Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 7. 2017,
0.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

formula študent Ljubljana študenti

Sobota, 15. 7. 2017, 0.39

6 let, 6 mesecev

Naslednji teden bodo že na dveh mednarodnih študentskih tekmovanjih

Prototip študentov iz Ljubljane že na asfaltu: "Formula" je hitra in adrenalinsko glasna #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Pol leta po končanem dizajnu prototipni dirkalnik skupine študentov ljubljanske univerze že "trga" slovenski asfalt, riše nasmehe z rezkim zvokom 675-kubičnega motorja in vliva optimizem pred prvim mednarodnim tekmovanjem z zelo kompleksnim ocenjevalnim programom.

Video - Preverite, kako neverjetno hiter je prototip študentov iz Ljubljane

Je eden in edini, torej pravi prototip, in rezultat večmesečnega trdega dela v študentskem kampusu v Ljubljani.  | Foto: Jernej Munih Je eden in edini, torej pravi prototip, in rezultat večmesečnega trdega dela v študentskem kampusu v Ljubljani. Foto: Jernej Munih Zadovoljstvo, ko motor z rezkim zvokom vžge

Ducat fantov je tekalo okrog njihovega prototipnega bolida. Je eden in edini, torej pravi prototip, in rezultat večmesečnega trdega dela v študentskem kampusu v Ljubljani. Vsak med njimi je imel v rokah nekakšen izvijač ali rezilo za zadnje popravke karoserije. Nato si je eden med njimi nadel dirkaški kombinezon in čelado, drugi pa so stopili korak stran in z napetostjo pričakali tisti najbolj svečan trenutek. Motor je vžgal, formula je poskočila in zapeljala na testno vožnjo poligona v Logatcu.

"Ker nas čakajo že prihodnji teden prve dirke, ni veliko časa za preizkušanje. Vse deluje dokaj dobro, zdaj pa se moramo na formulo navaditi tudi vsi nominirani vozniki. Vseh nas je osem, na posameznih dirkah bomo vozili štirje. Vsekakor je vožnja tega bolida nekaj nepopisnega. Ne samo zato, ker smo jo iz nič izdelali sami, temveč ker je tudi dejansko izredno poskočen in hiter. Okrog sto "konjev" za 220 kilogramov dirkalnika je seveda veliko. Oprijem na zadnjih kolesih je odličen. Vse je popolnoma neposredno, mehansko. Tudi roke precej trpijo," je razlagal Tim Novak, eden izmed voznikov moštva.

Tekmovanje študentskih ekip z lastnimi formulami je izredno kompleksno. Ne gre namreč le za "tiščanje", temveč za pripravo celotnega projekta. | Foto: Jernej Munih Tekmovanje študentskih ekip z lastnimi formulami je izredno kompleksno. Ne gre namreč le za "tiščanje", temveč za pripravo celotnega projekta. Foto: Jernej Munih

Vse elemente so v enem peklenskem mesecu sestavili v celoto

To je bil drugi krajši test nove formule ekipe študentov univerze iz Ljubljane. V ekipi je jih je sodelovalo 35, večinoma strojne in elektrotehnične fakultete, pomagala pa jim je tudi ena pravnica. Januarja so končali izdelavo dizajna in celotne zasnove ter začeli izdelovati posamezne komponente. Ti deli so bili končani sredi maja, nato pa so jih v zadnjem peklenskem mesecu – kot so povedali študenti, so marsikatero nočno uro prebili v delavnici – sestavili v zavidanja vredno celoto.

Konec tedna v Silverstonu od 80 do 100 študentskih moštev

Ljubljanske študente že v ponedeljek (do četrtka) na Nizozemskem čaka tekmovanje še s staro (lansko) formulo, v četrtek pa bodo z novo od četrtka do nedelje že nastopili tudi na znamenitem angleškem dirkališču v Silverstonu. Vsi se bodo odpravili na Nizozemsko, sredi tedna pa se bo del ekipe že odpravil v Anglijo. Na Nizozemskem bo nastopilo okrog 30 ekip s formulo z bencinskim motorjem, poleg tega pa še od 15 do 20 ekip z električnimi formulami. V Angliji pa bo skupaj nastopilo od 80 do 100 študentskih ekip.

Dirkalnik ima cevno šasijo zadaj in karbonski monokok spredaj. Vse cevi so študenti obdelali sami iz osnovnih palic jekla. V primerjavi s podobnim lanskim vozilom so zamenjali motor, saj je 450-kubični motor Aprilie zamenjal 675-kubični motor Triupmha. S tem so pridobili veliko moči, navora in tudi zanesljivosti. Zaradi novih dimenzij gum je povsem nov tudi sistem podvozja. | Foto: Jernej Munih Dirkalnik ima cevno šasijo zadaj in karbonski monokok spredaj. Vse cevi so študenti obdelali sami iz osnovnih palic jekla. V primerjavi s podobnim lanskim vozilom so zamenjali motor, saj je 450-kubični motor Aprilie zamenjal 675-kubični motor Triupmha. S tem so pridobili veliko moči, navora in tudi zanesljivosti. Zaradi novih dimenzij gum je povsem nov tudi sistem podvozja. Foto: Jernej Munih

Zagovarjanje prototipa, ki ga želijo študenti hipotetično spraviti v serijsko proizvodnjo

V Logatcu so študenti preizkusili tako imenovano preizkušnjo skid pad. Na tekmovanjih sestavlja eno izmed ocenjevalnih nalog. Sestavljata jo levi in desni krog, ki sta sestavljena v osmico. Odloča doseženi čas, ki pa v končni uvrstitvi študentskih ekip ne pomeni vsega. Tekmovanje je namreč izredno kompleksno. Ne gre namreč le za "tiščanje", temveč za pripravo celotnega projekta.

"Že pred odhodom na tekmovanje moramo poslati celotno dokumentacijo o sestavi vozila. Zapisan je vsak element formule. Nato moramo posamezne tehnične rešitve obrazložiti oziroma zagovarjati pred komisijo. Teoretično namreč izdelujemo prototip za poznejšo serijsko proizvodnjo, to je izhodišče tekmovanja. Nato sledijo še različni testi. Sodniki nam formulo postavijo pod določen kot in preverijo, ali kakšna tekočina morda pušča. Na stezi poleg testa 'ski pad' sledi tudi pospeševanje na 75 metrov, vožnja po postavljeni stezi in vztrajnostna 22-kilometrska vožnja. Ogromno stvari je, ki odločajo. Marsikaj se mora dobro poklopiti, marsikaj gre lahko tudi narobe," je dodal Novak.

Formula študent test | Foto: Jernej Munih Foto: Jernej Munih

Formula študent test | Foto: Jernej Munih Foto: Jernej Munih

Formula študent test | Foto: Jernej Munih Foto: Jernej Munih

Formula študent test | Foto: Jernej Munih Foto: Jernej Munih

Ne spreglejte