Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 3. 2018,
4.12

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Natisni članek

gume Avtosalon Ženeva 2018

Četrtek, 8. 3. 2018, 4.12

6 let, 1 mesec

Gumarji pred velikim izzivom, kako bo obut vaš avto?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Ne glede na spremembe avtomobilov bodo gume ostale njegov edini stik s cesto. Za proizvajalce poleg vsakdanje zaostrene bitke za letne oziroma zimske gume nove izzive prinašajo predvsem prilagojene gume za električna vozila in upravitelje flot vozil. Guma, ki komunicira s pametnim telefonom voznika, že postaja realnost.

Gledano z oddaljenosti so vse gume okrogle in črne, a v praksi se za njimi dogaja obsežen proces raziskav, razvoja in inovacij. Tudi proizvajalci gum morajo iti v korak z evolucijo avtomobilske industrije. | Foto: Gregor Pavšič Gledano z oddaljenosti so vse gume okrogle in črne, a v praksi se za njimi dogaja obsežen proces raziskav, razvoja in inovacij. Tudi proizvajalci gum morajo iti v korak z evolucijo avtomobilske industrije. Foto: Gregor Pavšič

Kako bo razvoj gum sledil evoluciji avtomobila?

Skladno z napovedmi sprememb v avtomobilski industriji se v prihodnjih petih ali desetih letih obetajo spremembe tudi za njihove dobavitelje. To velja tudi za proizvajalce gum, ki bodo ne glede na vozila z alternativnimi pogonskimi viri ali na visoko raven avtonomije ostale edini fizični stik avtomobila s cesto.

"Ukvarjamo se z vprašanji, kakšna je lahko guma v prihodnje in kaj lahko počne. Tu imamo prototip gume za električna vozila in za inteligentno gumo. Prihodnja mobilnost prinaša izzive za flote. Projekcije napovedujejo večji delež najemanja vozil. Prihajajo avtonomni avtomobili, kakšen vpliv ima guma nanje? Še vedno bo edini fizični stik vozila s cesto. Pripravljeni bomo morali biti tudi na električne avtomobile," nam je na avtomobilskem salonu v Ženevi povedal Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu.

Sebastien Fontain je industrijski oblikovalec v razvojnem centru Goodyeara v Luksemburgu. | Foto: Gregor Pavšič Sebastien Fontain je industrijski oblikovalec v razvojnem centru Goodyeara v Luksemburgu. Foto: Gregor Pavšič Kaj počne oblikovalec gum in zakaj je v gumo vstavil živ mah?

V Ženevi smo se srečali tudi z gumarskim oblikovalcem Sebastienom Fontaineom, ki prav tako dela v omenjenem centru. Ker smo imeli v mislih posplošeno mišljenje, da so vse avtomobilske gume črne in okrogle, nas je najprej zanimalo, kaj kot oblikovalec sploh dela.

"Moji sošolci so oblikovalci pri avtomobilskih znamkah. Imam prijatelje pri Mazdi, Peugeotu, tudi pri BMW. Ne oblikujemo le profila. Vsak dan preverjamo nove tehnologije, iščemo nove ideje za prihodnost. Preverimo obliko, napis znamke na strani gume. Predvsem zaradi iskanja novih idej, Konceptna guma Oxygen. V njo so vstavili mah in poskrbeli za proces fotosinteze. To je torej vizija gume, ki iz ozračja vpija CO2 in ga polni s kisikom. Futurizem ali realnost? | Foto: Gregor Pavšič Konceptna guma Oxygen. V njo so vstavili mah in poskrbeli za proces fotosinteze. To je torej vizija gume, ki iz ozračja vpija CO2 in ga polni s kisikom. Futurizem ali realnost? Foto: Gregor Pavšič tehnologij in usmeritev vsak dan delamo kaj novega. Raje imam to službo, kot da bi oblikoval avtomobilske kljuke," je povedal Fontaine.

Eden izmed njegovih produktov je tudi konceptna guma oxygen, ki raziskuje možnosti zmanjševanja toplogrednih plinov v večjih mestih. Znotraj njene bočnice so vgradili živ mah. Guma vpija CO2 iz ozračja, absorbira vodo in vlago s ceste, prosojno platišče pa zagotavlja svetlobo. Tako znotraj gume nastaja fotosinteza in v zrak se sprošča kisik.

Konstrukcija koncepta ni pnevmatična, saj so jo natisnili s tiskalnikom 3D z gumenim prahom iz recikliranih gum. Lahka struktura, ki blaži sunke, pomeni trpežno rešitev brez možnosti predrtja. Koncept obenem zbira električno energijo, ki nastaja med fotosintezo, in z njo napaja vgrajeno avtomobilsko elektroniko.

