Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Volkswagen Renault Opel Peugeot Hyundai

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Pet avtov "golfovega" razreda za 20 tisoč evrov, kdo ponudi največ?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Volkswagen golf - prenova | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Slovenec, ki bi rad kupil avtomobil tako imenovanega "golfovega" razreda in zanj odštel največ 20 tisoč evrov, bo dobil zelo dobro opremljen avtomobil z modernim motorjem. Razlike v opremljenosti med avtomobili so majhne, golf pa ni izrazit vladar tega razreda, ki pomeni dobro petino slovenskega avtomobilskega trga. Primerjali smo opremljenost volkswagna golfa, opla astre, hyundaia i30, peugeota 308 in renaulta megana.

Novi digitalni merilniki v volkswagen golfu stanejo 618 evrov. | Foto: Jure Gregorčič Novi digitalni merilniki v volkswagen golfu stanejo 618 evrov. Foto: Jure Gregorčič Avtomobilski spodnji srednji razred velja za drugi najbolje prodajani avtomobilski razred v Sloveniji, kažejo uradne statistike Sekcije uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije. Lani so v razredu, kjer je tradicionalno smernice postavljal volkswagen golf, v Sloveniji uradno prodali več kot 16 tisoč avtomobilov oziroma 22 odstotkov vseh prodanih vozil. Golf ni več tako izrazit vladar tega razreda, saj je dobil resne tekmece pri številnih avtomobilskih proizvajalcih. Zanimalo nas je, kaj lahko kupcu v Sloveniji avtomobili tega razreda prinesejo za 20 tisoč evrov.

Vsi so dobili bencinske motorje, elemente varnosti, udobja ...

Izhajali smo iz nekaterih načel. Vsem petim smo prisodili bencinski motor, saj smo denar raje namenili boljši opremi kot pa dizelskemu motorju. Bencinski motorji se razvijajo in so tako iz vidika navora kot porabe že dobra alternativa dražjim in tudi okoljsko bolj spornim dizelskim motorjem. Pri opremi smo iskali elemente varnosti, povezljivosti in tudi osnovnega vozniškega udobja. S končnimi konfiguracijami smo bili zadovoljni, saj je mogoče v Sloveniji  brez kakršnihkoli popustov dobiti zelo dobro opremljen avtomobil tega razreda.

 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Katerega bi izbrali?

  • volkswagen golf
    33,71 %
    414 glasov
  • opel astra
    16,12 %
    198 glasov
  • hyundai i30
    10,83 %
    133 glasov
  • peugeot 308
    11,48 %
    141 glasov
  • renault megane
    17,02 %
    209 glasov
  • drugo
    10,83 %
    133 glasov
Oddanih 1228 glasov

Peugeot dobro združuje dinamičnost in oblikovno posebnost, do 20 tisoč evrov pa nudi tudi žaromete LED. | Foto: Ciril Komotar Peugeot dobro združuje dinamičnost in oblikovno posebnost, do 20 tisoč evrov pa nudi tudi žaromete LED. Foto: Ciril Komotar Za 20 tisočakov tudi digitalni merilniki, žarometi LED, aktivni tempomati ...

Skoraj vsak med petimi avtomobili za 20 tisočakov ponuja del svoje najbolj poudarjene ponudbe. Pri golfu so to novi digitalni merilniki, pri peugeotu 308 in renault meganu celo žarometi LED. Odlično opremljena za 20 tisočakov je opel astra, hyundai i30 in renault megane ponujata tudi vstopanje v avtomobil s pametnim ključem. Kdor bi se za tak znesek odločil za dizelski motor, bi moral sprejeti kompromis in varčevati pri opremi. Enako velja na primer za nove matrične žaromete LED pri astri, ki odvisno od paketa opreme stanejo od približno 1.300 do 1.800 evrov.

Novi hyundai i30 je imel v naši konfiguraciji pameten ključ, ne pa aktivnega radarskega tempomata. | Foto: Gregor Pavšič Novi hyundai i30 je imel v naši konfiguraciji pameten ključ, ne pa aktivnega radarskega tempomata. Foto: Gregor Pavšič

Astra za 20 tisočakov je odlično opremljena. Kdor bi želel že matrične žaromete LED, se bo vendarle moral odpovedati drugim delom opreme.  | Foto: Klemen Korenjak Astra za 20 tisočakov je odlično opremljena. Kdor bi želel že matrične žaromete LED, se bo vendarle moral odpovedati drugim delom opreme. Foto: Klemen Korenjak Golf je ostal pri osnovni sivi barvi in 15-palčnih kolesih

Ugotavljamo, da golf v razredu do 20 tisoč evrov ni izrazit vladar razreda. Odločiti smo se morali za povsem osnovno temnosivo granitno barvo, ki je edina na voljo brez doplačila. Pri preostalih avtomobilih na primer za belo barvo ni bilo treba doplačati, pri golfu osnovna bela stane 130 evrov. Naš hipotetični golf je ostal obut v le 15-palčna kolesa, saj znaša doplačilo za 16-palčna kolesa vsaj 400 evrov. Preostali v tem cenovnem razredu ponujajo 16- ali 17-palčna kolesa.

Pri meganu smo pogrešali možnost vključitve žarometov LED na osnovi opreme intense, kjer jih je mogoče dobiti le v kombinaciji s precej dragim (več kot 300 evrov) prikazovalnikom "head-up". Zato smo morali izbrati višji paket opreme Bose. Črno piko si zasluži Hyundai, ki kot edini med petimi avtomobilskimi znamkami na spletu sploh ne ponuja konfiguratorja.

Evropa ukinja telefonski "roaming", kakšna bo prihodnost integriranih navigacijskih sistemov?

Pri izbiri opreme bo v prihodnje zanimivo vprašanje integrirane navigacijske naprave. Ker bodo letos poleti v Evropski uniji ukinili "roaming" in bo torej prenos podatkov v tujini stal enako kot v Sloveniji, bodo do izraza prišli sistemi za zrcaljenje mobilnih aplikacij na avtomobilske vgrajene zaslone. Voznik z iPhonom v žepu lahko navigacijo v avtomobil projicira s svojega telefona, uporabniki Androida tega v Sloveniji za zdaj legalno še ne morejo storiti. Taka navigacija je tudi vselej osvežena, zagotavlja prometne podatke, prikazuje gostoto prometa in podobno.

Ne spreglejte