Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 1. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

CES 2017 električni avtomobili car sharing

Petek, 6. 1. 2017, 5.30

6 let, 7 mesecev

CES, Las Vegas: Digitalizacija, električni pogoni, virtualni asistenti ...

So to avtomobili za naše otroke? Vprašanje, ki še nima trdnega odgovora ... #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Nihče natančno ne ve, kakšne avtomobile bodo izdelovali čez 20 let, kako hitro bodo na ceste v resnici prišli samovozeči avtomobili, kje so meje digitalizacije notranjosti vozil in ali bo takrat prevladujočo energijo že zagotavljala elektrika ali vodik. Pogledu v avtomobilsko prihodnost je bil namenjen tudi sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu.

Volkswagen je le ena izmed avtomobilskih znamk, ki se je v zadnjem letu močno usmerila na področje novih električnih avtomobilov, nudenja sistemov souporabe vozil in podobno. | Foto: Volkswagen je le ena izmed avtomobilskih znamk, ki se je v zadnjem letu močno usmerila na področje novih električnih avtomobilov, nudenja sistemov souporabe vozil in podobno.

Futuristične študije prihodnosti s sejma CES v Las Vegasu


Bodo naši vnuki še poznali fosilna goriva in avtošole?

Področje avtomobilske industrije in mobilnosti je pred pomembnim razpotjem, ki ga številni označujejo za novo (digitalno) revolucijo. Spremembe se dogajajo izjemno hitro. Še pred petimi ali šestimi leti so bili električni avtomobili in digitalna povezljivost skoraj popoln tabu, danes pa alternativne pogonske vire pripravljajo že skoraj vsi pomembnejši avtomobilski proizvajalci in se obenem prek sistemov souporabe avtomobilov ("car sharing") pripravljajo na obdobje, ko se bo nova generacija pripravljena dokončno odreči lastništvu avtomobila.  

Obdobje pet let pa je iz vidika razvoja zelo kratko. Zato odgovora na vprašanje, kakšne avtomobile bodo okrog leta 2035 vozili letos rojeni otroci,  danes pravzaprav nima nihče. Bodo torej današnji otroci sploh še poznali velikoserijske avtomobile s pogonom na klasična fosilna goriva, bo njim in našim vnukom v prihodnosti sploh še treba v avtošolo?

Volkswagen napoveduje popolnoma digitalno zasnovo armaturne plošče in sredinske konzole, ki bi znale slediti očem voznika. Ta bi torej lahko z vmesniki avtomobila upravljal le z očmi, roke pa imel ves čas na volanskem obroču. | Foto: Volkswagen napoveduje popolnoma digitalno zasnovo armaturne plošče in sredinske konzole, ki bi znale slediti očem voznika. Ta bi torej lahko z vmesniki avtomobila upravljal le z očmi, roke pa imel ves čas na volanskem obroču.

BMW bo še letos začel s testiranjem samovozečih avtomobilov v realnem prometu, s prilagojenimi različicami serije 7 se bodo vozili tudi po cestah v Evropi. | Foto: Klemen Korenjak BMW bo še letos začel s testiranjem samovozečih avtomobilov v realnem prometu, s prilagojenimi različicami serije 7 se bodo vozili tudi po cestah v Evropi. Foto: Klemen Korenjak Pospešena testiranja samovozečih avtomobilov za pridobivanje potrebne podatkovne baze

Vsakoletni salon zabavne tehnologije CES v Las Vegasu je zadnja leta obarvan zelo avtomobilsko in se je prav zaradi sprememb v industriji celo postal ena od najpomembnejših letnih postojank avtomobilske industrije. Tudi letos so bili glavni poudarki usmerjeni v prihodnost samodejne vožnje, alternativnih pogonskih virov in digitalizacijo notranjosti novih avtomobilov. Razvoj sprememb se namreč odvija z veliko hitrostjo.

BMW bo v drugi polovici letošnjega leta na ceste v ZDA in v Evropi poslal 40 avtomobilov serije 7, kjer bo v partnerstvu z družbama Mobileye in Intel zbiral podatke o samodejni vožnji v vsakdanjem prometu. Vodja razvoja pri BMW Klaus Frohlich je napovedal, da bodo ti podatki ključni pri razvoju novega modela iNext. Ta bo predvidoma čez štiri leta postal elitna limuzina nemške znamke in bo iz vidika tehnologije sposoben voziti že povsem samodejno.

Podobne sisteme že dalj časa razvijajo tudi pri Audiju in bodo nekatere med njimi jeseni vgradili tudi v novo generacijo limuzine A8. Ta bo na primer znala povsem samodejno voziti v primeru strnjene kolone na cesti. Imela bo tudi drugo generacijo digitalne armature i-cockpit.

Video - Nazorni prikaz zmogljivosti sistemov samodejne vožnje v letu 2016:

Tesla Motors je pridobila že veliko podatkov o vožnji svojih voznikov s sistemom Autopilot. S strojno opremo za povsem samodejno vožnjo, ki bo čakala na ustrezno programsko opremo in zakonodajo, so prav tako že opremili prvih tisoč vozil. | Foto: Reuters Tesla Motors je pridobila že veliko podatkov o vožnji svojih voznikov s sistemom Autopilot. S strojno opremo za povsem samodejno vožnjo, ki bo čakala na ustrezno programsko opremo in zakonodajo, so prav tako že opremili prvih tisoč vozil. Foto: Reuters

Teslini avtomobili z asistenčnim sistemom Autopilot prevozili že 300 milijonov kilometrov

Frohlich pri BMW poudarja, da bo pri pridobivanju podatkov zelo pomembno sodelovanje med avtomobilskimi proizvajalci. Ameriška Tesla Motors je na primer do zdaj že dobila podatke s 300 milijonov prevoženih kilometrov z uporabo asistenčnega sistema Autopilot. To je dragocena zbirka informacij in parametrov iz realnega prometa, brez katere je razvoj samostojno vozečih avtomobilov skoraj nemogoč.

Tesla je začela svoje nove modele že opremljati s strojno opremo, torej radarji, senzorji in kamerami, ki bodo lahko podlaga za samostojno vozeče avtomobile v prihodnosti. Tako opremljen avtomobil bo za poln izkoristek potreboval le še programsko opremo in seveda zakonsko podlago, za katere pa so odgovorne posamezne države. Ameriška zvezna država Michigan je že pred koncem lanskega leta kot prva zakonsko dovolila vožnjo in testiranje samovozečega vozila, pri katerem vozniku ni treba več nujno imeti rok na volanskem obroču.  

Video - Audijev prikaz samodejne vožnje Q7

Avtomobilske tovarne bodo več zaslužile z avtoroboti kot pa s prodajo klasičnih lastniških avtomobilov

Samostojno vozeči avtomobili bodo še posebej zanimivi za sisteme souporabe avtomobilov, zato uveljavljeni proizvajalci danes že postavljajo razvojne enote za tovrsten izkoristek vozil v prihodnosti.

Prihodki iz souporabe avtomobilov se bodo po raziskavi družbe Boston Consulting Group do leta 2021 posedmerili na 4,7 milijarde evrov na leto. Leta 2030 bodo po njihovi napovedi tako imenovani avtomobili-roboti pomenili že 40 odstotkov dobička avtomobilskih proizvajalcev. Z njimi bodo v resnici zaslužili več kot s klasično prodajo voznikom, kakršno poznamo danes, ugotavljajo pri svetovalni družbi Roland Berger.

Nesreče zaradi sistemov samodejne vožnej odmevajo. V tej nesreči tesle S je uradno za zdaj umrla edina oseba, ki je uporabljala asistenčni sistem Autopilot. Nekatere države, med njimi tudi Nemčija, si želijo spremembo Teslinega imena za ta sistem ... | Foto: Reuters Nesreče zaradi sistemov samodejne vožnej odmevajo. V tej nesreči tesle S je uradno za zdaj umrla edina oseba, ki je uporabljala asistenčni sistem Autopilot. Nekatere države, med njimi tudi Nemčija, si želijo spremembo Teslinega imena za ta sistem ... Foto: Reuters Javnost drugače gleda na žrtve, ki jih zakrivi človek, kot pa na žrtve tehnologije

Pri Toyoti, največjem proizvajalcu avtomobilov na svetu, vseeno poudarjajo potreben dolgotrajni razvoj sistemov samovozečih avtomobilov. Družba danes mirno sprejme dejstvo, da v ZDA na cestah vsako leto umre 35 tisoč ljudi in da je v večini primerov zanje kriva človeška napaka.

Pri Toyoti opozarjajo, da bo družba precej manj prizanesljiva do prvih primerov žrtev, ki bi nastale zaradi napake avtomatiziranega sistema oziroma računalniškega voznika, je na CES v Las Vegasu poudaril Gill Pratt, predsednik Toyotinega raziskovalnega inštituta. Japonci so v ta inštitut že vložili milijardo evrov.

Čeprav danes avtomobilski inženirji veliko govorijo predvsem o elektriki, nihče prav zares še ni odpisal vodikovih gorivnih celic. Proizvodnja teh je čistejša, avtomobili imajo večji doseg oziroma nimajo težav z baterijami. Na drugi strani je proizvodnja zelo draga, polnilna infrastruktura pa je slabo razvita.

Futuristične študije prihodnosti s sejma CES v Las Vegasu:

Pri Toyoti so prepričani, da bo morala biti v prihodnosti med voznikom in avtomobilom tesnejša povezava. Njihova študija tako uporablja umetno inteligenco avtomobila in se prilagaja voznikovim potrebam, načinu življenja in podobno. | Foto: Pri Toyoti so prepričani, da bo morala biti v prihodnosti med voznikom in avtomobilom tesnejša povezava. Njihova študija tako uporablja umetno inteligenco avtomobila in se prilagaja voznikovim potrebam, načinu življenja in podobno.

Hyundai se je s svojo študijo osredotočil na zdravstveno stanje potnikov med vožnjo in na stres, ki ga prinaša vožnja. "Avtomobil" bo pozoren, ali voznik izgublja koncentracijo in ali vozi pod velikim stresom. V primeru upada koncentracije mu bo na primer samodejno nastavil sedež v bolj pokončen položaj. Na počutje voznika bi lahko vplivali tudi z uporabo različnih zvokov, barv notranje osvetlitve in celo različnih dišav.  | Foto: Hyundai se je s svojo študijo osredotočil na zdravstveno stanje potnikov med vožnjo in na stres, ki ga prinaša vožnja. "Avtomobil" bo pozoren, ali voznik izgublja koncentracijo in ali vozi pod velikim stresom. V primeru upada koncentracije mu bo na primer samodejno nastavil sedež v bolj pokončen položaj. Na počutje voznika bi lahko vplivali tudi z uporabo različnih zvokov, barv notranje osvetlitve in celo različnih dišav.

BMW predstavlja novo generacijo notranjosti svojih vozil, v katerih bodo nadgradili obstoječo projekcijo informacij na vetrobransko steklo in projicirane napise izvedli tudi na področju sredinske konzole. Tak hologram bo omogočal tudi interakcijo s potniki, ki bodo z ročnimi gestami lahko upravljali avtomobil. | Foto: BMW predstavlja novo generacijo notranjosti svojih vozil, v katerih bodo nadgradili obstoječo projekcijo informacij na vetrobransko steklo in projicirane napise izvedli tudi na področju sredinske konzole. Tak hologram bo omogočal tudi interakcijo s potniki, ki bodo z ročnimi gestami lahko upravljali avtomobil.

BMW je v Las Vegasu predstavil tudi svojo različico virtualnega prodajnega salona prihodnosti. Morebitni kupec bo prek aplikacije na pametnem telefonu videl 3D-sliko izbranega modela, lahko mu bo odprl vrata, vstopil v notranjost, izbral vse razpoložljive elemente dodatne opreme in podobno. BMW  bo to rešitev sprva ponudil v najuspešnejši salonih z modeli i3 in i8s.  | Foto: BMW je v Las Vegasu predstavil tudi svojo različico virtualnega prodajnega salona prihodnosti. Morebitni kupec bo prek aplikacije na pametnem telefonu videl 3D-sliko izbranega modela, lahko mu bo odprl vrata, vstopil v notranjost, izbral vse razpoložljive elemente dodatne opreme in podobno. BMW bo to rešitev sprva ponudil v najuspešnejši salonih z modeli i3 in i8s.

Chrysler je predstavil študijo električnega enoprostornega vozila, v katerem je prostor za šest potnikov, istočasno pa je v njem prek mogoče polniti in uporabljati kar deset pametnih telefonov oziroma podobnih naprav. | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler je predstavil študijo električnega enoprostornega vozila, v katerem je prostor za šest potnikov, istočasno pa je v njem prek mogoče polniti in uporabljati kar deset pametnih telefonov oziroma podobnih naprav. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Vodoravna drsna plošča za lažje upravljanje z nastavitvami kot je glasnost glasbe ... | Foto: Vodoravna drsna plošča za lažje upravljanje z nastavitvami kot je glasnost glasbe ...

Pri Harmanu so študijo razvili skupaj s švicarskim Rinspeedom. Celotno vetrobransko steklo so izkoristili za projekcijo podatkov o vozilu, za interakcijo voznika z avtomobilom pa so si zamislili kar virtualnega asistenta. | Foto: Pri Harmanu so študijo razvili skupaj s švicarskim Rinspeedom. Celotno vetrobransko steklo so izkoristili za projekcijo podatkov o vozilu, za interakcijo voznika z avtomobilom pa so si zamislili kar virtualnega asistenta.

Ne spreglejte