"Če bi bilo v Parizu 2,5 milijona avtomobilov opremljenih s štirimi takimi gumami, bi lahko iz zraka vpili štiri tisoč ton CO2 in v ozračje spustili tri tone kisika na leto. Seveda, oxygen je predvsem koncept in za zdaj ni namenjen serijski proizvodnji. Tak koncept je namenjen razmišljanju o prihodnosti in o tem, kaj lahko storimo," razmišlja Fontaine.

"Glavni razvojni izzivi prihodnosti so povezani z avtonomnimi vozili oziroma povečanimi flotami ter električnimi avtomobili," pravi Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu.  | Foto: Gregor Pavšič "Glavni razvojni izzivi prihodnosti so povezani z avtonomnimi vozili oziroma povečanimi flotami ter električnimi avtomobili," pravi Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu. Foto: Gregor Pavšič

Goodyear v razvojnem centru v Luksemburgu zaposluje več kot tisoč ljudi. | Foto: Goodyear Goodyear v razvojnem centru v Luksemburgu zaposluje več kot tisoč ljudi. Foto: Goodyear

Primer gume z vgrajenim senzorjem, ki posreduje podatke o obrabi, temperaturi in tlaku gume. | Foto: Goodyear Primer gume z vgrajenim senzorjem, ki posreduje podatke o obrabi, temperaturi in tlaku gume. Foto: Goodyear Gume bodo imele senzorje in bodo komunicirale z upravitelji flot

Gumarski proizvajalci se danes spopadajo tako z napredkom klasičnih vsakdanjih letnih in zimskih gum, kjer se je v zadnjih letih med posameznimi znankami izoblikovala močna in predvsem izenačena konkurenca. To dokazujejo vsakoletni primerjalni testih gum, pri katerih odločajo malenkosti. Toda če je danes še vedno lastnik avtomobila tisti, ki gumo kupi, jo vzdržuje in predvsem skrbi na zadovoljivo raven profila, se bo to vsaj delno spremenilo tudi v prihodnje.

"To je telematika, ki prek senzorjev zaznava stanje gume in te podatke pošilja vzdrževalcem flot. Enako velja pri souporabi avtomobilov. Ti morajo vedeti, kdaj je treba gume preveriti in da za to v podjetju ne potrebujejo ljudi. Obseg podatkov, ki jih danes izmenjamo z gumo, raste zelo hitro," dodaja Cipollitti.

Podatki o varnosti gum kar na mobilne telefone?

Tehnologija, ki je danes namenjena predvsem upraviteljem flot, bi bila lahko v prihodnje na voljo tudi vsem voznikom. Ti bi na primer podatke o obrabi profila in predvsem tlaku v vsaki posamezni gumi, ki lahko bistveno vpliva na vozne lastnosti in s tem povezano varnost, dobili kar na svoje pametne telefone.

Električni avtomobili potrebujejo gumo z nizkim kotalnim uporom, ta pa mora biti obenem tudi zelo tiha. | Foto: Goodyear Električni avtomobili potrebujejo gumo z nizkim kotalnim uporom, ta pa mora biti obenem tudi zelo tiha. Foto: Goodyear Samo Volkswagen bo do leta 2025 (predvidoma) potreboval štiri milijone gum za električne avte

Proizvajalci gum se morajo danes še bolj prilagajati napovedim o rasti prodaje električnih avtomobilov. Zgolj Volkswagen, vodilni evropski proizvajalec, jih želi do leta 2025 izdelati kar milijon. To pomeni vsaj štiri milijone prvovgradnih gum, ki so posebej prilagojene električnim vozilom. Gume so obenem tisti del električnih avtomobilov, kjer je nizek kotalni upor iz vidika majhne porabe oziroma velikega dosega nepogrešljiv.

Cipollitti pravi: "To pa ni edini pomemben dejavnik. Električni avto ima veliko več navora. Ta spremeni način obrabe gume. Pri uporabi navadnih gum se lahko obraba poveča tudi do 30 odstotkov. Guma mora biti kos večji masi in obenem zagotavljati udobje. Problematika je tudi tišina gume oziroma vse manjši kotalni upor. Upoštevati je treba še, da so električna vozila pri nizki hitrosti za polovico tišja od klasičnih vozil, zato morajo tudi gume zagotavljati tiho in udobno vožnjo.  

Ne spreglejte