SiolNET. Avtomoto Zgodbe
5,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako Ljubljančana rešujeta kombi, ki je bil 30 let skrit v reki #foto #video

5,98

termometer

 | Foto: Gregor Pavšič
Foto: Gregor Pavšič

Spoznajte zgodbo dveh Ljubljančanov, ki sta pod gladino reke Rižane našla 30 let zapuščen Volkswagnov kombi T1, zdaj pa ga želita obnoviti in predelati v mobilni točilni pult za streženje piva. Sredstva za tako imenovani Beer Bulli zbirata prek slovenske platforme Adrifund.

Ta kombi so pri Volkswagnu leta 1961 izdelali v tovarni v Wolfsburgu.  | Foto: Gregor Pavšič Ta kombi so pri Volkswagnu leta 1961 izdelali v tovarni v Wolfsburgu. Foto: Gregor Pavšič Rja, ki obljublja na stotine ur trdega dela, a tudi nepopisno zadovoljstvo prve vožnje

Laik bi ob prvem srečanju z rjastim kombijem, ki ima karoserijo polno lukenj ter je že pred več deset leti izgubil svoja stekla, žaromete in kolesa, nad njim obupal. Povsem drugače pa je z avtomobilskimi zanesenjaki, ki iščejo in obnavljajo prav take starodobnike.

V njihovi rji vidijo na stotine ur dela in odrekanja, mukotrpno iskanje nadomestnih delov in sestavljanje novih mehanskih komponent, a na koncu predora tudi luč oziroma prve odpeljane kilometre z obnovljenim vozilom. Tista prva vožnja jim povrne ves vloženi trud in prav zaradi nje se takih obnov tudi lotijo.

Video: Kako sta 30 let zapuščen kombi našla ravno v reki Rižani?

[video: 61875 / ]

Tadej Korošec se ukvarja z obnovo najrazličnejših avtomobilov, Volkswagnov bulli pa je tudi zanj eden večjih izzivov. | Foto: Gregor Pavšič Tadej Korošec se ukvarja z obnovo najrazličnejših avtomobilov, Volkswagnov bulli pa je tudi zanj eden večjih izzivov. Foto: Gregor Pavšič Zgolj za obnovo karoserije kombija iz Rižane od 400 do 500 ur dela

Zapuščen kombi T1 sta Ljubljančana Tadej Korošec in Matej Špehar našla v Rižani, 30 let je počival pod gladino reke. Zdaj se je začela obnova in zgolj za ureditev karoserije bosta potrebovala vsaj od 400 do 500 delovnih ur. Kombi, ki danes pred delavnico stoji brez motorja, brez koles in s številnimi luknjami v karoseriji, bi lahko na ceste zapeljal v drugi polovici leta.

"Želeli smo si poiskati bullija slovenskih korenin in izvora. Nazadnje nam je le uspelo najti kombi v razmeroma solidnem stanju. Morda je videti rjast in neuporaben, toda pri obnovi bomo uporabili več kot polovico njegovih delov," pravi Korošec, ki ima že veliko izkušenj z obnavljanjem različnih avtomobilov. Kot nam je povedal v svoji delavnici na Sneberjah na obrobju Ljubljane, je do zdaj že obnovil tudi več teh znamenitih Volkswagnovih kombijev z začetka 60. let prejšnjega stoletja.

V reko Rižano ga je z vrta odnesla huda poplava

Danes rjastega volkswagna T1 so izdelali leta 1961 v Wolfsburgu, kar dokazuje serijska številka na avtomobilu. Prvih deset let njegovega obstoja še niso raziskali. V začetku 70. let je prišel v roke Albina Oblaka iz Rižane. Ta je bil vse od druge svetovne vojne invalid, a se je vseeno izučil za mehanika. S kombijem je vozil zelenjavo v Ljubljano, od tam pa stvari za njihovo domačo gostilno v Rižani. Konec 80. let je kombi zapustil hišo Oblakovih. Uporabljal ga je sosed, ki je sredi njive z njegovo pomočjo naredil vrtno lopo. Huda poplava, zaradi katere je reka Rižana prestopila bregove, je neznano kam odplavila tudi bullija. Reka Rižana ga je 30 let premikala po strugi gor in dol, nato pa so ga po naključju odkrili v grmovju. Zdaj so vozilo izvlekli iz objema reke in znameniti Volkswagnov kombi se je še drugič rodil.

"Nimamo srca, da bi bullija, ki smo ga rešili pred gotovo smrtjo, vrgli na deponijo. Kot bi podhranjenega mačka, ki je bil tik pred zadušitvijo, potegnili iz kanalizacije, ga fotografirali, naredili selfie, potem pa vrgli nazaj, da bi se utopil," sta Korošec in Špehar zapisala v predstavitvi projekta na platformi Adrifund. | Foto: Gregor Pavšič "Nimamo srca, da bi bullija, ki smo ga rešili pred gotovo smrtjo, vrgli na deponijo. Kot bi podhranjenega mačka, ki je bil tik pred zadušitvijo, potegnili iz kanalizacije, ga fotografirali, naredili selfie, potem pa vrgli nazaj, da bi se utopil," sta Korošec in Špehar zapisala v predstavitvi projekta na platformi Adrifund. Foto: Gregor Pavšič

Prek javne platforme sta zbrala šestino sredstev

Sredstva za obnovo kombija, ki ga bodo preuredili v mobilni točilni pult za streženje piva, nabirajo prek slovenske platforme Adrifund. Strošek za obnovo ocenjujejo na okrog 60 tisoč evrov. Polovico tega denarja pričakujejo od pokroviteljev, četrtino bosta Korošec in Špehar vložila sama, četrtino zneska pa želita nabrati prek Adrifunda. Da bo projekt na tej platformi uspešen, morata do 1. aprila zbrati 15 tisoč evrov. Trenutno sta zbrala dobrih pet tisočakov.

Čeprav ima karoserija kar nekaj lukenj, bodo lahko pri obnovi uporabili več kot polovico originalnih delov. | Foto: Gregor Pavšič Čeprav ima karoserija kar nekaj lukenj, bodo lahko pri obnovi uporabili več kot polovico originalnih delov. Foto: Gregor Pavšič Po prenovi z boljšimi zavorami, večjimi kolesi, modernim videzom …

Po začetnem čiščenju, pregledovanju in peskanju karoserije bo sledilo obnavljanje vsega kombija. Korošec mu bo izdelal nov pogonski motor, ki bo poganjal zadnji kolesi. Nanj bodo namestili 17-palčna kolesa, na enem boku pa bodo dobile prostor pipice za pivo in tam bodo lahko dodali tudi premični točilni pult v obliki deske.

Bistvo kombija pa bo tudi v dobrih voznih lastnostih in zmožnosti udobnega avtocestnega potovanja. V nasprotju z izvirnikom se bo dalo z njim po Koroščevih besedah zlahka voziti s hitrostjo okrog 130 kilometrov na uro, imel bo tudi diskaste zavore in podobne moderne dodatke.

Volkswagna T1 so v Wolfsburgu začeli izdelovati leta 1950, kot prvi kombi na platformi T pa je izhajal iz Volkswagnovega beetla oziroma "hrošča". Z njim si je delil tudi motor z močjo 19 kilovatov, le da so mu dodali reduktor in s tem žrtvovali tudi del končne hitrosti kombija. Pozneje je motor dobil več moči, uporabljali pa so motorje z delovnimi prostorninami od 1,2 do 1,5 litra. V Evropi so kombi prenehali izdelovati leta 1967, v Braziliji pa zaradi strožjih varnostnih standardov šele decembra leta 2013.

"Volkswagni T1 so danes že precej redki, tudi takih starih in v slabem stanju ni lahko dobiti. Predelovalci so začeli uporabljati tudi že kombije, ki so jih pri Volkswagnu izdelovali v Braziliji. Ti so bili nekoč manjvredni od evropskih," dodaja Korošec. Enega izmed predelanih Volkswagnovih kombijev so v ZDA lani na dražbi prodali za več kot 200 tisoč evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin