Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
9.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Ciril Komotar

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 Tehno Avtomoto Renault advertorial

Petek, 30. 9. 2016, 9.50

2 meseca, 1 teden

Renault trezor od blizu: vstopite v objem avtomobilske prihodnosti

Konceptno vozilo – obljuba svetle prihodnosti, ki poganja razvoj #video

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Ciril Komotar

Renault trezor | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Kaj je avtomobilski koncept? In čemu služi? Kakšen je njegov smisel, če je še pred njegovim nastankom jasno, da na cesto ne bo nikoli zapeljal? Koncept je znanilec bližnje prihodnosti, uspešna integracija njegovih idej in rešitev pa lahko dvigne celotno avtomobilsko znamko. Ti glasniki prihodnosti ženejo razvoj tehnike in krepijo čustva.

Koncept – poseben avtomobil, narejen s posebnim namenom

TREZOR prikazuje cilj strategije Renaulta, ki želi po letu 2020 ponuditi popolnoma varno tehnologijo "brez oči in brez rok" (eyes-off / hands-off) v svojih množičnih vozilih in po dosegljivi ceni. | Foto: Ciril Komotar TREZOR prikazuje cilj strategije Renaulta, ki želi po letu 2020 ponuditi popolnoma varno tehnologijo "brez oči in brez rok" (eyes-off / hands-off) v svojih množičnih vozilih in po dosegljivi ceni. Foto: Ciril Komotar Konceptno vozilo ima v svetu avtomobilizma posebno mesto. Zmeraj in brez izjeme je znanilec prihodnosti avtomobilske znamke, njegov pristop pa je v oblikovnem in tehnološkem smislu lahko tudi skrajno radikalen.

Njegovo poslanstvo je imenitno. Združuje koncentrat znanja in vizijo znamke, vpeljuje nov način razmišljanja in videnja avtomobila kot prevoznega sredstva. Praviloma je prepojen z eksotičnimi, nenavadnimi ali dragimi materiali, krasijo ga skrajno izzivalne poteze, njegova kabina je jasen izraz futurističnega pristopa.

Je najdrznejša uresničitev sanj oblikovalcev in inženirjev, ki mesto pod vročimi žarometi hitro prepusti drugim, njegove napredne ideje, oblikovalski jezik in tehnološka naprednost pa v serijskih vozilih živijo naprej.

#video: dotaknite se prihodnosti

TREZOR – je to popoln koncept? Koncentrat tehnike, prežet z umetnostjo navdiha in drznosti …

Popoln primer konceptnega vozila je na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu pokazal Renault. Koncept s povednim imenom TREZOR (po francosko: zaklad), paradni konj letošnjega pariškega spektakla, ki v skladu s pričakovanju sodi med glasnike tehnološke in oblikovalske prihodnosti znamke. S svojo predrzno pojavo je odpihnil druge pariške koncepte, obenem pa poudaril močno zavzemanje znamke za napredek trajnostne mobilnosti – poganja ga namreč elektrika.

Na njegovih plečih pa tiči veliko odgovornosti in v njem veliko znanja. Iz diamanta v grobem bo Renault izluščil ključne elemente vozil naslednje generacije. | Foto: Ciril Komotar Na njegovih plečih pa tiči veliko odgovornosti in v njem veliko znanja. Iz diamanta v grobem bo Renault izluščil ključne elemente vozil naslednje generacije. Foto: Ciril Komotar

Pogonski sklop iz zakladnice Renaultovega poznavanja električnih vozil

Renault ne izstopa le kot pionir električne mobilnosti in vodilna znamka električnih vozil v Evropi, ampak s sodelovanjem v prvenstvu FIA formule E neposredno prispeva tudi k razvoju avtomobilskega športa s povsem električnim pogonom.

TREZOR poganja elektromotor, ki je različica tistega, ki ga uporablja moštvo Renault e.dams, dvakratni moštveni prvak svetovnega prvenstva FIA formule E.

Ta elektromotor z največjo močjo 260 kW (350 KM) in največjim navorom 380 Nm zagotavlja, da TREZOR z mesta do 100 km/h pospeši v manj kot štirih sekundah.

TREZOR ima dva akumulatorja, vsak od njiju ima svoj hladilni sistem, delovanje teh pa optimizira prilagodljiva geometrija odprtin za zajem zraka, ki so na pokrovu motorja.

TREZOR ima tudi sistem za povračanje energije ob zaviranju s tehnologijo RESS (Rechargeable Energy Storage System), ki je bila razvita za dirkalnike formule E.

TREZOR je naslednik dezirja. Manj eleganten, a veliko pametnejši.

Podobno kot Renaultov koncept dezir pred šestimi leti tudi TREZOR napoveduje evolucijo trenutnega oblikovalskega jezika znamke. Iz njega bodo oblikovni navdih črpali vsi renaulti prihodnosti. Naj spomnimo, omenjeni dezir je bil osnova iz katere je oblikovalski genij Laurens van der Acker izpeljal poteze vseh serijskih renaultov po letu 2012 – od clia, capturja kadjarja,do megana, talismana in najnovejšega scenica.

