Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
12. 3. 2017,
7.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

2

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Avtomobilski izlet

Nedelja, 12. 3. 2017, 7.15

5 let, 2 meseca

Ženeva je rekordno drago mesto, ki prehitrim voznikom grozi tudi z zaporom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

2

Ženeva ni le prizorišče največjega evropskega avtomobilskega salona, temveč tudi najdražja poslovna destinacija v Evropi in primer mesta, kjer lahko za vozniški prekršek plačamo visoko denarno kazen ali pristanemo celo v zaporu. Standard je visok, enako tudi plače. Mnogi v Ženevi zato le delajo, živijo pa v sosednji Franciji. 

Pogled na Ženevo, mesto z drugim največjim številom prebivalcev v Švici. Leži na skrajnem jugozahodnem delu države, tik ob državni meji s Francijo. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pogled na Ženevo, mesto z drugim največjim številom prebivalcev v Švici. Leži na skrajnem jugozahodnem delu države, tik ob državni meji s Francijo. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

- Ženeva je drugo največje mesto v Švici.
- Mesto velja za najdražjo poslovno destinacijo v Evropi.
- V povprečju nočitev v hotelu s štirimi zvezdicami stane 351 evrov.
- Švicarska policija letno odvzame okrog 78 tisoč vozniških dovoljenj.
- Za 21 km/h prehitro vožnjo na avtocesti je globa 242 evrov.
- V Ženevi so rekordno dragi taksisti na letališču.
- Vožnja do Ženeve traja osem ur in stane več kot 200 evrov.

Ena izmed turističnih atrakcij mesta je vodna fontana na robu Ženevskega jezera. | Foto: Reuters Ena izmed turističnih atrakcij mesta je vodna fontana na robu Ženevskega jezera. Foto: Reuters Švica je pregovorno urejena, a za obiskovalce tudi draga država. Zaradi avtomobilskega salona smo obiskali Ženevo, drugo največje švicarsko mesto s slabimi 200 tisoč prebivalci, in ugotovili, zakaj se vsako jutro in večer prek bližnje državne meje valijo kolone vozil iz sosednje Francije oz. v Francijo.

Plača za isto delo je v Ženevi precej višja kot v Franciji, enako pa velja tudi za življenjske stroške. Mnogi se tako v Švico vsakodnevno vozijo le na delo. Na državni meje kontrole ni, le kolona se premika polžje počasi.

Najdražja poslovna destinacija v Evropi

Ženeva velja za najdražjo evropsko poslovno destinacijo, kaže nedavna raziskava svetovalne in analitične družbe ECA International. Po njihovih izsledkih poslovno potovanje na dan stane 706 ameriških dolarjev (665 evrov). Drugo najdražje mesto je prav tako v Švici, in sicer Zürich, tretje pa London. Najcenejše mesto za poslovno potovanje je Sarajevo v Bosni in Hercegovini, kjer nočitev v hotelu v povprečju stane 72 odstotkov manj kot v Ženevi.

Visoka cena bivanja v tem švicarskem mestu je predvsem posledica visokih cen hotelskih nočitev. Ena noč v hotelu s štirimi zvezdicami stane v povprečju 373 dolarjev (351 evrov), kar je deset odstotkov več kot v Zürichu. Raziskava ECA vključuje cene nočitev, prehrane, pijače in prevozov s taksiji, na tej podlagi pa lahko podjetja določajo "žepnino" za svoje zaposlene ob poslovnem obisku posameznih mest.

Ena noč v hotelu s štirimi zvezdicami stane v povprečju 351 evrov. | Foto: Reuters Ena noč v hotelu s štirimi zvezdicami stane v povprečju 351 evrov. Foto: Reuters

Povratna vožnja skozi predor Mont Blanc, ki je dolg 11,6 kilometra, stane 55 evrov. Temu strošku se je mogoče izogniti z vožnjo čez prelaz St. Bernard, ki pa čas vožnje podaljša za debelo uro. | Foto: Gregor Pavšič Povratna vožnja skozi predor Mont Blanc, ki je dolg 11,6 kilometra, stane 55 evrov. Temu strošku se je mogoče izogniti z vožnjo čez prelaz St. Bernard, ki pa čas vožnje podaljša za debelo uro. Foto: Gregor Pavšič Vožnja do Ženeve brez goriva stane več kot 200 evrov

Ob dogodkih, kakršen je vsakoletni avtomobilski salon, je v zadnjem mesecu ali dveh skoraj nemogoče dobiti nočitev po sprejemljivih cenah za povprečni slovenski žep. Cene dveh nočitev so namreč znašale vsaj nekaj sto ali pa tudi več tisoč evrov. Večerna vožnja prek meje do hotela v Franciji zato prinaša zanemarljive dodatne stroške.

Ženeva je od Slovenije z avtomobilom sicer oddaljena 800 kilometrov oziroma dobrih osem ur vožnje. Najhitrejša je pot mimo Milana, skozi dolino Aoste in nato skozi predor pod Mont Blancom do Chamonixa ter naprej do Ženeve. Cestnine v Italiji v eno smer stanejo okrog 70 evrov, povratna vožnja skozi 11,6 kilometra dolg predor 55 evrov, za francoski del avtoceste pa je treba v eno smer odšteti še deset evrov cestnine.  

Če temu dodamo še strošek goriva (povprečna poraba 7,5 litra na sto prevoženih kilometrov), znaša strošek vožnje v eno smer več kot 200 evrov.

Ženeva gosti vsakoletni avtomobilski salon, ki je najpomembnejši v Evropi in eden petih največjih na svetu.  | Foto: gims.swiss Ženeva gosti vsakoletni avtomobilski salon, ki je najpomembnejši v Evropi in eden petih največjih na svetu. Foto: gims.swiss

Omejitve hitrosti na cestah v Švici. Oblasti razmišljajo, da bi hitrost na hitrih cestah v času prometne konice omejili na 80 kilometrov na uro in tako omogočili bolj tekoč promet. | Foto: Omejitve hitrosti na cestah v Švici. Oblasti razmišljajo, da bi hitrost na hitrih cestah v času prometne konice omejili na 80 kilometrov na uro in tako omogočili bolj tekoč promet. Švicarji vsak dan odvzamejo več kot 200 vozniških dovoljenj

Na cestah v Švici dokaj težko srečate prehitrega voznika. Razlog tiči v visokih denarnih in celo zapornih kaznih, s katerimi želijo Švicarji izboljšati prometno varnost na svojih cestah. Ob cesti imajo prikazovalnike števila odvzetih vozniških dovoljenj, s katerimi voznike posredno opozarjajo na visoke kazni.

Lani so v Švici stalno ali začasno odvzeli 78 tisoč vozniških dovoljenj, torej v povprečju kar 213 vsak dan. V 37 odstotkov primerov je bil vzrok previsoka hitrost, v 19 odstotkih pa vožnja pod vplivom alkohola, poroča švicarski Le News. Večina voznikov je dovoljenje izgubila za tri mesece ali manj, 15 odstotkov kršiteljev pa je dovoljenje izgubilo za stalno.

Vožnja po avtocesti s 141 kilometri na uro? Plačali boste 242 evrov globe.

Švicarji od leta 2013 postopno (med letoma 2013 in 2019) uvajajo sveženj strožjih kazni pod imenom Via Sicura, ki pa vsaj do danes ni prinesel drastičnega zniževanja prekrškov. Število vseh odvzetih vozniških dovoljenj je do danes celo naraslo za tri odstotke, za manj kot dva odstotka je upadlo število resnejših kršitev omejitev hitrosti, v treh letih pa je nekoliko opazneje, za osem odstotkov, upadlo število odvzetih dovoljenj zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

V naselju vas pet kilometrov na uro prehitra vožnja že stane 20 frankov (18,6 evra), če pa omejitev prekoračite za 11 kilometrov na uro, znaša globa 250 švicarskih frankov (232 evrov). Kdor na avtocesti vozi s hitrostjo vsaj 141 kilometrov na uro, bo plačal 260 frankov globe (242 evrov). Vsaj za en mesec vozniško dovoljenje izgubi voznik, ki v naselju hitrost prekorači za vsaj 21 oziroma na avtocesti za 31 kilometrov na uro.

Lani je v Švici odmevala obsodba Makedonca, ki so ga konec leta 2014 z njegovim BMW na avtocesti ujeli pri hitrosti 231 kilometrov na uro. Na zadnjih sedežih je imel takrat 33-letni voznik tri otroke (stare 20 mesecev ter štiri in osem let), ki niso bili nameščeni v ustrezne sedeže. Po njegovih besedah je imel sedeže v drugem vozilu, hitel pa je preprosto zato, ker so bili otroci lačni. Voznika so obsodili na 15 mesecev pogojne zaporne kazni. Plačati je moral še globo 7.400 švicarskih frankov (6.880 evrov), sodne stroške, za dve leti pa so mu odvzeli tudi vozniško dovoljenje. Avtomobil so mu odvzeli in ga za 1.700 frankov (1.580 evrov) prodali na dražbi.

Ženevsko letališče: prevoz z letalom do tja je lahko cenejši kot prevoz s taksijem do hotelov. | Foto: Reuters Ženevsko letališče: prevoz z letalom do tja je lahko cenejši kot prevoz s taksijem do hotelov. Foto: Reuters Tudi za dva dneva je treba plačati celoletno vinjeto

Ob prečkanju meje je treba na lastni avtomobil namestiti švicarsko vinjeto, ki jo v tej državi poznajo že od leta 1985. Za domačine je s ceno 40 frankov (38 evrov) poceni, za obiskovalce mesta pa ne. Cena je namreč enotna, saj ne obstaja vinjeta za krajše obdobje. Kdor nima vinjete, dobi globo 200 frankov (186 evrov). Švicarske oblasti sicer na eni strani razmišljajo o uvedbi elektronske vinjete, enotna cena pa bo še naprej ostala. V prihodnosti ni izključeno niti elektronsko cestninjenje oziroma plačilo glede na število prevoženih kilometrov.

Ženeva tudi z rekordno dragim letališkim taksijem

V okolici Ženeve so drage tudi druge oblike mobilnosti. Ženevsko letališče slovi celo po eni najvišjih cen v Evropi, saj bodo taksisti turistu za prevoženi kilometer zaračunali več kot 5,3 franka (4,9 evra). Cena za prevoz tako zlahka preseže ceno letalske vozovnice. Ker od letališča do središča mesta ni daleč, prevoz vendarle stane le okrog 32 frankov (29 evrov). Bistveno dražji pa postane prevoz, ko se morate do hotela peljati dlje. Taksi v eno smer do 44 kilometrov oddaljenega Annecyja v Franciji, kjer prenočuje veliko obiskovalcev avtomobilskega salona, stane kar 250 evrov.

Na drugi strani imajo obiskovalci Ženeve na voljo brezplačen prevoz z letališča v središče mesta z avtobusom, vlakom ali tramvajem. Na letališču je treba le vzeti kupon in ga izkoristiti v naslednjih 80 minutah.

Ne spreglejte