Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 3. 2024,
22.24

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

električne polnilnice Avstrija E-mobilnost

Torek, 19. 3. 2024, 22.24

1 mesec, 1 teden

Polnilni park Sonnenkraft Campus

Investicija za osem milijonov evrov: blizu Celovca smo odkrili pravo čudo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Na avstrijskem Koroškem, le nekaj kilometrov severno od Celovca, smo preizkusili enega najbolj modernih polnilnih parkov za električna vozila v tem delu Evrope. Je koroški Sonnenkraft Campus s kombinacijo "zelene" elektrike in visokozmogljivih polnilnic pravi primer dobre prakse za prihodnost? Kar 24 ultrazmogljivih polnilnic ponuja 50 priključkov, celotna investicija v preobrazbo nekdanjega počivališča pa bo znašala osem milijonov evrov.

Polnilni park Sonnenkraft Campus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Z električnim avtomobilom toyota bZ4X smo opravili vožnje po avstrijski Koroški in preverjali, v kakšnem stanju je javna polnilna infrastruktura pri naših severnih sosedih, kjer je raven preboja elektromobilnosti nad evropskim povprečjem in je dvakrat višja kot v Sloveniji. Lani je delež električnih avtomobilov med vsemi novoregistriranimi avtomobili znašal 15 odstotkov. Trenutno se po avstrijskih cestah vozi 161 tisoč električnih avtomobilov, kar so dobri trije odstotki njihovega voznega parka.

15 minut iz Celovca pravo čudo ...

Več o izkušnjah s koroških cest v prihodnjem tednu, tokrat pa le vpogled v primer zgledne gradnje celovitega polnilnega centra. Ta stoji neposredno ob hitri cesti, vsega 15 minut stran od Celovca, in sicer pri mestecu St. Veit. Tam je bilo nekoč klasično počivališče, zdaj pa na 45 tisoč kvadratnih metrih gradijo pravi solarno-polnilni kampus, ki že danes pusti močan vtis s številom ultrazmogljivih polnilnic, neposredno pokritostjo s sončnimi elektrarnami in skrbjo za udobje obiskovalcev.

Načrt širitve do leta 2026. | Foto: Sonnenkraft Campus Načrt širitve do leta 2026. Foto: Sonnenkraft Campus

Na voljo bodo tudi polnilnice za avtobuse. | Foto: Sonnenkraft Campus Na voljo bodo tudi polnilnice za avtobuse. Foto: Sonnenkraft Campus Celotna investicija znaša kar osem milijonov evrov

Koroško podjetje Vivatro v sodelovanju s SKW Sonnenpark (podjetje za proizvodnjo produktov na osnovi sončnih elektrarn) gradi prvi avstrijski "doživljajski in kompetenčni center za električno energijo" – tako ga opisujejo sami.

Gradili ga bodo v treh gradbenih fazah, ki bodo gotove do leta 2026. Zahvaljujoč dva tisoč kvadratnim metrom površine vgrajenih sončnih elektrarn in letne proizvodne kapacitete 350 tisoč kilovatnih ur (kWh), bo polnilni park samega sebe oskrboval z zeleno elektriko. Že prva in druga gradbena faza bosta zahtevali investicijo 2,6 milijona evrov, celotna investicija v pravi kampus pa znaša osem milijonov evrov. Gradijo namreč tudi konferenčni in predstavitveni center, prav tako pisarne za souporabo ("coworking").

Prostor za uporabnike polnilnic. | Foto: Gregor Pavšič Prostor za uporabnike polnilnic. Foto: Gregor Pavšič

Kar 24 ultrazmogljivih polnilnic, skupaj 50 priključkov

Center so odprli lani jeseni in nato v uporabo kmalu predali dvanajst Teslinih superhitrih polnilnic. Nato so dodali še Smatricsove 300-kilovatne ultrazmogljive polnilnice za preostale ponudnike. Tudi teh je kar dvanajst. Tako obsežnih polnilnih parkov v naši regiji praktično še ni, avstrijski primer pa je dober primer prakse v prihodnje. Tudi ELES v Sloveniji napoveduje podobne parke, prvega bomo predvidoma dobili ob avtocesti pri Novem mestu.

Polnilni park Sonnenkraft Campus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Nadstreški s sončnimi celicami, "lounge" za obiskovalce …

Ob obisku smo bili na polnilnicah z električno toyoto sami. Postanki na takih polnilnicah so navadno kratki in ne bi smeli trajati več kot pol ure. Resnici na ljubo tudi elektrika pri tako močnem polnjenju ni poceni in gre predvsem za rešitev takrat, ko je voznik na daljši poti oziroma potrebuje "na hitro" nekaj energije za pot do naslednjega cilja.

Koroški primer je zanimiv tako zaradi nadstreškov, kjer se bohotijo sončne celice, in prijetnih sob z delovnim kotičkom, avtomatom za kavo ter nadstandardnim udobjem, sploh če tak polnilni center primerjamo z večino preostalih javnih polnilnic.

Polnilni park Sonnenkraft Campus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Polnilni park Sonnenkraft Campus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Polnilni park Sonnenkraft Campus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte