Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 11. 2016,
10.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

OMV Petrol avtocesta avtocesta cene gorivo

Sreda, 9. 11. 2016, 10.23

6 let, 7 mesecev

Sprostitev cen goriva ob avtocestah: kako so pripravljeni trgovci in vozniki?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Trgovci s pogonskimi gorivi lahko danes ob avtocesti cene oblikujejo samostojno, sprememb pa vsaj zjutraj na bencinskih servisih še ni bilo. Trgovci ne napovedujejo bistvenih podražitev, kljub njihovim morebitnim višjim maržam pa bo od prodaje goriva še vedno daleč največ dobila država. Lahko zgolj delna sprostitev trga, kjer dva trgovca obvladujeta 99 odstotkov črpalk, sploh prinese bistvene spremembe?

Je sprostitev cen pogonskih goriv ob avtocestah le vmesni korak do popolne sprostitve trga? | Foto: Gregor Pavšič Je sprostitev cen pogonskih goriv ob avtocestah le vmesni korak do popolne sprostitve trga? Foto: Gregor Pavšič

Poudarki

  • Država je sprostila cene pogonskih goriv ob avtocestah in hitrih cestah, na preostalih bencinskih servisih ostajajo nadzorovane.
  • Za trgovce je sproščeno določanje marž, te so bile do zdaj določene z absolutnim zneskom: 8,7 centa za liter bencinskega goriva in 8,1 centa za liter dizelskega.
  • Država dobi tudi do 70 odstotkov maloprodajne cene goriva.
  • Ob avtocestah in hitrih cestah imajo bencinske servise le trije trgovci, Petrol in OMV jih nadzorujeta 99 odstotkov.
  • Trgovci ob avtocestah lahko cene pogonskih goriv spremenijo kadarkoli.
  • Po predlogu vlade bodo trgovci ob morebitnih višjih cenah Darsu plačevali višjo najemnino.

Liter dizelskega goriva je danes zjutraj ob avtocesti še vedno stal 1,33 evra. | Foto: Gregor Pavšič Liter dizelskega goriva je danes zjutraj ob avtocesti še vedno stal 1,33 evra. Foto: Gregor Pavšič Danes je začela veljati odločitev vlade o sprostitvi cen pogonskih goriv ob avtocestah in hitrih cestah. Zjutraj so bile cene na bencinskih servisih še nespremenjene in torej enake tistim, ki veljajo na vseh bencinskih servisih po državi in jih je določila vlada.

Ob slovenskem avtocestnem križu je sicer 55 bencinskih servisov, Petrol in OMV pa obvladujeta kar 99 odstotkov tega trga. Oba trgovca delno sprostitev cen vidita kot vmesni korak do popolne liberizacije trga, zgolj delna sprostitev pa bistvenih sprememb za voznike najbrž niti ne bo imela. Vsaj pri Petrolu ne napovedujejo bistvenih podražitev.

Avtocestni križ je iz vidika prodaje pogonskih goriv monopolen trg, oba trgovca pa si z višjimi cenami tudi ne moreta privoščiti bega domačinov na bencinske servise zunaj avtocestnega križa. Po predlogu vlade bi morali trgovci ob morebitnih višjih cenah plačevati Darsu višjo najemnino, kar bo očitno še povečalo zaslužek države od prodanega goriva. Država že zdaj dobi tudi do 70 odstotkov maloprodajne cene goriva.

Le novejši bencinski servisi ob avtocestah imajo digitalne table z aktualno ceno goriva. Ceno goriva lahko tam spremenijo kadarkoli hočejo, so nam povedali na Petrolu. | Foto: Jure Gregorčič Le novejši bencinski servisi ob avtocestah imajo digitalne table z aktualno ceno goriva. Ceno goriva lahko tam spremenijo kadarkoli hočejo, so nam povedali na Petrolu. Foto: Jure Gregorčič

Trgovci z enim sendvičem zaslužijo več kot z litrom goriva

Trgovci z gorivom lahko od danes ob avtocestah in hitrih cestah prosto določajo svoje prodajne marže, se torej odločijo, koliko želijo zaslužiti s prodanim litrom goriva. Do zdaj so bile v sistemu državno nadzorovanih cen pogonskih goriv te marže določene z absolutnimi zneski, torej ne z odstotki maloprodajne cene. Za liter bencinskega goriva so dobili 8,7 centa, za liter dizla pa 8,1 centa.

Trgovcem ni torej nihče preprečeval nižanja cen, a kaj takega bi lahko storili le z nižanjem svoje že tako majhne marže. Pri njej gre za bruto znesek, v katerega so vključeni stroški logistike, koncesij, zaposlenih, gradbenih investicij in podobno. Glavni vir dobička bencinskih trgovcev so preostali proizvodi, ki jih ponujajo. Ni skrivnost, da Petrol in OMV več zaslužita s prodanim sendvičem ali kavo kot pa z litrom goriva.

