Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 12. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

9

Natisni članek

Fiat Škoda Renault Dacia nakup avtomobila

Torek, 12. 12. 2017, 5.00

6 let, 4 mesece

Družinski avtomobil za 15 tisoč evrov: Kakšne kompromise prinašajo prtljaga in dva otroka?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

9

Kakšne kompromise pri dizajnu, udobju in varnosti mora sprejeti družina, ki želi z dvema otrokoma in kupom vsakodnevne prtljage kupiti prostorni karavan za 15 tisoč evrov?

Kolaž karavani | Foto:

Zamislili smo si mlado družino z dvema otrokoma, ki želi za zmeren znesek denarja kupiti prostoren družinski avto. Drži, pred 20 ali 30 leti je družinam zadoščal fičko (z gokartom ali čolnom na strehi), toda danes so potrebe in pričakovanja kupcev vozil bistveno drugačna. Kakšne avte lahko taka družina kupi za okrog 15 tisoč evrov in kaj za toliko denarja dejansko dobi?

Družina, ki želi prostornost, določeno udobje in varnost

Če želi družina karavansko vozilo, ki lahko brez večjih težav v prtljažnik sprejme vso vsakodnevno kramo, vsaj en otroški voziček in dodatno prtljago za potepe ob koncu tedna, so v tem cenovnem okviru osnovne možnosti štiri. To so renault clio grandtour, škoda fabia combi, dacia logan MCV in fiat tipo station wagon.

Uradno najcenejši je sicer karavan Dacie, tudi fabio lahko kupec dobi za manj kot 11 tisočakov. Toda če upoštevamo določene zahteve namišljene družine po udobju in predvsem varnosti, je treba razmisliti o nekoliko višjih stopnjah opreme. Kaj torej dobi voznik za 15 tisoč evrov? V spodnji tabeli so primeri za različice z bencinskim motorjem, pri loganu bi lahko kupec za toliko denarja izbral tudi dizelski motor.

Pod črto: Škoda za ta denar edina ponuja sistem za samodejno zaviranje v sili, Fiatov karavan pa samodejno klimatsko napravo in tudi najmočnejši motor. Celoten parkirni paket (senzorji spredaj in zadaj, vzvratna kamera) ima za 15 tisočakov le dacia logan MCV. Na cesti bo tudi zaradi 16-palčnih aluminijastih platišč dobro videti renault clio grandtour.

Kako opremljen avtomobil dobi družina za 15 tisoč evrov?

 

Škoda fabia combi

Dacia logan MCV

Renault clio grandtour

Fiat tipo station wagon

Paket opreme:

Ambition

Stepway

Limited

City

Dolžina:

4.257 mm

4.501 mm

4.267 mm

4.571 mm

Medosna razdalja:

2.470 mm

2.635 mm

2.589 mm

2.638 mm

Prtljažnik:

530 l

573 l

443 l

440 l

Moč motorja:

81 kW (1.0 TSI)

66 kW (TCe 90)

66 kW (TCe 90)

88 kW, (1.4 T-jet)

Menjalnik:

6-st., ročni

5-st., ročni

 

6-st. ročni

Klimatska naprava:

Ročna

Ročna

Ročna

avtomatska

Zaviranje v sili Front Assist

Da

Ne

Ne

Ne (400 EUR)

Parkirni senzorji spredaj, zadaj

Zadaj

Da

Ne

Zadaj

Vzvratna kamera

Da

Da

Ne

Da

Tempomat

Da

Da

Da

Da

Kolesa

15'' alu platišča

16'' jeklena platišča

16'' alu platišča

16'' jeklena platišča

Cena:

15.005 EUR

11.500 EUR

15.140 EUR

14.990 EUR

Doplačilo za dizelski motor:

2.530 EUR

2.200 EUR

vsaj 2.000 EUR

1.000 EUR

Doplačilo samodejni menjalnik:

1.000 EUR

Ni na voljo

1.500 EUR

1.500 EUR

Kovinska barva

336 EUR

400 EUR

420 EUR

490 EUR

Škoda fabia combi za 15 tisočakov samodejno zavira v sili, ima od tekmecev močnejši bencinski motor, voznike nagovarja tudi z velikim prtljažnikom. | Foto: Ciril Komotar Škoda fabia combi za 15 tisočakov samodejno zavira v sili, ima od tekmecev močnejši bencinski motor, voznike nagovarja tudi z velikim prtljažnikom. Foto: Ciril Komotar

To so seveda uradne maloprodajne cene. Dejanska nakupna cena je odvisna predvsem od trgovca in pogajalskih sposobnosti kupca. Pri popustih za dva ali tri tisoč evrov je mogoče za 15 tisočakov dobiti tudi bistveno bolje opremljen avto. Z velikimi popusti se v razred okrog 15 tisočakov tudi po uradnem ceniku z znižanimi ceni uvrstijo še nakateri drugi avtomobili, na primer kia cee'd SW.

Škoda fabia combi: Med trojico je varnostno najboljša

Škoda fabia combi v opremi ambition že vključuje 15-palčna kolesa z aluminijastimi platišči, avtoradio s petpalčnim zaslonom na dotik, funkcijo samodejnega zaviranja v sili, ročno klimatsko napravo, omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, usnjen volanski obroč in podobno. Škoda edina med trojico ponuja sistem zaviranja v sili, zato pa v tem cenovnem razredu manjši zaslon na sredinski konzoli kot clio grandtour in logan MCV.

Dacia zdaj logana MCV ponuja tudi v opremi stepway, ki se tudi z vso dodatno opremo ne približa meji 15 tisoč evrov. | Foto: Dacia Dacia zdaj logana MCV ponuja tudi v opremi stepway, ki se tudi z vso dodatno opremo ne približa meji 15 tisoč evrov. Foto: Dacia

Ker je Fiat karavanskega tipa založil z bogato serijsko opremo, že osnovni paket opreme prinaša več od neposrednih tekmecev za 15 tisoč evrov. Izjema je sistem samodejnega zaviranja, ki je doplačljiv za 400 evrov. | Foto: Aleš Črnivec Ker je Fiat karavanskega tipa založil z bogato serijsko opremo, že osnovni paket opreme prinaša več od neposrednih tekmecev za 15 tisoč evrov. Izjema je sistem samodejnega zaviranja, ki je doplačljiv za 400 evrov. Foto: Aleš Črnivec

Clio grandtour je lično oblikovan, ima 16-palčna aluminijasta platišča, za 15 tisočakov pa vsaj uradno in brez popustov ne ponuja veliko možnosti pri motorjih in opremi. | Foto: Jure Gregorčič Clio grandtour je lično oblikovan, ima 16-palčna aluminijasta platišča, za 15 tisočakov pa vsaj uradno in brez popustov ne ponuja veliko možnosti pri motorjih in opremi. Foto: Jure Gregorčič

Dacia logan MCV: Za 15 tisočakov tudi dizelski motor

Glede na dolžino avta je poceni avtomobil dacia logan MCV. Če spet izpustimo osnovni atmosferski motor, stane tak logan tudi manj kot deset tisoč evrov. S srednjim paketom laureate je na voljo za manj kot 11 tisočakov (z bencinskim motorjem 0.9 TCE), tudi z najvišjim paketom stepway prestige se z bencinskim motorjem komaj približa meji 12 tisoč evrov.

Za 15 tisočakov Dacijin karavan ponuja vzvratno kamero (doplačilo le sto evrov), parkirne senzorje spredaj in zadaj, tempomat, električni pomik stekel spredaj in zadaj.

Renault clio grandtour: Po uradnem ceniku ni poceni

Med trojico je najdražji renault clio grandtour. Če odmislimo različico z atmosferskim motorjem, stane avto uradno že dobrih 15 tisočakov. Clio tudi za doplačilo ne ponuja Škodinega sistema samodejnega zaviranja v sili.

Za parkirne senzorje zadaj je treba doplačati 300 evrov, vzvratna kamera (skupaj s parkirnimi senzorji spredaj in zadaj) pa je za doplačilo 250 evrov na voljo le v najvišjem paketu opreme intens. Clio za 15 tisočakov ima ročno klimatsko napravo, za ta denar pa ponuja že več okrasnih elementov in je na cesti s 16-palčnimi kolesi gotovo videti privlačno in všečno.   

Clio bo draga izbira za voznike, ki želijo dizelski motor. Izjema bo izbira njegove najšibkejše različice, preostali dve (dCi 90 in dCi 110) sta namreč na voljo le z najvišjim paketom opreme.

Fiat tipo station wagon: Edini tudi z avtomatsko klimatsko napravo

Fiatov karavan na osnovi tipa je povsem na cenovni meji 15 tisoč evrov. Med vsemi štirimi modeli ga poganja najmočnejši 88-kilovatni bencinski motor, poleg tega pa ima edini za ta denar (in pri izbranih motorjih) na voljo tudi samodejno klimatsko napravo. Tipo ponuja tudi vzvratno kamero, v nasprotju s škodo fabio combi pa ne sistema za samodejno zaviranje v sili. Mogoče ga je dobiti, in sicer za 400 evrov doplačila.

 

Ne spreglejte