Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
4.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

Audi intervju Franci Bolta

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 4.09

6 let, 6 mesecev

Intervju s Francijem Bolto, direktorjem znamke Audi v Sloveniji

"Danes slabih avtov ni, ločnica med premium in 'ljudskimi' znamkami pa ostaja"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Franci Bolta direktor Audi Slovenija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Razlike med premiumskimi in velikoserijskimi znamkami obstajajo in tako bo tudi v prihodnje," pravi Franci Bolta, ki je že sedmo leto prvi mož Audija v Sloveniji. Časov pred desetimi leti, ko še nismo poznali crossoverjev in danes trendovskih športnih terencev, se spominja z nostalgijo. Boj za kupce premium vozil, ki avtomobile pogosto izbirajo s čustvi, ne toliko z racionalnim premislekom, je trd tudi v Sloveniji.

Razlike med tremi nemškimi premium znamkami so vsako leto zelo majhne in tudi lani ni bilo nič drugače. Odločajo torej malenkosti. Katere so tiste lastnosti vaše znamke, ki vas ločijo od obeh glavnih tekmecev iz Stuttgarta in Münchna?

Na globalni ravni in tudi v Sloveniji so razlike res majhne. Pri nas te tri nemške znamke pomenijo več kot 90 odstotkov vse prodaje avtomobilov prestižnih znamk. Znamka Audi je inovativna znamka tako na področju povezljivosti, asistenčnih sistemov, učinkovitosti kot naprednih tehnologij. Naš adut je vsekakor tudi legendarni štirikolesni pogon quattro. Kupci, ki so jim napredne tehnologije blizu, se odločajo za nakup naših modelov. Boj je v tem delu seveda velik, zato smo še toliko bolj veseli, da ima znamka Audi v Sloveniji zelo lojalne stranke.

Kaj menite o prodaji premium oziroma prestižnih avtomobilov v Sloveniji?

Slovenski avtomobilski trg zadnjih nekaj let opaža pozitivno rast. K temu so pripomogle boljše ekonomske razmere v državi. To se odraža tudi na trgu premium avtomobilov. Pri Audiju smo lani povečali prodajo za 14 odstotkov, podobne smernice pričakujemo tudi v bližnji prihodnosti, saj bomo na trg uvedli kar nekaj novih modelov. Že konec lanskega leta je na naše ceste zapeljal novi SUV v segmentu A, model audi Q2, prejšnji teden smo predstavili drugo generacijo najbolje prodajanega vozila v svojem segmentu, model audi Q5, prihajajo pa seveda še novi modeli.

"Poleg gospodarskih razmer je na prodajo vozil premijskih znamk vplivala tudi davčna zakonodaja s tako imenovanim luksuznim davkom." | Foto: Vid Ponikvar "Poleg gospodarskih razmer je na prodajo vozil premijskih znamk vplivala tudi davčna zakonodaja s tako imenovanim luksuznim davkom." Foto: Vid Ponikvar

Gospodarska kriza je pred leti močno udarila tudi avtomobilsko industrijo. Se je tudi pri premium znamkah poznal velik upad prodaje?

Kriza se je vsekakor poznala. To smo občutili predvsem pri prodaji podjetjem, ki so se odločila za varčevanje in za takšne izdatke zmanjšala proračune. Pri fizičnih strankah to ni bilo toliko očitno. Poleg gospodarskih razmer je na prodajo vozil premijskih znamk vplivala tudi davčna zakonodaja s tako imenovanim luksuznim davkom, kar je privedlo do "downsizinga" oziroma tega, da so se kupci pogosteje odločali za nakup vozil z motorji manjših delovnih prostornin.

Športni terenci in crossoverji imajo danes v skoraj vseh razredih ključno vlogo. Kako se vi spominjate časov pred uvedbo vaše črke Q, ki ste jo z modelom Q7 uvedli pred desetletjem?

Takrat smo imeli pri Audiju v ponudbi le štiri ali pet modelov. Tako z vidika prodajalca kot tudi kupca je bilo vse bistveno bolj enostavno. Danes imamo modelsko paleto nekajkrat večjo in bistveno bolj kompleksno. Modeli Q so vplivali tudi na strukturo prodaje. Še pred sedmimi leti je delež vozil SUV znašal približno eno četrtino vseh prodanih vozil. Danes imamo štiri Q modele, ki že pomenijo več kot 40 odstotkov vse prodaje. Glede na napovedi novih Q modelov se bo delež le teh še krepil.

