Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
25. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Audi Mercedes-Benz BMW Porsche avtocesta avtocesta Nemčija

Sobota, 25. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Zakaj večina športnih avtov pelje najhitreje "le" 250 km/h?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Zakaj ima večina športnih avtomobilov, ki imajo krepko čez 300 "konjev", najvišjo hitrost omejeno na 250 kilometrov na uro in koliko stane, da tak avtomobil vstopi v magični klub 300 kilometrov na uro? Raj za take avtomobile je še naprej Nemčija.

Pri Mercedes-Benzu se premiik blokade proti meji 300 kilometrov na uro imenuje code250 in stane dobre tri tisočake, kar glede na vrednost najboljših vozil AMG ni veliko.  | Foto: Mercedes-Benz Pri Mercedes-Benzu se premiik blokade proti meji 300 kilometrov na uro imenuje code250 in stane dobre tri tisočake, kar glede na vrednost najboljših vozil AMG ni veliko. Foto: Mercedes-Benz

Športni programi z višjimi cenami prinašajo tudi mamljive dobičke

Nemške avtoceste še vedno spadajo med redke cestne odseke na svetu, kjer je mogoče voziti brez hitrostnih omejitev. Na številnih odsekih – navadno gre za nevarna mesta in poseljena območja – je hitrost sicer omejena, vseeno pa je lastnikom športnih avtomobilov še vedno na voljo tudi precej odsekov brez hitrostnih omejitev.

Trije nemški proizvajalci avtomobilov BMW, Audi in Mercedes-Benz imajo vsi vrhunske izvedenke svojih vozil, ki imajo krepko nad 300 "konjev" in bliskovite pospeške do sto kilometrov na uro. Njihovi športni programi se v zadnjih letih prodajajo odlično in kujejo visoke dobičke, vseeno pa imajo njihovi avtomobili serijsko najvišjo hitrost omejeno na 250 kilometrov na uro.

Nemške avtoceste imajo še vedno številne odseke, kjer uradne omejitve hitrosti ni. Ritem vožnje sicer pogosto narekuje gostota prometa. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Nemške avtoceste imajo še vedno številne odseke, kjer uradne omejitve hitrosti ni. Ritem vožnje sicer pogosto narekuje gostota prometa. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ko avtomobil vsako sekundo prevozi 70 metrov

Na varno doseganje tako visokih hitrosti ima v Nemčiji največji vpliv gostota prometa. Za hitro vožnjo, ki je tudi del nemškega vsakdana, je treba imeti na voljo štiripasovno avtocesto in dovolj prostora na skrajno levem voznem pasu. Pri tripasovnicah je gneča v okolici večjih mest pogosto prevelika. Voznik mora biti na dogajanje na cesti zelo pozoren in skrbno opazovati promet daleč pred seboj. Pri hitrosti 250 kilometrov na uro avtomobil vsako sekundo prevozi skoraj 70 metrov, pri 300 kilometrih na uro pa kar 83 metrov na sekundo.  

Nemčija avtocesta merilnik 250 | Foto: Miha Merljak Foto: Miha Merljak "Gentlemen agreement" za omejitev hitrosti na 250 kilometrov na uro

Mercedes, BMW in Audi so že sredi 80. let prejšnjega stoletja sprejeli neformalni dogovor oz. "gentlemen agreement" o tovrstni omejitvi najvišje hitrosti. Takrat so bile najzmogljivejše različice avtomobilov nemške premium trojice že sposobne voziti tudi blizu 300 kilometrov na uro. Taki avtomobili so bili na cestah seveda nevarni in tak dogovor je bil tudi posledica kompromisa s takratno nemško vlado. Na tehtnici je bilo sprejetje strožjih omejitev hitrosti na celotnem nemškem avtocestnem omrežju ali sprostitev teh vsaj do 250 kilometrov na uro.

Prvi je ta dogovor že leta 1987 začel spoštovati BMW, ki je elektronsko omejil hitrost svoji različici 750i serije 7. To je poganjal motor V12 z močjo 220 kilovatov (300 "konjev").

Odločitev je bila pozitivna za obe strani. Kupci športnih avtomobilov so še naprej lahko vozili hitro, država pa je v svojo blagajno prek zadovoljnih kupcev avtomobilov za več kot sto tisoč evrov dobila zajeten kup denarja. Nižja hitrost tudi znižuje stroške vzdrževanja, avtomobil je brez posebnih dodelav podvozja in aerodinamike lahko tudi cenejši.

Alfa romeo giulia bi v svoji najzmogljivejši različici quadrifoglio na nemški avtocesti lahko v zadrego spravila vozila BMW, Mercedes in Audi. Alfa namreč preseže hitrost 300 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Alfa romeo giulia bi v svoji najzmogljivejši različici quadrifoglio na nemški avtocesti lahko v zadrego spravila vozila BMW, Mercedes in Audi. Alfa namreč preseže hitrost 300 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Premik blokade pri Mercedesovi limuzini AMG stane 3.200 evrov

Nekoč je dogovor poskrbel za omejitev brezglavega iskanja meja hitrostnih zmogljivostih lastnih avtomobilov, danes pa premium proizvajalcem prinaša možnosti lepih zaslužkov. Proizvajalci za doplačilo namreč ponujajo odpravo elektronske omejitve in taki avtomobili lahko nato presežejo magično mejo 300 kilometrov na uro. Neformalni dogovor se je začel pošteno krhati že pred dobrimi desetimi leti, ko so začeli proizvajalci za doplačilo ponujati odklop elektronske hitrostne omejitve.

Konkretni primer je Mercedes-Benzu, pri katerem je mogoče z doplačilom in odvisno od modela hitrost z 250 povečati na 280 ali 300 kilometrov na uro. Lani smo na Portugalskem vozili mercedesa E 63 AMG. Doplačilo za premik elektronske blokade bi stalo 3.200 evrov. Če bi blokado popolnoma odpravili, bi avtomobil pospešil prek 330 kilometrov na uro.

Video - po nemški avtocesti z novo opel insignio

Porsche se kot popolnoma športna znamka ni nikoli zavezal omejevanju hitrosti

Takih težav nimajo kupci nove alfe romeo giulia quadrifoglio, ki lahko serijska doseže hitrost 307 kilometrov na uro, prav tako ne vozniki Porscheja. Znamka športnih avtomobilov iz Stuttgarta ni bila nikoli podpisnica omenjenega dogovora o omejevanju najvišje hitrosti, saj bi taka poteza spodkopavala bistvo znamke. Danes se ob hitrem razvoju tehnike meja športnih avtomobilov najvišjega razreda začne pri 300 kilometrih na uro.  

Redki izbranci, ki jim je uspelo kupiti porscheja 918 spyder, lahko ob dovolj prazni cesti v Nemčiji dosežejo celo hitrost 340 kilometrov na uro. Med preostalimi porscheji, kjer proizvodnja ni omejena, po hitrosti izstopa porsche 911 turbo S cabrio. V pravih pogojih je mogoče z njim pospešiti vse do 330 kilometrov na uro. Pri Porscheju je sicer treba za avtomobil (porsche 911 carrera S), ki zmore hitrost več kot 300 kilometrov na uro, odšteti vsaj 136 tisoč evrov.

Ne spreglejte