Na nekaterih bencinskih servisih ob avtocestah (levi del fotografije) voznik še ne more vedeti, po kakšni ceni tam prodajajo gorivo. Cene na fotografiji so še iz časa državno nadzorovanih cen ob avtocestah. | Foto: Gregor Pavšič Na nekaterih bencinskih servisih ob avtocestah (levi del fotografije) voznik še ne more vedeti, po kakšni ceni tam prodajajo gorivo. Cene na fotografiji so še iz časa državno nadzorovanih cen ob avtocestah. Foto: Gregor Pavšič

Državi tudi do 70 odstotkov maloprodajne cene

Največji zaslužkar pri prodaji goriva ostaja država. Do zdaj je cena litra goriva s prodajno maržo 95-oktanskega bencina znašala 0,44 evra, končna maloprodajna cena litra goriva pa za končnega uporabnika naraste na 1,22 evra. Državi pripade tudi do 70 odstotkov končne cene goriva, trgovcem pa prek marže ostane le okrog pet odstotkov cene.

Primer: kako je sestavljena cena litra 95-oktanskega bencinskega goriva (8. 11. 2016)

Prodajna cena brez dajatev

Taksa CO2

Dodatek za zagotavljanje prihrankov energije

Trošarina

Prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji el. energije

DDV (22 %)

Maloprodajna cena za liter

0,44 EUR

0,03 EUR

0,007 EUR

0,50 EUR

0,009 EUR

0,22 EUR

1,22 EUR

Mobilne aplikacije: možnosti preprostega iskanja najcenejšega goriva ob avtocesti še ni

Dnevno postavljanje cen goriv ob avtocestah in hitrih cestah je skrivnost. K temu jih zavezujejo pravila za varstvo konkurence, pravijo na Petrolu. Pri OMV Slovenija podrobne strategije ne razkrivajo tudi iz poslovnih razlogov.

Med posameznimi bencinskimi servisi ob avtocestah in hitrih cestah se bodo cene lahko razlikovale. Za zdaj še ni na voljo enotna mobilna ali spletna aplikacija za hitro in preprosto iskanje najugodnejšega ponudnika. Ministrstvo za gospodarstvo spletno aplikacijo napoveduje za drugo polovico prihodnjega leta.

OMV prek svoje mobilne aplikacije omogoča ogled cene za vsak bencinski servis, v Petrolovi aplikaciji take možnosti za zdaj še ni.

Prakse iz tujine pravijo (na fotografiji bencinska črpalka tik za državno mejo na avstrijskem Koroškem), da je gorivo ob avtocestah precej dražje kot v naseljih in ob državnih cestah. | Foto: Gregor Pavšič Prakse iz tujine pravijo (na fotografiji bencinska črpalka tik za državno mejo na avstrijskem Koroškem), da je gorivo ob avtocestah precej dražje kot v naseljih in ob državnih cestah. Foto: Gregor Pavšič

Po morebitno cenejše gorivo ni treba daleč z avtoceste

Kot so nam povedali bencinski trgovci, sami nikakor ne pričakujejo takšnih odstopanj med cenami, kot jih na primer poznajo Avstrijci. Tam je liter goriva lahko na avtocesti tudi okrog 50 centov dražji kot v bližnjem naselju. Pri polni posodi goriva je lahko račun višji za več kot 20 evrov.

Oba slovenska trgovca si namreč ne bosta mogla privoščiti prevelikega samevanja bencinskih servisov ob avtocestah. Tam imata največje komplekse, kjer prodajata veliko tistih proizvodov, s katerimi v resnici zaslužita.

Če bodo cene ob avtocestah vendarle občutno višje, se bodo slovenski vozniki po gorivo raje napotili na bližnje črpalke v neposredni bližini avtocest ali hitrih cest. Zelo blizu praktično vseh izvozov z avtocest so bližnji bencinski servisi. Zanimiv bo položaj v Kopru, kjer so bili domačini navajeni priložnostnih postankov na dveh bencinskih servisih ob tamkajšnji hitri cesti, ki vodi mimo mesta.

Ob avtocesti monopol Petrola in OMV, oba čakata na popolno sprostitev cen

Tako Petrol kot OMV delno sprostitev cen pogonskih goriv vidita kot vmesni korak do popolne sprostitve cen na območju vse države. Z vidika uporabnika zgolj sprostitev cen ob avtocestah in hitrih cestah ne bo prinesla večjih prednosti, saj tam trg v resnici ne obstaja. Petrol in OMV imata ob avtocestah in hitrih cestah skoraj monopolni položaj. Tretji trgovec, madžarski MOL, ima namreč na severovzhodu države postavljena le dva bencinska servisa. Ob avtocestah opravijo okrog četrtino vse prodaje pogonskih goriv, so nam povedali na Petrolu.

Število bencinskih servisov ob avtocestah in hitrih cestah:

Petrol

OMV

MOL

37

16

2

V Sloveniji pogonska goriva prodaja 20 različnih trgovcev

Zunaj avtocest in hitrih cest je ponudba bencinskih servisov vendarle bolj pisana. Skupno je v Sloveniji 20 različnih trgovcev s pogonskimi gorivi. Petrol ima skupno 307 bencinskih servisov, OMV pa 111.

"Prepričani smo, da bo popolna deregulacija cen, po vzoru preostalih držav članic EU, vzpostavila normalne razmere tudi na slovenskem trgu pogonskih goriv. Srednjeročno pričakujemo spremembe v konkurenčnem okolju, kar bo brez dvoma prineslo pozitivne učinke za goste bencinskih servisov tako z vidika cen kot tudi kakovosti ponudbe goriv," o pričakovanih spremembah pravijo v družbi OMV Slovenija.

Ne spreglejte