Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
29. 9. 2016,
5.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 Volkswagen študija električni avtomobili

Četrtek, 29. 9. 2016, 5.48

6 let, 7 mesecev

Slovenski direktor Volkswagna: Elektrika bo znana tako kot TDI

Najbolj revolucionarni VW po hrošču? Mislijo z njim resno? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Volkswagen, ki danes letno proda okrog deset milijonov vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem, je s študijo I.D. napovedal odkrit razvoj ter širitev lastnega električnega programa. Študija bo pravi avtomobil postala leta 2020. Predsednik koncerna Matthias Müller pravi, da bodo še 20 let izdelovali tudi klasične motorje z notranjim izgorevanjem.

Študija I.D. s 125-kilovatnim elektromotorjem, ki bi imel lahko realnih okrog 400 kilometrov dosega. Bistvo študije je tudi povsem nova platforma električnih vozil MBE. | Foto: Volkswagen Študija I.D. s 125-kilovatnim elektromotorjem, ki bi imel lahko realnih okrog 400 kilometrov dosega. Bistvo študije je tudi povsem nova platforma električnih vozil MBE. Foto: Volkswagen Volkswagen je v enem letu precej spremenil podobo svojih uvodnih dogodkov na predvečer obeh največjih evropskih avtomobilskih salonov.

Že spomladi v Ženevi so svoj spektakel izpeljali bistveno bolj skromno in namesto vseh svojih novosti raje govorili o električnih avtomobilih, alternativni mobilnosti prihodnosti in avtomobilski digitalizaciji.

Podobno je bilo tudi včeraj v Parizu, kjer se je začel letošnji avtomobilski salon.

Študija I.D., ki napoveduje novo smer Volkswagna

Ključni Volkswagnov poudarek v Parizu ni prenovljeni golf, ki bo na ceste zapeljal še letos jeseni, temveč njegov prihodnji električni brat. To je študija I.D., s katero pri Volkswagnu napovedujejo drugačno usmeritev v prihodnosti in ga opisujejo kot svoj avtomobil prihodnosti.

Ali je izdatnejša usmeritev v električne avtomobile za Volkswagen dobra?

  • Da, leta 2020 bo takim avtomobilom sledila tudi tehnologija
    89,62 %
    259 glasov
  • Ne, držijo naj se preizkušenih dizelskih in bencinskih motorjev
    10,38 %
    30 glasov
Oddanih 289 glasov

Prve skice so pokazale, da so zadnja vrata drsna. Notranjost je prilagojena digitalnemu dojemanja avtomobila prihodnosti.  | Foto: Volkswagen Prve skice so pokazale, da so zadnja vrata drsna. Notranjost je prilagojena digitalnemu dojemanja avtomobila prihodnosti. Foto: Volkswagen

Serijskega I.D. bo poganjal 125-kilovatni motor, realni doseg bo znašal okrog 400 kilometrov

Za avtomobil so izdelali povsem novo platformo MBE, ki bo namenjena novim električnim avtomobilov iz Wolfsburga. Precej inovativna je tudi oblika. Ker v sprednjem delu ni klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem, se pokrov motorja spušča bolj strmo, spredaj tudi ni klasične maske motorja. Oblikovno je torej študija vozilo, ki napoveduje povsem novo zasnovo vozil in s tem odločen korak naprej ob obeh zdajšnjih električnih avtomobilov e-golf in e-up.

Avtomobil bo imel elektromotor z močjo 125 kilovatov, doseg pa bo z enim polnjenjem znašal do 600 kilometrov. Realno torej lahko vozniki računajo na vsaj 400 kilometrov dosega. Za zdaj še ni jasno, kako velike baterijen bodo pri Volkswagnu v avtomobil čez štiri leta vgradili. Pri obstoječih litij-ionskih baterijah bi za tak doseg potrebovali baterije s kapaciteto okrog 80 kilovatnih ur.

Študija ima pet vrat in prostor za štiri potnike. | Foto: Volkswagen Študija ima pet vrat in prostor za štiri potnike. Foto: Volkswagen

Notranjost bo polna zaslonov, a brez gumbov in stikal

Revolucionarni volkswagen je v Parizu razkril vodja znamke Herbert Diess. Čeprav notranjost ostaja zakrita, jo je Diess opisal kot intuitivno okolje brez vsakršnih stikal in gumbov. Z vsemi funkcijami voznik upravlja le prek digitalnih zaslonov na dotik. Avtomobil bo podobno kot danes vozila Tesle Motors dobival programske nadgradnje neposredno iz Volkswagnovega povezljivega oblaka storitev. Študija I.D. bo tudi prvi volkswagen, ki bo sposoben voziti samodejno, je dodal Diess.

Volkswagen odkrito stavi tudi na aerodinamično učinkovitost študije. Vrata imajo skrite kljuke, panoramska streha se spušča proti zadku in skrbi za majhen zračni upor. | Foto: Volkswagen Volkswagen odkrito stavi tudi na aerodinamično učinkovitost študije. Vrata imajo skrite kljuke, panoramska streha se spušča proti zadku in skrbi za majhen zračni upor. Foto: Volkswagen

Volkswagen bo razvijal električne pogone, a pozabili ne bodo niti na bencinske in dizelske motorje

"Avtomobile bo v prihodnje poganjala elektrika. Toda še vsaj 20 let bodo imeli pomembno vlogo tudi bencinski in dizelski motorji, ki jih bomo zato še naprej tudi vestno razvijali," je v Parizu povedal predsednik Volkswagna Matthias Muller. To je seveda dobra novica tudi za slovenske dobavitelje kot je na primer Hidria, ki bo za golfa izdelovala sistem svečke za hladen zagon dizelskega motorja.

Študija I.D. bo postala serijska leta 2020, za leto 2025 pa Nemci napovedujejo vsaj milijon prodanih električnih vozil letno in tudi začetek pojavnosti pravih samovozečih avtomobilov. Napovedi so z vidika današnjega obsega električnih avtomobilov zagotovo drzne.

Volkswagen že ponuja elektrićnega e-golfa, ki pa je dejansko le izpeljanka klasičnega vozila. Pravi potencial električnih vozil bodo pri Volkswagnu začeli izkoriščati šele z novo platformo MBE. | Foto: Volkswagen že ponuja elektrićnega e-golfa, ki pa je dejansko le izpeljanka klasičnega vozila. Pravi potencial električnih vozil bodo pri Volkswagnu začeli izkoriščati šele z novo platformo MBE.

Lahko črka E postane enako prepoznavna kot koncernske oznake TDI, GDT ...

Direktor znamke Volkswagen v Sloveniji Marko Škriba je ponosen, da e-golf denimo v okviru projekta Eurban trenutno predstavlja največjo slovensko floto električnih vozil, veliko pa tudi iz vidika slovenskega okolja pričakuje od Volkswagnove zelene prihodnosti. 

"Pričakujem, da bomo v prihodnjih nekaj letih, konkretneje leta 2019, 2020 imel popolnoma novo platformo za vozila, ki bodo v bistvu revolucionarna na tem področju, saj bomo ponudili produkt, ki bo podoben kot je bil hrošč v preteklih časih."

Glede na smele načrte koncerna, ki novi električni avtomobil postavlja v čevlje svojega nekdanjega ljudskega avtomobila je na mestu vprašanje ali bo nekoč e-golf, oziroma njegov ljudski električni naslednik iz študije I.D. lahko enako uspešen oziroma konkurenčen kot so danes njihovimi avtomobili z oznakami TDI, GTD ...  Marko Škriba odločno: "V to sem prepričan!"

Med najbolj zaslužnimi za hitrejši razmah električnih avtomobilov je Tesla Motors, ki jih je do zdaj prodala (ozioma dobila prednaročila) že več sto tisoč. | Foto: Reuters Med najbolj zaslužnimi za hitrejši razmah električnih avtomobilov je Tesla Motors, ki jih je do zdaj prodala (ozioma dobila prednaročila) že več sto tisoč. Foto: Reuters Pečjak: Po velikem uspehu Tesle Motors so se Nemci zganili

Ali torej Volkswagen misli resno? Jasne napovedi največjega evropskega proizvajalca, ki jasno govorijo o električni mobilnosti, dajejo tudi neposredno sporočilo velikemu delu avtomobilske industrije.

"Nemci so se zganili. Čeprav so to večinoma študije, avtomobili kažejo na velik pozitivni premik in treznjenje glav po šoku, ki jim ga je s prodajo modela 3 zadala Tesla Motors. Oni so dejansko prodali že pol milijona vozil. Na slovenskem trgu bi električni golf z dosegom 300 ali 400 kilometrov zagotovo lahko naredil preboj, saj je pisan na kožo slovenskemu vozniku," pravi pionir elektromobilnosti v Sloveniji Andrej Pečjak.

Koncern Volkswagen bo jeseni dobil že svojo trinajsto znamko

Volkswagen je v Parizu poleg študije I.D. in napovedi drznih električnih načrtov predstavil trinajsto znamko koncerna Volkswagen. Ta se bo ukvarjala z mobilnostjo, ponujanjem prevoznih storitev in podobno. Vodstvo Volkswagna drzno napoveduje celo lastno floto samovozečih taksijev, ko bo tehnologija tako storitev seveda omogočala.

Müller o družbi še ni povedal veliko konkretnih podatkov. Ime še ni znano, svoj sedež pa bo imela v Berlinu. Več podrobnosti bo znanih letos jeseni.

Ne spreglejte