Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 6. 2016,
15.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

brexit Velika Britanija Toyota Honda Nissan infografika

Četrtek, 16. 6. 2016, 15.33

6 let, 6 mesecev

Velika Britanija ima tovarne Nissana, Toyote, Honde, Minija …

Brexit in svetovna avtomobilska industrija: lahko referendum zamaje avtomobilski trg?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

nissan qashqai

Morebitni odhod Velike Britanije iz Evropske unije bi lahko zamajal temelje svetovne avtomobilske industrije. V težavah bodo proizvajalci vozil, ki imajo na Otoku svoje tovarne. Med letos desetimi najbolje prodajanimi avtomobili v Sloveniji ni nobenega, ki izvira iz angleške tovarne.

Britanci v Evropi na tretjem mestu po številu izdelanih avtomobilov

Svetovna avtomobilska industrija nestrpno pričakuje izid referenduma o morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in s tem tudi s prostega evropskega trgovinskega ter gospodarskega trga. Velika Britanija je v Evropi tretja po številu izdelanih avtomobilov. Lani so jih na Otoku izdelali skoraj 1,6 milijona. Več kot Britanci jih izdelajo le še Nemci in Španci. Velika Britanija je že tradicionalno dom klasičnih, premium in specialnih avtomobilskih proizvajalcev. Avtomobilska industrija zaposluje med 700 in 800 tisoč ljudi in letno poskrbi za skoraj 20 milijard evrov prihodkov.

Velika Britanija je v Evropi tretja po številu izdelanih avtomobilov. Lani so jih na Otoku izdelali skoraj 1,6 milijona. Največjo tovarno ima Nissan v Sunderlandu, kjer lahko izdelajo pol milijona vozil letno. | Foto: Velika Britanija je v Evropi tretja po številu izdelanih avtomobilov. Lani so jih na Otoku izdelali skoraj 1,6 milijona. Največjo tovarno ima Nissan v Sunderlandu, kjer lahko izdelajo pol milijona vozil letno.

V angleške tovarne so vlagali pri Nissanu, Toyoti, Hondi, Miniju …

Velika Britanija gosti tovarne sedmih avtomobilskih proizvajalcev, ob tem pa ima tam sedež tudi 18 od 20 največjih dobaviteljev avtomobilske industrije. Nissan je lani na primer v tovarno v Sunderlandu (ta je z letno kapaciteto pol milijona vozil največja avtomobilska tovarna na Otoku) vložil več kot sto milijonov evrov, svoje avtomobile na otoku proizvajata tudi Toyota in Honda, prav tako BMW-jev Mini, Volkswagnov Bentley, novo tovarno so začeli graditi pri Jaguarju, Ford tam izdeluje svoje motorje …

Britanske avtomobilske tovarne kar 75 odstotkov izdelanih vozil izvozijo v države Evropske unije. Čeprav je sodeč po anketah in raziskavah mesto Sunderland na strani izstopa iz EU, avtomobilski sektor v veliki večini ne podpira tovrstnih sprememb. Vodilni predstavniki Nissana, Honde in Toyote so v tem primeru že postavili vprašanje, ali bo s tovarno in naložbami sploh še smiselno ostati na Otoku, a še precej bolj kratkoročno bi lahko odhod vplival na maloprodajne cene avtomobilov.

 

Se bodo avtomobili angleškega izvora podražili za deset odstotkov? Bo podražitev padla na ramena kupcev ali proizvajalcev?

Vsak izdelani avtomobil se bo ob morebitnem izstopu iz EU kajpak podražil tako za proizvajalca kot tudi za končnega kupca. Medtem ko so Britanci izgubljali lastništva nad svojimi tradicionalnimi znamkami (Rolls-Royce, Bentley, Mini, Jaguar, Land Rover …), so prav naložbe tujih proizvajalcev poskrbele za razcvet domače avtomobilske industrije. Avtomobili so bili oproščeni desetodstotnega davka, ki ga morajo sicer plačati proizvajalci zunaj območja EU. V primeru izstopa Velike Britanije bodo po ocenah avtomobili teoretično postali dražji prav za teh deset odstotkov. Seveda ni nujno, da bo dodatni neizogibni strošek padel na pleča kupcev; sprva ga bodo v lastni učinkovitosti poskušale poiskati proizvodne tovarne in posamične znamke. Ker so prodajne marže pri večini velikoserijskih znamk že zdaj zelo majhne, bo iskanje teh rezerv zagotovo nehvaležno.

Slovenski avtomobilski uvozniki še čakajo na razplet referenduma

Z vidika Slovenije je vpliv brexita na prodajo avtomobilov še negotov, a večine statistično najbolje prodajanih osebnih avtomobilov v Sloveniji (renault clio, volkswagen golf ) vendarle ne izdelujejo Britanci. Med letos desetimi najbolje prodajanimi avtomobili v Sloveniji – sodeč po uradni statistiki avtomobilske sekcije pri Trgovinski zbornici Slovenije – ni nobenega, ki bi ga izdelali v britanskih tovarnah.

Med avtomobili, ki jih izdelujejo Britanci, v Sloveniji Toyota prodaja avensisa in aurisa, Nissan v Sunderlandu juka, nota in qashqaia, Honda pa v Swindonu obe karoserijski izvedbi civica in tudi športnega terenca CR-V.

Iz vidika prodaje ima med naštetimi v Sloveniji največji delež Nissan s qashqaijem in jukom, ki spadata v vrh tako evropske kot slovenske prodaje majhnih in kompaktnih crossoverjev. Pri slovenskem uvozniku Nissana posledic ob morebitnem odhodu Velike Britanije iz EU za zdaj še niso želeli komentirati, enaka navodila ima tudi slovenski (regijski) uvoznik Toyote.

Ne spreglejte