Laurens van den Acker, direktor Renaulta za industrijsko oblikovanje o konceptu:

"Renault ima zdaj popolnoma prenovljeno in razširjeno paleto dopolnjujočih se modelov, od katerih ima vsak svojo razpoznavno istovetnost. Z oblikovalsko študijo TREZOR prenovo nadaljujemo z začetkom nove zgodbe življenjskega cikla. Ta oblikovalska študija ponuja izrazno svobodo in utira pot težnjam, ki bodo verjetno značilne za naše prihodnje modele. Te težnje lahko povzamemo v dve kategoriji: French Design in Easy Life." (op.: francosko oblikovanje in sproščeno življenje)

TREZOR preseneča z rdečimi stekli in inovativno karoserijo iz kompozita z ogljikovimi vlakni ter kontrastnimi površinami. | Foto: Ciril Komotar TREZOR preseneča z rdečimi stekli in inovativno karoserijo iz kompozita z ogljikovimi vlakni ter kontrastnimi površinami. Foto: Ciril Komotar

Ste v platiščih prepoznali Eifflov stolp?

Renault trezor | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar S 4,7 metra je razmeroma dolg, z višino metra in osmih centimetrov pa eden najnižjih avtomobilov na svetu. Boki in blatniki dvoseda hkrati delujejo mišičasto in elegantno, zadek se ostro konča za zadnjimi kolesi, njegov količnik zračnega upora 0,22 pa je neverjetno nizek. Sprednja 21- in zadnja 22-palčna platišča so atraktivna – tudi zato, ker v njih lahko prepoznate silhueto Eifflovega stolpa.

Ogrodje je sestavljeno iz jekla in kompozitnih vlaken, vzmetenje obeh osi je neodvisno, elektromotor formule E s 350 "konji" je nameščen za potniško celico, moč pa je speljana le na zadnji kolesni par. Kljub dvema težkima baterijama njegova masa ne presega 1.600 kilogramov, zato je do sto kilometrov na uro pospešiti v manj kot štirih sekundah.

Ste opazili lopute na sprednjem delu? Poglejte video!

Zaradi vgradnje enega od akumulatorjev spredaj, drugega pa zadaj, ima TREZOR optimalno razporeditev teže. Sistem pogona na zadnji kolesi omogoča boljši prenos moči na cesto in s tem večji užitek v vožnji. | Foto: Ciril Komotar Zaradi vgradnje enega od akumulatorjev spredaj, drugega pa zadaj, ima TREZOR optimalno razporeditev teže. Sistem pogona na zadnji kolesi omogoča boljši prenos moči na cesto in s tem večji užitek v vožnji. Foto: Ciril Komotar Njegov največji trik je odpiranje in zapiranje kabine z dvigovanjem enodelnih vrat, ki so pravzaprav tudi streha tega ekstravagantnega vozila. Voznik ga lahko ali pa se zaradi sposobnosti popolnoma avtonomne vožnje prepusti volji štirikolesnega zaklada. Na njegovem dolgem sprednjem delu so aktivne lopute nezaznavno integrirane v karoserije, odpro pa se le v primeru hlajenja baterije nameščene spredaj.

Gumbov in stikal v njem ne boste našli – za vse so tu veliki zasloni, trije manjši so celo na štirioglatem volanu. Kabina in prtljažnik sta oplemenitena z lesom, ki ga je pomagal oblikovati in negovati priznani francoski specialist za lesena kolesa, Keim Cycles.

Renault dokazuje, da je v zavidljivi formi in, da je njegova prihodnost tudi zaradi TREZOR-ja, ki zvesto opravlja svojo konceptno vlogo in napoveduje velike spremembe - svetla.

Oblika je topla in čutna, rdeča barva pa ima prevladujočo vlogo. Poudarjeno je uživanje v vožnji, čemur služijo plemeniti materiali, kot sta les in usnje. Voznikov prostor je zlitje rokodelskih veščin in tehnologije, v duhu najboljših francoskih tradicij, ki ponuja vpogled v še bolj izčiščene in prefinjene notranjosti prihodnjih modelov Renault, ki bodo ponujali tudi najsodobnejšo povezljivost. | Foto: Ciril Komotar Oblika je topla in čutna, rdeča barva pa ima prevladujočo vlogo. Poudarjeno je uživanje v vožnji, čemur služijo plemeniti materiali, kot sta les in usnje. Voznikov prostor je zlitje rokodelskih veščin in tehnologije, v duhu najboljših francoskih tradicij, ki ponuja vpogled v še bolj izčiščene in prefinjene notranjosti prihodnjih modelov Renault, ki bodo ponujali tudi najsodobnejšo povezljivost. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte