnih tekmovalcev v računalniških igrah, imamo v Sloveniji enega igralca, ki je z zmagami in dobrimi uvrstitvami na mednarodnih turnirjih v žep pospravil vsaj milijon ameriških dolarjev. To je Tai Starčič, ki je pri rosnih 18 letih že veteran tekmovanj v noro priljubljeni videoigri Fortnite in velja za enega njenih najboljših igralcev na planetu. 

 

Slovenski profesionalni e-športniki, torej mojstri videoiger, ki se udeležujejo profesionalno organiziranih tekmovanj v različnih videoigrah, kjer se ob ugledu in statusu potegujejo tudi za denarne nagrade, so na 630 različnih turnirjih do zdaj zaslužili skupno 2,3 milijona ameriških dolarjev oziroma okrog 2,13 milijona evrov, je razvidno na analitični spletni strani Esports Earnings, ki zbira javno dostopne podatke o izplačilih denarnih nagrad v e-športu.

Slovenija je po zaslužkih domačih e-športnikov uvrščena na 53. mesto med vsemi državami sveta, pred Grčijo in za Čilom. Največ nagrad so do zdaj pobrali profesionalni igralci iz Kitajske in ZDA, oboji za več kot 200 milijonov evrov, sledijo pa Južna Koreja, Rusija in Danska. Na zadnjem mestu je Sveti Bartolomej, karibsko ozemlje Francije, z izkupičkom celih sedem evrov.

En Slovenec je z igranjem iger zaslužil skoraj toliko kot preostali skupaj

Na čelu seznama 127 e-športnikov iz Slovenije, o katerih so podatke zbrali na portalu Esports Earnings, je 18-letni Tai Starčič, profesionalni igralec videoiger Fortnite in tekmovalec moštva Falcons Esport.EU, znan pa je po vzdevku Tayson

Starčič je v svoji karieri e-športnika, ki traja šele nekaj več kot tri leta − na prvem turnirju je po podatkih e-športne enciklopedije Liquipedia nastopil 14. novembra 2019 − zaslužil 1,02 milijona ameriških dolarjev oziroma okrog 950 tisoč evrov

Tai Starčič - Tayson je edini Slovenec, ki je z zaslužki od dobrih uvrstitev na turnirjih ravno v tem mesecu presegel magično mejo enega milijona dolarjev, pred zasledovalci pa ima zares ogromen naskok. Njegove nagrade predstavljajo 44,3 odstotka vseh slovenskih zaslužkov, ki jih je zabeležil portal Esports Earnings. 

Drugouvrščeni na seznamu največjih slovenskih zaslužkarjev je Blaž Lešnik - K1nzell, še en zelo uspešen tekmovalec v igri Fortnite, ki je iz nagradnih skladov na mednarodnih tekmovanjih do zdaj pobral nekaj več kot 325 tisoč dolarjev oziroma 300 tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa je z 243 tisoč dolarji oziroma okrog 225 tisoč evri Mihael Mehle - Mikyx, mojster videoigre League of Legends.

Starčič ima tudi kanal na YouTubu, ki je za slovenske razmere izredno uspešen, sledi mu več kot 400 tisoč ljudi:

Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Starčič, ki ga je več e-športnih in tudi "klasičnih" športnih medijev v zadnjih dveh letih označilo za enega najboljših igralcev Fortnite na planetu, je v globalnem merilu sicer 145. največji zaslužkar med e-športniki, med mednarodnimi igralci Fortnita, ki so na turnirjih pobrali največ denarnih nagrad, pa zaseda 14. mesto, in je tudi zadnji novopečeni "milijonar". Najbolj uspešen pri praznjenju nagradnih skladov na tekmovanjih v igri Fortnite je sicer Bugha oziroma Kyle Giesdorf, mladi Američan, ki je julija 2019 na samo enem turnirju zaslužil skoraj tri milijone evrov, ki predstavljajo tudi glavnino vseh njegovih zaslužkov (3,25 milijona evrov). 

Kyle Giesdorf je najbolje plačani igralec med vsemi, ki tekmujejo v igri Fortnite, in 22. najbolje plačani e-športnik na svetu. | Foto: Reuters Kyle Giesdorf je najbolje plačani igralec med vsemi, ki tekmujejo v igri Fortnite, in 22. najbolje plačani e-športnik na svetu. Foto: Reuters

Največ med vsemi e-športniki na svetu je do zdaj sicer zaslužil Danec Johan Sundstein - N0tail, ki tekmuje v videoigri Dota 2, in sicer 7,18 milijona ameriških dolarjev oziroma 6,55 milijona evrov. Med 50 največjimi zaslužkarji je sicer kar 45 tekmovalcev v igri Dota 2. 

Preberite tudi:

 

Lemur Legal
Novice Prvi v Sloveniji so skočili v posel, ki ustvarja zvezdnike prihodnosti
FaZe
Novice Škandal in huda kazen za slavne fante, ki jih mladina kuje v zvezde

 

Ne spreglejte