Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
2. 10. 2016,
7.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 Citroen Peugeot Renault laurens van den acker Robert Lešnik

Nedelja, 2. 10. 2016, 7.56

6 let, 6 mesecev

Avtomobilske študije v Parizu: kako futurizem združiti s tehnologijo prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Med atraktivnimi oblikovalskimi študijami smo na avtomobilskem salonu v Parizu iskali novo limuzino francoskega predsednika in ugotavljali, da je danes največji izziv avtomobilskih oblikovalcev združiti moderno zunanjost z avtomobilsko tehnologijo prihodnosti. S študijami so se v Parizu najbolj izkazali Citroën, Renault in Mercedes-Benz.   

Citroen CXperience kot napoved vrnitve prestižnih limuzin in nove generacije blaženja te francoske avtomobilske znamke?  | Foto: Reuters Citroen CXperience kot napoved vrnitve prestižnih limuzin in nove generacije blaženja te francoske avtomobilske znamke? Foto: Reuters

Če električni avtomobili v Parizu skrbijo za glavno vsebinsko plat drugega največjega letošnjega avtomobilskega salona v Evropi, ob pomanjkanju pregrešno dragih prestižnih in superšportnih avtomobilov - izjema je bil le razprodani ferrari la ferrari aperta – za osuple poglede obiskovalcev skrbijo predvsem študije. To so avtomobilski poizkusi, nekakšni laboratoriji na štirih kolesih, s katerimi oblikovalski oddelki raziskujejo smernice prihodnosti. Svoje ideje obenem preizkušajo v praksi in prek odzivov nanje odločajo o prihodnjih smernicah posamezne znamke.

Fotografije študij iz Pariza:

Fotogalerija
1 / 20

Bo Citroenova študija prepričala tudi francoskega predsednika in vlado? Vanjo se je v Parizu usedel premier Manuel Valls. | Foto: Reuters Bo Citroenova študija prepričala tudi francoskega predsednika in vlado? Vanjo se je v Parizu usedel premier Manuel Valls. Foto: Reuters Je francoski premier našel svoj naslednji službeni avtomobil?

Naloga oblikovalskih presežkov v prvi vrsti pripada Francozom. Vse tri domače avtomobilske znamke trenutno ne premorejo prestižne limuzine, v katero bi lahko posadili tudi francoskega predsednika Francoisa Hollanda. Ta je uvodne dni salona sicer izpustil, v petek pa ga je obiskala delegacija premierja Manuela Vallsa.

Nekoč se je lahko francoski predsednik vozil v znamenitih Citroenovih limuzinah, ki so zaznamovale znamko in dobile kultni status. Med njimi je bila zadnja C6, ki pa je ne izdelujejo že 11 let. Prodaja tovrstnih prestižnih limuzin je na račun velikih športnih terencev od takrat padala in zato tudi manjše zanimanje avtomobilskih proizvajalcev.

Pred 11 leti se je takratni francoski predsednik Jacques Chirac vozil še z limuzino citroen C6. Avtomobil so zaradi majhnega zanimanja takrat tudi nehali izdelovati. | Foto: Reuters Pred 11 leti se je takratni francoski predsednik Jacques Chirac vozil še z limuzino citroen C6. Avtomobil so zaradi majhnega zanimanja takrat tudi nehali izdelovati. Foto: Reuters

CXperience raziskuje, kako elemente manjših citroënov uporabiti pri velikih limuzinah

Najbližje francoskemu predsedniškemu avtomobilu prihodnosti je Citroënova študija CXperience. Izdelali so jo posebej za pariški avtomobilski salon, avtomobil pa kaže na oblikovalske smernice znamke v prihodnosti. Obenem predstavlja zasnovo naslednjih Citroënovih prestižnih limuzin in prikazuje, kako lahko oblikovalske elemente z manjših modelov uporabijo tudi pri direktorskih oziroma predsedniških limuzinah.

Avtomobil je z dolžino 4,85 metra primerljiv z nekdanjo limuzino C6, zaradi le 1,3 metra višine in kar trimetrske medosne razdalje pa je njegova pojavnost osupljiva in hkrati atraktivna.

Katera študija je bila najbolj ekstravagantna?

  • renault trezor
    19,03 %
    51 glasov
  • citroen CXpericence
    17,16 %
    46 glasov
  • vision mercedes-maybach 6
    63,81 %
    171 glasov
Oddanih 268 glasov

Vizija odprtosti in prostornosti avtomobilov prihodnosti. Avtomobil je z dolžino 4,85 metra primerljiv z nekdanjo limuzino C6, zaradi le 1,3 metra višine in kar trimetrske medosne razdalje pa je njegova pojavnost osupljiva in hkrati atraktivna.  | Foto: Reuters Vizija odprtosti in prostornosti avtomobilov prihodnosti. Avtomobil je z dolžino 4,85 metra primerljiv z nekdanjo limuzino C6, zaradi le 1,3 metra višine in kar trimetrske medosne razdalje pa je njegova pojavnost osupljiva in hkrati atraktivna. Foto: Reuters

Vsebinsko najpomembnejši poudarek študije je nova generacija blaženja, ki ga bodo dobili vsi citroeni od malčka C1 navzgor. | Foto: Gregor Pavšič Vsebinsko najpomembnejši poudarek študije je nova generacija blaženja, ki ga bodo dobili vsi citroeni od malčka C1 navzgor. Foto: Gregor Pavšič Digitalni zaslon za navigacijo in gledanje filmov

Notranjost je pričakovano futuristična, kar velja za praktično vse podobne koncepte. Na sredinski konzoli je pravokotni 19-palčni digitalni zaslon, ki ga je mogoče po funkcionalnosti razdeliti na tretjine. Medtem ko sovoznik med vožnjo gleda film, voznik na svojem delu še vedno spremlja navigacijske napotke.

Namesto vzvratnih ogledal so na vrata nameščene kamere. Sestavni del takega avtomobila so tudi dvižna vrata, ki se v zadnjem obdobju vse pogosteje vračajo v avtomobilske koncepte in v primeru tesle X tudi v serijske modele.

Citroën predstavlja novo generacijo blaženja

Zelo pomemben sestavni del Citroënove študije je novi sistem podvozja in blaženja, ki bo nasledil znamenito in zdaj že 60 let staro hidropnevmatsko blaženje nekdanjih citroënov. Ta sistem, s katerim je francoska znamka tudi najbolj zaslovela, se je dokončno poslovil z zadnjo generacijo C5.

Nova zasnova, ki so jo pri koncernu PSA Peugeot Citroën razvili sami, bo namenjena vsem citroënom od mestnega malčka C1 naprej. Temu primerno je morala biti zasnova tudi dovolj preprosta in stroškovno sprejemljiva, da jo bodo lahko uporabili tudi pri cenejših avtomobilih.

Renaultova študija trezor z zanimivim načinom odpiranja "vrat" in vstopanja v vozilo. | Foto: Reuters Renaultova študija trezor z zanimivim načinom odpiranja "vrat" in vstopanja v vozilo. Foto: Reuters

Oblikovalec Laurens van den Acker leta 2009 ob študiji dezir, ki je nato prerodila znamko Renault. | Foto: Reuters Oblikovalec Laurens van den Acker leta 2009 ob študiji dezir, ki je nato prerodila znamko Renault. Foto: Reuters Renaulta je pravi oblikovalski pristop postavil za drugo najbolje prodajano znamko v Evropi

Blizu mesta, kjer se je na razstavnem prostoru vrtela Citroënova študija, je podobno pozornost požel Renaultov pogled v prihodnost. Prav francoska znamka je v zadnjih letih nazorno pokazala, kako pomembna je pravilna in premišljena oblikovalska usmeritev. Vodja Renaultovega oblikovanja Laurens van den Acker je že leta 2010 s študijo dezir nakazal obliko prihodnjih renaultov, ki so jo nato dobili modeli, kot so bili clio, captur, kadjar, espace, talisman in novi megane.

Renaultova znamka se je prek svežega oblikovalskega jezika prerodila, Renault pa je letos v prvem polletju postal celo druga najbolje prodajana znamka v Evropi.

Tudi trezor ima futuristično notranjost, poganja pa ga 350-"konjski" motor iz formule E. | Foto: Gregor Pavšič Tudi trezor ima futuristično notranjost, poganja pa ga 350-"konjski" motor iz formule E. Foto: Gregor Pavšič

Renaultov zaklad, ki ga poganja 350-"konjski" motor električne formule E

Druga osupljiva in atraktivna študija nosi ime trezor, kar v francoščini pomeni zaklad. Poganja jo električni motor s 350 "konji", ki ga Renault uporablja za dirke svetovnega prvenstva formule E. Študija je dolga 4,7 metra, medosna razdalja pa 2,77 metra. Visoka je le dober meter in ima le ena vrata, ki se dvignejo od zadaj proti sprednjemu delu vozila. Oba potnika lahko v avtomobil vstopita kot v izrazit športni avtomobil ali celo formulo. V njej je poudarek spet na digitalnih zaslonih; dva sta na armaturni plošči, trije manjši še na volanskem obroču.    

Sobivanje futuristične oblike in moderne tehnologije

Trezor je usmerjen v oblikovalčevo vizijo, kako bosta v prihodnje sobivala oblika in moderna tehnika, kot je na primer zasnova samostojno vozečih avtomobilov. Kot je Acker povedal v Parizu, je trezor v primerjavi s študijo dezir manj lep, a zato bolj pameten.

Zanimivo rešitev ima prav voznikov prostor. V načinu samodejne vožnje se volanski obroč razširi in omogoči boljši pogled na digitalne zaslone. Tam bo nekoč med vožnjo mogoče gledati film in oblikovalci se na tovrstne velike premike v avtomobilih pripravljajo že danes. Veliki premiki v avtomobilski industriji bodo zahtevali sveže oblikovalske ideje.

Ekstravaganca po nemško: spomin na avtomobile iz začetka 19. stoletja, ki je prežet z modernimi avtomobilskimi linijami in tehnologijo. | Foto: Reuters Ekstravaganca po nemško: spomin na avtomobile iz začetka 19. stoletja, ki je prežet z modernimi avtomobilskimi linijami in tehnologijo. Foto: Reuters

Študije svoj pravi pomen dobijo šele v živo

Odgovor obema francoskima študijama je v Parizu predstavljala 5,7 metrov dolg avtomobil z imenom vision mercedes-maybach 6. Na pariškem razstavišču sodi v sam vrh avtomobilov, ki bodo obiskovalcem jemali dih. Gre resnično za oblikovalski presežek, ki zaradi nadstandardnih dimenzij svoj pravi pomen dobi šele, ko ga vidimo v živo. To je primer reinkarnacije nekdanjih oblikovalskih linij z avtomobilsko tehnologijo prihodnosti.

S skoraj šestimi metri dolžine je Mercedesova študija sredi Pariza požela veliko zanimanja. | Foto: Reuters S skoraj šestimi metri dolžine je Mercedesova študija sredi Pariza požela veliko zanimanja. Foto: Reuters

Ekstravagantni znajo biti tudi Nemci in ne le Francozi

Mercedes in Maybach prek razstavljene študije namreč predstavljata tako vizijo oblikovanja prihodnost, a se obenem spominjata tudi ekstravagantnih dolgih kupejev iz začetka 19. stoletja. Vodja Mercedesovega oblikovanja Gorden Wagener, ki ima v svoji ekipi tudi Slovenca Roberta Lešnika, se pri študiji odmika od oznake retro.

Avtomobil oblikovno res spominja na nekatere stare kupeje, a obenem tudi prekipeva od moderne tehnologije. Avtomobil z dvižnimi vrati navsezadnje poganjajo štirje električni motorji s sistemsko močjo 550 kilovatov (750 "konjev"), ki zagotavlja realni doseg okrog 400 kilometrov. V avtomobil je vgrajena baterija s kapaciteto 80 kilovatnih ur.   

Ne spreglejte