Študija novega audija Q6. | Foto: Audi Študija novega audija Q6. Foto: Audi

Je glede na velik razpon modelov danes težko prodajati avtomobil oziroma vedeti, kaj kupec hoče in kaj naj mu trgovec ponudi?

Ponudba je bolj kompleksna in zahtevna, vendar so se tudi nakupne navade spremenile. Kupci si veliko informacij o produktu pridobijo že vnaprej prek različnih medijev, najpogosteje je to internet. Danes je v prodajnih salonih malo naključnih obiskovalcev. Ključna vloga prodajnih svetovalcev je, da kupcu znajo svetovati pri izbiri modela in dodatne opreme ter predstaviti delovanje najrazličnejših sistemov.

Se je v zadnjem letu pri Audiju spremenila tudi starostna struktura kupcev?

Niti ne. Glavnina naših kupcev prihaja iz starostne skupine med 35 in 55 let. Tudi razmerje med ženskami in moškimi se ni bistveno spremenilo.

"Danes slabih avtomobilov ni, ločnica med premium in velikoserijskimi znamkami pa ostaja in mislim, da bo tako tudi v prihodnje." | Foto: Vid Ponikvar "Danes slabih avtomobilov ni, ločnica med premium in velikoserijskimi znamkami pa ostaja in mislim, da bo tako tudi v prihodnje." Foto: Vid Ponikvar

Jeseni boste predstavili tudi novo generacijo audija A8. Kaj ta avtomobil pomeni za položaj vaše znamke na trgu?

V Sloveniji se trenutno vozi okrog 550 vozil Audi A8. Nova generacija Audi A8 prinaša nove oblikovalske smernice te znamke.  Na področju asistenčnih sistemov in naprednih tehnologij, ki vozniku olajšajo upravljanje vozila in zagotavljajo veliko užitkov, pa lahko pričakujemo pravo malo revolucijo. Avtonomna vožnja bo z novim audijem A8 postala realnost, dosegljiva pri serijsko proizvedenem vozilu. Trenutno sicer v omejenem hitrostnem okviru.

Kako osebno gledate na napoved avtonomnih avtomobilov? Audi že od osemdesetih let prek pogona quattro nagovarja prav neposreden stik voznika in avtomobila, užitke na cesti. Zdaj vse kaže, da bo voznik kmalu postal le še potnik …

Avtonomna vožnja je skoraj tu. Sistemi za avtonomno vožnjo so pri marsikaterem proizvajalcu vozil praktično razviti. Vendar so tu še drugi dejavniki, ki omejujejo uporabo. Ne smemo pozabiti niti na zakonodajo, ki mora samodejno vožnjo najprej dovoliti in pozneje tudi regulirati.

"Obiskovalci, ki danes še ne načrtujejo nakupa novega avtomobila, bodo morda po obisku razstavišča in ogledu novih produktov o tem vsaj začeli razmišljati." | Foto: Vid Ponikvar "Obiskovalci, ki danes še ne načrtujejo nakupa novega avtomobila, bodo morda po obisku razstavišča in ogledu novih produktov o tem vsaj začeli razmišljati." Foto: Vid Ponikvar

Letos se v Ljubljano po 16 letih vrača avtomobilski salon. Kaj od njega konkretno pričakujete?

Avtomobilski salon je predvsem lepa priložnost za proizvajalce, kjer lahko morebitnim kupcem na enem mestu predstavijo najnovejše modele. Ekonomsko ozračje je boljše in mislim, da je po enajstih letih je napočil čas za obuditev tega dogodka. Naš razstavni prostor bo obarvan športno in v skladu s sloganom "prednost je v tehniki". Vsa razstavljena vozila bo odlikoval štirikolesni pogon quattro. O pričakovanjih pa: obiskovalci, ki danes še ne načrtujejo nakupa novega avtomobila, bodo morda po obisku razstavišča in ogledu novih produktov o tem vsaj začeli razmišljati.

Verjetno lahko salon navduši predvsem kupce znamk, kot je vaša. Ti pač nakupa avtomobila na razdelajo do zadnjega evra, ampak kupujejo tudi čustveno in z vzgibi?

Vsekakor, pri prestižnih znamkah so še bolj prisotna čustva in pogosto so odločilni dejavnik za nakup.

Vse več velikoserijskih avtomobilskih znamk uvaja tako imenovane premium ali prestižne pakete opreme. Se ločnica med premium in velikoserijskimi znamkami res manjša ali pa gre le za razmeroma poceni prodajne trike?

Danes slabih avtomobilov ni, ločnica med premium in velikoserijskimi znamkami pa ostaja in mislim, da bo tako tudi v prihodnje. Številni proizvajalci ponujajo najrazličnejše asistenčne sisteme, kar je z vidika varnosti dobro. Zavedati pa se je treba, da so lahko med posameznimi sistemi velike razlike v delovanju in obsegu. Na primer, marsikatero vozilo ima danes že radarski tempomat, toda Audijev deluje do hitrosti 250 kilometrov na uro.

"Kupcu želimo omogočiti, da si vozilo sestavi individualno, po lastnih željah in potrebah. V bistvu gre za "personalizirano" prodajo." | Foto: Vid Ponikvar "Kupcu želimo omogočiti, da si vozilo sestavi individualno, po lastnih željah in potrebah. V bistvu gre za "personalizirano" prodajo." Foto: Vid Ponikvar

Kako vaše stranke z vidika financiranja najpogosteje kupijo avtomobil?

Velika večina vozil je financiranih. V glavnem gre za finančni leasing ali poslovni najem. Podjetja se vse pogosteje odločajo za poslovni najem, ki ne vključuje samo financiranja vozila, ampak tudi vzdrževanje in zavarovanje vozila. Tako ima najemojemalec natančen vpogled v stroške voznega parka. Podobno je pri fizičnih osebah, kjer je financiranje v kombinaciji s preostalimi storitvami lahko zelo privlačno. Tudi miselnost med kupci se je pri financiranju spremenila.

Sestavni del premium avtomobila sta razmeroma nizka osnovna cena in pa zelo dolg nabor dodatne opreme. Ta pogosto precej podraži osnovno cenovno izhodišče. Je ta personalizacija avtomobila skoraj ključna nit premium znamke?

To je ena od stvari, ki loči prestižne znamke od preostalih. Kupcu želimo omogočiti, da si vozilo sestavi individualno, po lastnih željah in potrebah. V bistvu gre za "personalizirano" prodajo. Seveda so tudi pri znamki Audi na voljo določeni paketi, vendar je možnosti izbora dodatne opreme še vedno mnogo. Navduševanje strank brez sklepanja kompromisov je naš cilj.

Sami vozite audija A6 z dizelskim motorjem, kako pa gledate na električno prihodnost vaše znamke?

Trenutno smo na področju elektromobilnosti prisotni s priključnimi hibridi. Pri znamki Audi se z električno prihodnostjo zelo resno ukvarjajo že nekaj časa. Tako bo Audi od konca prihodnjega  leta sako leto na trgu predstavil povsem nov električni avtomobil.

"Zavedamo se, da bo prodaja vozil, kot jo poznamo danes, v prihodnje le del naše dejavnosti." | Foto: Vid Ponikvar "Zavedamo se, da bo prodaja vozil, kot jo poznamo danes, v prihodnje le del naše dejavnosti." Foto: Vid Ponikvar

V avtomobilski branži se marsikaj spreminja. Kako gledate na prihodnost novih storitev? Bi lahko v bližnji prihodnosti voznik plačeval mesečno najemnino, vozil pa preprosto tistega audija, ki bi ga takrat potreboval?

Kristalne krogle, ki bi natančno napovedala avtomobilsko prihodnost, nimamo. Če bodo stranke takšne storitve želele in bodo za to pripravljene plačati, se bo ponudba temu zagotovo prilagodila. Zavedamo se, da bo prodaja vozil, kot jo poznamo danes, v prihodnje le del naše dejavnosti. Pravzaprav se nam odpirajo nove poslovne priložnosti predvsem na področju digitalizacije in ponudbe mobilnosti. Če danes prodajamo vozila, bomo jutri mobilnost. To so izzivi, s katerimi se bomo spopadli.

In še vprašanje delitve – kdaj si bo Slovenec svojega audija, za katerega odšteje več kot 50 tisoč evrov, pripravljen deliti s sosedom?

Slovenski kupci smo še vedno tradicionalni. Danes si težko predstavljam, da bi si bili ljudje pripravljeni deliti vozilo. Toda čez 10 ali 15 let verjetno to ne bo več tako nesprejemljivo. Prihajajo nove generacije, ki imajo drugačen pogled na lastništvo.

Ne spreglejte