SiolNET.
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delni sončev mrk danes opoldne viden tudi pri nas #foto #video

0,86

termometer

Iz Slovenije bo danes viden kolobarjasti sončev mrk. Astronom Andrej Guštin iz zavoda Cosmolab je pojasnil, da se bo delni mrk v Ljubljani začel ob 11.54, končal pa ob 13.11, poroča STA. Sredi mrka, ob 12.32, bo ta viden tudi s prostim očesom, ob tem pa opozarja, da je za gledanje v sonce treba uporabiti primerno zaščito.

"Ker ležimo na robu območja vidnosti, bo mrk skromen. Pokritega bo le nekaj odstotkov premera sončeve ploskvice, tako da tudi pri popolnoma jasnem vremenu nihče ne bi opazil, da je sončev mrk, ker je zastrtost sonca izredno majhna," je pojasnil Andrej Guštin.

Za gledanje je nujna primerna zaščita 

Zaradi majhne pokritosti bo mrk viden le s primernimi pripomočki, ob sredini mrka pa bo s primerno zaščito najverjetneje opazen tudi s prostim očesom, je povedal Guštin, ki za gledanje v sonce priporoča čim temnejše varilsko steklo.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Pojasnjuje, da bo kot delni sončev mrk viden od sredine Azije do sredine Atlantika, najbolje pa bo opazen na severu Grenlandije. V Sloveniji bo najbolj opazen v Kranjski Gori, najslabše pa v Beli krajini.

luna Novice Poglejte majsko superluno in edini letošnji mrk #video #foto Lidl Trendi Pokrajina obilja, kjer sonce sije skoraj vsak dan Sneg sneženje Ljubljana Novice Sneg v maju: alpske doline je ponoči pobelilo Vreme Novice Prihaja mokra Zofka. Ohladilo se bo za deset stopinj Celzija. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin