SiolNET. Avtomoto Zgodbe
9,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec, ki v Dubaju pri 50 stopinjah živi od puščavskih zabav s terenci

9,88

termometer

Iztok Franko se je v Dubaj preselil pri 26 letih. Postal je vodja marketinga v podjetju, ki se ukvarja s predelavami terenskih vozil in ki organizira izlete s terenci na puščavske sipine. Franko o kaotičnem dubajskem prometu, koliko superšportnikov vidi v mestu in stereotipu, da Dubajci nikoli ne vprašajo po ceni.

Iztok Franko ob terenskemu vozilu podjetja Ramy Automotive iz Dubaja, kjer je zaposlen od aprila leta 2014. | Foto: Iztok Franko ob terenskemu vozilu podjetja Ramy Automotive iz Dubaja, kjer je zaposlen od aprila leta 2014.

Infografika - Vse kar še niste vedeli o Dubaju

Slovenec je kapitan pri letalski družbi Emirates

Mamljive službe na največjih letalih


"Poprijeti je treba za vsako delo v podjetju, večkrat vozim njihov kombi," pravi Franko. Sipine je mogoče najti tudi sredi mesta, kjer prežijo na neprevidne voznike. Večkrat jih je s terenci reševal tudi s plaže. | Foto: "Poprijeti je treba za vsako delo v podjetju, večkrat vozim njihov kombi," pravi Franko. Sipine je mogoče najti tudi sredi mesta, kjer prežijo na neprevidne voznike. Večkrat jih je s terenci reševal tudi s plaže. V službo z džipom v puščavo pri Dubaju

"Misliš, da je pri vas doma v vroče? Tu imamo v povprečju zdaj od 40 do 50 stopinj Celzija. Vlažnost je 25-odstotna. Zunaj je, kot bi te nekdo pihal s toplim zrakom iz fena za lase. Konec avgusta in septembra bo vlažnost spet stoodstotna. Takrat samo stopiš ven in si ves lepljiv in 'prešvican'," nam je iz Dubaja sporočil Iztok Franko, eden izmed več sto Slovencev, ki dela v tem velemestu na Bližnjem vzhodu.

Ravno se je odpravljal v službo in tokrat ni odšel delati v pisarno. Usedel se je v predelanega džipa in se s strankami podjetja Ramy Automotive, kjer je zaposlen že več kot tri leta, odpravil iz mesta v puščavo. Če ne bi v Dubaju postavili vseh zgradb in zalivalnih sistemov, bi bila puščava povsod. Tako pa so prave sipine, ki so visoke in predstavljajo voznikom izziv, oddaljene vsaj pol ure iz središča Dubaja. Tisti najlepši deli puščave Liwa so oddaljeni pet ur vožnje.

V Sloveniji se klapa dobi za basket ali pivo, v Dubaju gredo vozit terence

Danes 30-letni Franko je željo po potovanju in selitvi v tujino dobil pred približno štirimi leti. Takrat je bil na dopustu v Dubaju, kjer so ga privlačili puščava in tudi številni hitri avtomobili. Konec leta 2013 se je tja odpravil z "misijo ostati" in marca prihodnje leto je končal pri podjetju Ramy Automotive. Njegovo delo je nemudoma postalo neposredno povezano z atraktivnimi terenci in vožnjo po sipinah, ki so navdušencem na voljo že blizu mestnih središč.

"Delujemo na izjemno konkurenčnem področju predelave off-road vozil. Tako kot v Sloveniji, ko se fantje dobijo konec tedna in igrajo košarko ali pa gredo v gostilno pit, se tu velika skupina ljubiteljev rekreacijsko odpravi v puščavo preizkušat svoje znanje v vožnji po sipinah in iskat limit svojih vozil. Več kot si upaš, boljši avto potrebuješ. Tu stopimo mi v akcijo, no, in konkurenca. Poskrbimo za predelavo podvozja, motorja, izgleda in notranjosti. Moja dolžnost je, da ljudje vedo za nas. Da smo glasni na družabnih omrežjih, da se piše o nas  v medijih, da smo prisotni na različnih razstavah, showih in da podpiramo različne zelo močne klube," razlaga Franko.

Po selitvi še enkrat na vozniški izpit

Glede selitve v Dubaj se spomni, da je bila še posebej mukotrpen postopek za pridobitev delovne vize. Ta je vezana na podjetje, kjer si zaposlen. Opraviti je treba določene zdravniške teste, skakati po uradih za oddajo prstnih vtisov. Še enkrat je moral opraviti tudi vozniški izpit. Uspelo se mu je izogniti uram vožnje, zato je šel neposredno na teoretično in nato še na praktični preizkus. Brez težav ga je opravil. V Dubaju ločijo vozniški na izpit na avtomobile z ročnim in samodejnim menjalnikom. Vse od prihoda dela v enem podjetju, ki se mu je pred leti kar sam predstavil in tako poiskal možnost za delo v tem velemestu na Bližnjem vzhodu.  

Najbolj privlačne puščave so oddaljene več ur vožnje. Na fotografiji puščava Liwa. Do prvih sipin pa ni daleč, morda pol ure iz središča Dubaja. | Foto: Najbolj privlačne puščave so oddaljene več ur vožnje. Na fotografiji puščava Liwa. Do prvih sipin pa ni daleč, morda pol ure iz središča Dubaja.

V Dubaju pogosto gosti slovenske obiskovalce, med njimi je bil tudi prekmurski moto kaskader Rok Bagaroš. | Foto: V Dubaju pogosto gosti slovenske obiskovalce, med njimi je bil tudi prekmurski moto kaskader Rok Bagaroš. "Zakaj bi potrebovali sodelavca, ki bi skrbel za 'zapravljanje' denarja?"

"Prijateljica mi je posredovala njihovo Facebook stran in sem se odločil, da se jim ponudim kot marketing menedžer, saj je bilo vidno, da na tem področju ne delajo veliko. Nato je sledil spoznavni sestanek, kjer sva se s šefom odlično ujela in nadaljevala pogajanja. Na koncu smo se dogovorili, da začnem s 1. aprilom 2014.

Kasneje sem izvedel, da je bilo na njihovi strani v ozadju nekaj prerekanja. Šef, ki je leto dni mlajši, je moral namreč svojega očeta, lastnika in direktorja podjetja, prepričati, da potrebujejo takšno osebo. Lastnik se seveda najprej ni strinjal, da bi imeli v podjetju po več kot 20 letnem uspešnem vodenju, zdaj zaposleno osebo, ki bi v podjetju skrbela samo za 'zapravljanje' denarja in nič za direktno prodajo.

No, po nekaj mesecih je tudi lastnik spremenil mnenje in sprevidel, da smo naredili odločne korake naprej v prepoznavnosti podjetja in me ima že kar za sina."

Porschejev na cesti toliko kot v Sloveniji volkswagen passatov

O Dubaju pogosto poročamo kot o meki luksuznih, dragih in najbolj ekskluzivnih avtomobilov. Tamkajšnja policija ima sanjski vozni park, ki pa je namenjen bolj promociji, različnim dogodkom in ne patruljiranju na cestah. Tam je sicer mogoče videti številne hitre in drage avtomobile. Ta so sicer bolj skoncentrirana v najbolj luksuznih in turističnih predelih.

"Skupaj z našimi strankami prihajamo bolj iz industrijskih delov mesta, kot je na primer Al Quoz. Na cestah je zelo veliko nissan sunnyjev in toyot coroll. Seveda nisi presenečen, če mimo po cesti pripelje porsche. Teh je v Dubaju toliko kot v Sloveniji volkswagen passatov. Na področju off-road vozil pa je najbolj priljubljen jeep wrangler, ki omogoča veliko možnosti za predelavo. Domačini prisegajon tudi na klenega terenca nissana patrola, prav tako tudi na toyoto landcruiser v vseh mogočih izvedbah."

"Šef, ki je leto dni mlajši, je moral namreč svojega očeta, lastnika in direktorja podjetja, prepričati, da potrebujejo takšno osebo. Lastnik se seveda najprej ni strinjal, da bi imeli v podjetju po več kot 20 letnem uspešnem vodenju, zdaj zaposleno osebo, ki bi v podjetju skrbela samo za 'zapravljanje' denarja in nič za direktno prodajo," se spominja Franko. | Foto: "Šef, ki je leto dni mlajši, je moral namreč svojega očeta, lastnika in direktorja podjetja, prepričati, da potrebujejo takšno osebo. Lastnik se seveda najprej ni strinjal, da bi imeli v podjetju po več kot 20 letnem uspešnem vodenju, zdaj zaposleno osebo, ki bi v podjetju skrbela samo za 'zapravljanje' denarja in nič za direktno prodajo," se spominja Franko.

"Otroci skačejo po avtu med vožnjo. Ljudje niso privezani, telefonirajo in ne uporabljajo smerokazov. Nesreče so zato zelo pogoste. Skoraj ni dneva, da ne bi videl nesreče." | Foto: "Otroci skačejo po avtu med vožnjo. Ljudje niso privezani, telefonirajo in ne uporabljajo smerokazov. Nesreče so zato zelo pogoste. Skoraj ni dneva, da ne bi videl nesreče." Prometna kaznovalna politika prek kamer

Franko nadaljuje, da policija prehitrih voznikov ne ustavlja ob cesti. Po celotnem mestu je veliko navadnih policijskih vozil. Večina jih je opremljena s kamero, ki skenira vse okoli sebe. V primeru, da skenira registrsko tablico vozilu, ki ima potečeno zavarovanje ali pa je vozniku banka odprla datoteko zaradi neplačanih obveznosti se le to izpiše policistu na zaslonu v vozilu in le ta zaustavi voznika.

Prehitre voznike v ZAE lovijo številne kamere, ki so res na vsakem vogalu. Te kamere ujamemo, če telefonirate med vožnjo, prevozite rdečo luč ali menjate prometni pas brez smerokaza. V roku enega dne dobi lastnik avtomobila SMS z višino kazni. Kazen pa plačaš kar prek aplikacije, ki jo je ustvarila policija ...

Ena praska? Pa kaj potem …

Tak sistem pa je nujen, saj je prometa v Dubaju ogromno. Ceste so večinoma vsaj petpasovne. Ceste so ogromne, prav tako krožišča in križišča. Gneča nastaja predvsem ob prometnih konicah, ki so posledica vsakodnevnih migracij ljudi.

"Druga problematika prometa je tu kultura vožnje. Otroci skačejo po avtu med vožnjo. Ljudje niso privezani, telefonirajo in ne uporabljajo smerokazov. Nesreče so zato zelo pogoste. Skoraj ni dneva, da ne bi videl nesreče. Ravno včeraj sem v gneči čakal in začutim, da me nekdo poriva. Pogledam nazaj in vidim, da se je s strani na cesto z neko toyoto za menoj vriva neki Indijec ali Pakistanec. Pogledam ga in mu z roko pokažem, če je vse ok in mi pritrdi. Nakar se odpeljem naprej. V ogledalu sem videl, da je imel pošteno rumeno prasko na avtu. Ko sem prispel v službo sem pogledal železni masivni rumeni odbijač na jeepu in pač videl zgolj majhno prasko. Zaradi takšnih malih prask se tu ne sekiramo, medtem ko bi v Sloveniji odpeljali avto takoj na poliranje, zavarovalnico in klicali policijo."

"Povprečna stranka v Dubaju še vedno vpraša 'How much?' …"

V Dubaju danes dela že veliko Slovencev. Ko se je Franko tja preselil, je na Facebooku zagnal zaprto skupino za tamkaj zaposlene rojake. Do danes jih je v skupini že več kot 300. Veliko je predvsem stevardov in stevardes letalske družbe Emirates. Vseeno se pa tudi v tem liberalnem emiratu ne cedita le med in mleko. Denarja vendarle ni tako v izobilju oziroma to velja za le majhen krog ljudi.

"Povprečna stranka iz Emiratov ali Savdske Arabije bo najprej vprašala: 'How much?' Za vse barantajo, še za stvari, ki sploh ne vedo, čemu so namenjene in niso prepričani, če to želijo, bodo začeli barantati in zbijati ceno. Jaz na srečo nimam veliko stika s temi strankami, zgolj na kakšnih šovih. Lokalne stranke, s katerimi se sam povezujem, so tiste prijetne, ki so meni in tudi podjetju blizu. Sodelujemo in se podpiramo. Ti so popolno nasprotje zgoraj opisanim."

 

delitve: 171
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin