Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
15. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

1

Natisni članek

gasilci Ford

Petek, 15. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Gasilci s temi vozili še hitreje do ognja #foto #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

1

ford ranger gasilci | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Ko gasilski tovornjak ali kombi ne moreta po razritih gozdnih poteh in zahtevnih makadamskih stezah, takrat marsikatero situacijo rešijo zmogljivi poltovornjaki. Z njimi gasijo požare in rešujejo življenja, zato postajajo poltovornjaki nepogrešljivi in čedalje bolj zaželeni del gasilskega voznega parka. Vpadljivi rdeči 'pickupi' niso le atraktivni, predvsem so izredno uporabni na zahtevnejšem terenu.

Gasilci so tisti, na katere lahko računamo v naših najbolj ranljivih trenutkih. So ena najstarejših organizacij današnje družbe in vsekakor uživajo veliko večjo podporo širše javnosti, kot katerakoli druga skupina pri nas. Pomagajo nam ob nesrečah, požarih, poplavah, z dreves rešujejo prestrašene mačke in počnejo še marsikaj drugega. Prostovoljni in poklicni gasilci so fantje in dekleta, ki življenja drugih postavljajo na prvo mesto.

Da so lahko pri svojem delu kar najbolj učinkoviti, uporabljajo izredno trpežna in zmogljiva vozila, katerih cene zaradi vse potrebne opreme in sistemov segajo v nepredstavljive višave. A naj bo tovornjak s cisterno še tako zmogljiv, jih po zelo zahtevnih gozdnih ali drugih ozkih poteh ne bo mogel pripeljati. V takšnem primeru jim še kako prav pridejo druge možnosti in ena od boljših so zagotovo zmogljivi in dobro opremljeni poltovornjaki.

Čas predelave avtomobila je odvisen od tega, za kaj se gasilska društva odločijo, predelave so zelo specifične. Gasilska zveza Slovenija je za gasilska društva določila tipizacijo, po kateri morajo biti vozila predelana. Poltovornjaki, kot so rangerji, ki jih predelujejo v avtohiši ASPC Drobnič so večinoma gasilska vozila za gozdne požare 1 (GVGP1) in vozni z vozniškim dovoljenjem za kategorijo B, torej do teže treh ton in pol. | Foto: Gregor Pavšič Čas predelave avtomobila je odvisen od tega, za kaj se gasilska društva odločijo, predelave so zelo specifične. Gasilska zveza Slovenija je za gasilska društva določila tipizacijo, po kateri morajo biti vozila predelana. Poltovornjaki, kot so rangerji, ki jih predelujejo v avtohiši ASPC Drobnič so večinoma gasilska vozila za gozdne požare 1 (GVGP1) in vozni z vozniškim dovoljenjem za kategorijo B, torej do teže treh ton in pol. Foto: Gregor Pavšič

Tomaž Drobnič: "Gasilcem namenimo poltovornjak, ki ima 3,2-litrski motor z 200 "konji". | Foto: Gregor Pavšič Tomaž Drobnič: "Gasilcem namenimo poltovornjak, ki ima 3,2-litrski motor z 200 "konji". Foto: Gregor Pavšič Vse se začne pri serijskem rangerju, obvezna barva je rdeča

"Najprej naročimo rdeče vozilo, ki je klasično, torej takšno, kot ga lahko kupi kdorkoli. V našem primeru izberemo ford rangerja limited, ker ima edini zmogljivejši 3,2-litrski motor. Vsa notranja oprema, kot so usnjeni sedeži, gretje sedežev, navigacija, je vključena v limited različici, ni potrebna za gasilce, je le bonus, ki ga dobijo skupaj z motorjem, ki razvije 200 konjskih moči.

Večinoma se odločijo za ročni menjalnik, ker so nanj ljudje bolj navajeni in ker morajo biti na intervenciji gasilci prepričani vase in v vozilo in z ročnim menjalnikom vožnjo lažje nadzorujejo. Imajo pa na primer na Prevaljah vsa vozila, tudi rangerja z avtomatskim menjalnikom in jih dobro obvladajo," je o gasilskih poltovornjakih povedal Tomaž Drobnič.

Nadgradnja je odvisna od potreb, ki iho imajo gasilci, zato lahko stane od pet do petnajst tisoč evrov. | Foto: Metka Prezelj Nadgradnja je odvisna od potreb, ki iho imajo gasilci, zato lahko stane od pet do petnajst tisoč evrov. Foto: Metka Prezelj

Ford ranger - fotogalerija testnega vozila
Avtomoto Test: Ford ranger wildtrak – 2,3 tone mišic, varnosti in pravega USA-imidža
Kako serijski poltovornjak predelajo za gasilsko uporabo:

Gasilci | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj Po tipizaciji mora imeti avto modre luči na strehi, nekateri se odločijo za svetlobni blok, nekateri za nižje luči, ki so bolj primerne za gozdnat teren, da se ne poškodujejo, ko jih oplazijo veje.

Dve modri luči prideta tudi v masko spredaj in dve luči v stranico zadaj. Vse luči so v LED tehnologiji.

Po tipizaciji mora biti avto opremljen z UKV postajo.

Gasilci | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj Podvozje je odvisno od potreb. Če gre za vozilo GVGP1, se vgradi dodatne zračne blazine, s tem se poveča nosilnost vozil. Ranger ima nosilnost 3200 kg in s tem se jo poveča na tri tone in pol.

Zadnje vzmetenje je lahko nastavljivo, lahko ima smart sistem, kar pomeni, da ima avto senzor višine in ta samodejno prilagaja tlak v blazinah glede na obtežitev.

Za povišanje vozila se spredaj zamenja vzmeti z močnejšimi, po želji tudi amortizerje, za boljše blaženje pri vožnji čez luknje.

ford ranger gasilci | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Na podvozje vozila se namesti jeklena ali aluminijasta zaščita. Jeklena je težja, aluminijasta pa je lažja, a tudi dražja.

Vgradijo tudi vitel, ki ima vlečno moč vsaj za težo vozila. "Največkrat vgradimo vitel z vlečno močjo 4300kg, da je nazivna vrednost večja, kot je teža vozila."

Večina vzame tudi "bullbar" oz. sprednjo cevno zaščito, če imajo zelo zahtevne terene, pa se odločijo tudi za jeklene sprednje odbijače, ki so bolj odporni na poškodbe.

Nadgradnja je narejena tako, da se del z rezervoarjem in orpemo za gašenje enostavno izvleče kot predal in se v keson namesti modul, ki je prilagojen za poplave ali kakšno drugo vrsto intervencije. | Foto: Metka Prezelj Nadgradnja je narejena tako, da se del z rezervoarjem in orpemo za gašenje enostavno izvleče kot predal in se v keson namesti modul, ki je prilagojen za poplave ali kakšno drugo vrsto intervencije. Foto: Metka Prezelj

Na kesonu je sistem za gašenje z vodo. V rezervoarju je tudi več kot 400 litrov vode. Omejitev je predvsem skupna masa vozila, ki ne sme preseči 3,5 tone. | Foto: Gregor Pavšič Na kesonu je sistem za gašenje z vodo. V rezervoarju je tudi več kot 400 litrov vode. Omejitev je predvsem skupna masa vozila, ki ne sme preseči 3,5 tone. Foto: Gregor Pavšič

"Imamo tudi takšne primere, kjer denar v celoti zberejo gasilci sami"

V avtohiši Drobnič predelajo in pripravijo avto, gasilske nadgradnje z gasilsko opremo pa delajo skupaj z drugimi podjetji. Če del denarja za vozilo nameni tudi občina, se skupaj s temi podjetji prijavljajo tudi na razpise.

Financiranje vozil je zelo različno. "Imeli smo primere, ko je občina plačala tako vozilo, kot nadgradnjo, primere, ko je prispevala le en del ali samo avto, pa tudi takšne, ko so fantje ves denar priskrbeli sami," pove Drobnič.

Gasilec Enej Bačić: V letu in pol smo s poltovornjakom na terenu opravili že okoli 25 intervencij na zahtevnem terenu. | Foto: Gregor Pavšič Gasilec Enej Bačić: V letu in pol smo s poltovornjakom na terenu opravili že okoli 25 intervencij na zahtevnem terenu. Foto: Gregor Pavšič Poltovornjak gre povsod, kamor cisterna ne more

Gasilci iz Podgrada svojega rangerja uporabljajo predvsem pri gozdnih požarih in pri delovnih nesrečah, ko se zgodijo v gozdu, ker pokrivajo večinoma pogozdene površine. Zaradi njegove zmogljivosti in hitrosti ga uporabljajo kot prvi posredovalci za prvo pomoč z defibrilatorjem, nam je povedal gasilec Enej Bačić.

"Avto je star leto in pol, imeli pa smo že okoli 25 intervencij na težjem terenu. Z njim pridemo povsod, po težkih gozdnih poteh, makadamu, blatu. Vozilo je težko le tri tone in pol. Imamo še eno vozilo, ki je težko 13 ton in eno, ki je težko 18 ton in ju za takšne poti ne moremo uporabljati. 18-tonska cisterna, ki je namenjena za gozdne požare, je sicer narejena na vojaškem podvozju, a gremo z njo zaradi teže bolj po makadamskih poteh, pri gozdnih ima ranger prednost," je povedal Bačić.

Trenutno imajo narejeno nadgradnjo za gozdne požare, s katero vozijo tudi vodo za gašenje, s sabo imajo še 120 metrov cevi in dvakrat po 40 metrov cevi za podaljšanje. Vse je narejeno tako, da lahko nadgradnje menjajo, čakajo pa še nadgradnjo za poplave. Avto je v poplavah uporaben predvsem zaradi višine, saj je dodatno zvišan za 14 centimetrov, kar se zelo pozna.

Kot vsa intervencijska vozila, imajo tudi ta priključek za polnjenje, saj vsi dodatno vgrajeni sistemi porabljajo veliko električne energije. | Foto: Metka Prezelj Kot vsa intervencijska vozila, imajo tudi ta priključek za polnjenje, saj vsi dodatno vgrajeni sistemi porabljajo veliko električne energije. Foto: Metka Prezelj

Sistem za komunikacijo, ki je tudi mobilen. Mikrofon lahko voznik vzame s seboj na teren in ga po potrebi zatakne za svojo intervencijsko obleko. | Foto: Gregor Pavšič Sistem za komunikacijo, ki je tudi mobilen. Mikrofon lahko voznik vzame s seboj na teren in ga po potrebi zatakne za svojo intervencijsko obleko. Foto: Gregor Pavšič

Prek tega sistema gasilci nastavljajo tlak v zadnjih zračnih blazinah ter s tem dvigajo in spuščajo vozilo. | Foto: Gregor Pavšič Prek tega sistema gasilci nastavljajo tlak v zadnjih zračnih blazinah ter s tem dvigajo in spuščajo vozilo. Foto: Gregor Pavšič

Poltovornjak lahko prepelje do 450 litrov vode in vso potrebno opremo

Gasilci s Kostanjevice na Krasu imajo na svojem poltovornjaku 450 litrov vode. Prav jim pride za gozdne in travniške požare.

Ko grejo globoko v gozd, jim pride prav vsak liter, zato je teh 450 litrov dragocenih, pravijo. To je bilo največ, kar so lahko namestili na avto.

Prav zaradi gozdov so se tudi oni odločili za nizke luči, na avto bodo v prihodnosti namestili še sprednjo cevno zaščito in zaščito na robovih, saj so poti na njihovem območju precej ozke.

Predelava stane od pet do petnajst tisočakov

Ranger je pri gasilcih priljubljen zaradi svojih terenskih zmogljivosti, meni Tomaž Drobnič in pojasni, da lahko brodi po 80 centimetrov globoki vodi, kar je največ v svojem razredu.

"Odlične so vozne lastnosti tako na cesti kot na terenu, z vgrajenimi blazinami in povečano nosilnostjo pa je ranger zares razred zase. Vsak avto je težak tri tone in pol," pove Drobnič.

Avto naročijo v tovarni. Predelajo ga, ko se gasilci za to odločijo, avto pa je v delavnici približno en teden. Predelave stanejo od pet do 15 tisoč evrov. Če je oprema takšna, kot jo imajo na primer v Podgradu, stane predelava okrog 15 tisoč evrov.

Vitel lahko pomaga pri najtežjem terenu, cevasta zaščita pa tudi izboljšuje možnost ugodnih vstopnih kotov. | Foto: Gregor Pavšič Vitel lahko pomaga pri najtežjem terenu, cevasta zaščita pa tudi izboljšuje možnost ugodnih vstopnih kotov. Foto: Gregor Pavšič

Gasilci so poudarili, da je terenski preizkus vseh zmogljivosti modernih poltovornjakov z njihovimi elektronskimi sistemi zelo pomemben pred pravimi intervencijami. | Foto: Gregor Pavšič Gasilci so poudarili, da je terenski preizkus vseh zmogljivosti modernih poltovornjakov z njihovimi elektronskimi sistemi zelo pomemben pred pravimi intervencijami. Foto: Gregor Pavšič

Od ljubezni do terencev do velikega zaupanja gasilcev

"Ko sem bil še mlad, sem pomagal na reševalni postaji v Cerknici, tam sem spoznal fante, popravljali smo rešilce, to me je veselilo. Kasneje sem bil 15 let avtomehanik pri policiji, nato pa sem se leta 1996 odločil, da bomo odprli svoje podjetje. Kupili smo parcelo in začeli graditi. Žena, ki je bila medicinska sestra v Soči, je pustila službo in se izučila za vodjo prodaje. Ona ima čez salon, starejši sin se tudi ukvarja s prodajo in skrbi za elektroniko in diagnostiko v vozilih, mlajši sin pa dela z mano v delavnici, tako da smo vsi vpleteni v delo," svojo zgodbo o tem, kako so postavili avtocenter, pove Zmago Drobnič.

Drobniči so rangerje začeli predelovati pred približno desetimi leti, kasneje so dodali še kombije in te tudi za druge namene, ne le za gasilce. | Foto: Metka Prezelj Drobniči so rangerje začeli predelovati pred približno desetimi leti, kasneje so dodali še kombije in te tudi za druge namene, ne le za gasilce. Foto: Metka Prezelj

"Uživamo v tem delu in ker je družinsko, smo vsi skupaj, vsak nekaj zna in se vse da narediti, poleg tega pride ceneje, kot če bi potrebovali še koga zunanjega. Gasilci k nam prihajajo po priporočilih drugih gasilskih društev. Sicer nismo edini, ki delamo takšne predelave, smo pa edini, ki poskrbimo za celoten paket in imamo certifikat za povišanje nosilnosti ob vgradnji zračnih blazin," nam je povedal Zmago Drobnič, ki se je predelav rangerjev lotil tudi zaradi svoje ljubezni do terenskih vozil. Že leta se namreč redno udeležuje srečanj ljubiteljev terenskih vozil in voženj z njimi, sokrajani pa znajo o njem povedati, da se s terencem vozi že odkar ga poznajo.

Fotogalerija
1 / 50

 

Ne spreglejte