Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
30. 6. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

3

Natisni članek

Rovtarica Cesta

Sobota, 30. 6. 2018, 6.00

5 let, 9 mesecev

To je skriti cestni dragulj na Gorenjskem #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

3

Rovtarica | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Cesta od Bohinjske Bistrice proti Rovtarici in naprej Selški dolini ponuja številne mamljive makadamske ovinke, ponaša pa se z bogato zgodovino avtomobilskih dirk. Na njej danes tudi povezovalna etapa relija v Železnikih.

Večinoma makadamska cesta povezuje Bohinjsko Bistrico s Selško dolino in kraji kot sta Železniki in Dražgoše. | Foto: Gregor Pavšič Večinoma makadamska cesta povezuje Bohinjsko Bistrico s Selško dolino in kraji kot sta Železniki in Dražgoše. Foto: Gregor Pavšič Slovenija ima mnoge prelepe ceste, ki so vsakič magnet za avtomobilske navdušence ali pa le odlična priložnost za družinski izlet. Nekatere ceste so bolj znane in zato tudi toliko bolj oblegane, tiste druge – kajpak ravno tako lepe in z bogato zgodovino – pa se kar uspešno skrivajo pred obiskovalci.

Ena takih cest vodi iz Bohinjske Bistrice proti Železnikom in Selški dolini. Cesta pelje mimo Nemškega Rovta navzgor po zdaj asfaltni cesti, nato pa se kmalu začnejo makadamski ovinki. Cesta se vzpenja vse to Rovtarice, to je koča ob večji jasi, nato pa se začne po makadamu spuščati proti Selški dolini.

Koča na Rovtarici. | Foto: Gregor Pavšič Koča na Rovtarici. Foto: Gregor Pavšič

Makadamska cesta je tudi zaradi gozdne službe in odvoza lesa v zelo dobrem stanju. Koniguracija ceste je zelo ritmična in tekoča.  | Foto: Gregor Pavšič Makadamska cesta je tudi zaradi gozdne službe in odvoza lesa v zelo dobrem stanju. Koniguracija ceste je zelo ritmična in tekoča. Foto: Gregor Pavšič

Cesta s slavno preteklostjo

Tudi ta cesta je zaslovela predvsem po avtomobilskem športu, ki je na Gorenjskem gostoval že v svojih pionirskih časih. Ta makadamska cesta do Rovtarice je bila namreč del tistih prvih večjih avtomobilskih tekmovanj v Sloveniji po drugi svetovni vojni.

Tu so vozili tekmovalci prvih Alpskih voženj (jugoslovanske, ne avstrijskega Alpenfahrta), pa relija Loka (leta 1977 prvi slovenski reli v koledarju državnega prvenstva takratne Jugoslavije) in sredi osemdesetih še mednarodnega relija Kompas. Poročila s teh dirk dokazujejo, da je pogosto prav Rovtarica krojila končni vrstni red.

Marsikateri favorit se je tu opekel in na kateremu izmed številnih makadamskih ovinkov naredil napako. Po gorenjskem makadamu so vozila številna znana in tudi tuja dirkaška imena. Nekoč je bil to Dušan Malerič, pozneje Aleš Pušnik, Brane Kuzmič, Andrej Vidic in podobni asi slovenskega relija v sedemdesetih in osemdesetih letih.

Med najbolj slavne tujce, ki so nekoč dirkali proti Rovtarici, je bil Nemec Alex von Falkenhausen. Bil je pomemben inženir pri razvoju vozil znamke BMW, še posebej BMW 328. Po drugi svetovni vojni se je ukvarjal z dirkaškimi različicami BMW, ustanovil pa je tudi lastno moštvo formule ena.

Na reliju v Železnikih so včeraj odpeljali prvi dve hitrostni preizkušnji, danes jih bo na sporedu še osem. V konkurenci so tudi štirje dirkalniki razreda R5, sicer pa na dirki nastopa 52 posadk. | Foto: Gregor Pavšič Na reliju v Železnikih so včeraj odpeljali prvi dve hitrostni preizkušnji, danes jih bo na sporedu še osem. V konkurenci so tudi štirje dirkalniki razreda R5, sicer pa na dirki nastopa 52 posadk. Foto: Gregor Pavšič

Trasa hitrostne preizkušnje Rovtarica na reliju Kompas leta 1985, ki je bila dolga 14,6 kilometra. | Foto: Gregor Pavšič Trasa hitrostne preizkušnje Rovtarica na reliju Kompas leta 1985, ki je bila dolga 14,6 kilometra. Foto: Gregor Pavšič Danes se v Sloveniji po makadamu ne sme več dirkati

Danes cesta na Rovtarico ni več nabita z adrenalinskim duhom, čeprav bodo danes tam vozili tudi moderni dirkalni avtomobili. Del omenjene ceste (od odcepa za Soriško planino) je namreč kot vezna etapa del relija v Železnikih, na katerem je včeraj nastope začelo 52 posadk. Na etapah se vozi počasi, a dejstvo, da makadamske dirke v Sloveniji niso več dovoljene, bo kljub temu voznike lahko preselil v neko drugo obdobje športnega avtomobilizma. Večina tekmovalcev je danes premladih, da bi se dirkanja proti Rovtarici še spominjalo v živo.

ekateri se 'brzinca' proti Rovtarici še dobro spomnijo

Izjeme pa ostajajo. Vodja organizacijskega odbora relija Kompas je bil že v osemdesetih letih Ferdo Poberžnik, ki je prav s tem relijem tudi začel svojo dolgoletno pot opravljanja te odgovorne in zahtevne funkcije. Poberžnik je direktor relija (vodja športne izvedbe prireditve) tudi na letošnjem reliju v Železnikih. Leta 1985 je bil med udeleženci Kompasovega relija že Slavko Komel, ki bo tudi jutri v okolici Železnikov z opel astro napadal ovinke. In če bi v osemdesetih na zadnjih dirkah proti Rovtarici (in ostalih bližnjih hitrostnih preizkušnjah) podrobneje pogledali med gledalci, bi tam prav gotovo srečali tudi današnje člane ŠD Omikron Plus, ki reli v Železnikih tudi organizira.

Fotoutrinki s ceste proti Rovtarici:

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Rovtarica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte